ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Επερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κ. Μακεδονίας για τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού



Θέμα: Δραματικές οι επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία
           στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

       Ο καταρροϊκός πυρετός έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση σε όλη τη χώρα, τα κρούσματα είναι πολλά στις Ενότητες της Περιφέρειας μας, ενώ οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να τα δηλώσουν, γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό σταβλισμό των κοπαδιών και την οικονομική τους επιβάρυνση με την αγορά των ζωοτροφών, τη στιγμή που δεν έχουν ρευστότητα για τα απολύτως αναγκαία.
      Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους που - από τη φύση της δουλειάς τους - δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα.
      Ταυτόχρονα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πήραν ούτε την εξισωτική αποζημίωση, αυθαίρετα κόπηκε ή αυτή συρρικνώθηκε δραστικά, χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι’ αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους της ΕΕ και της συγκυβέρνησης. Αφ' ενός ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων, αφ' ετέρου ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, που έπληξε πέρσι περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθιστούν την κατάσταση δραματική για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους.
       Δραματικές λοιπόν είναι οι καταστάσεις που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από την εγκληματική αδιαφορία των διοικούντων που αφορούν:
- Τις μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στις κρατικές Κτηνιατρικές Διευθύνσεις και την αδυναμία των ελαχίστων να ελέγξουν, λόγω μη κάλυψης της μετακίνησής τους με οχήματα και καύσιμα.
- Την απουσία ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής, αλλά και ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.
- Την ανυπαρξία διανομής δωρεάν στους κτηνοτρόφους εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών, αλλά και ζωοτροφών σε όσα κοπάδια έχουν προσβληθεί.
- Την ανυπαρξία προγραμματισμού αποζημιώσεων για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια.
        Ακριβώς αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται και οι έμποροι, που αν και η συγκεκριμένη ασθένεια δεν έχει καμιά επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, όμως εκβιάζουν για να πάρουν σε ακόμα χαμηλότερες, εξευτελιστικές τιμές γάλα και σφάγια. Με τον τρόπο αυτόν αισχροκερδούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης :

                         Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση ώστε:

·         Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι κτηνοτρόφοι.
·         Να απαλλαγούν από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς.
·         Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας.
·         Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

·         Έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί; Πού και πότε; Πόσα χρήματα δόθηκαν στην Περιφέρεια για το σκοπό αυτό;