ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τσέρνομπιλ: 28 χρόνια από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας (Βίντεο) -




Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.


Το δυστύχημα συνέβη στη 01:26 ώρα Μόσχας, ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 200 εργαζόμενοι των οποίων οι ενασχολήσεις σχετίζονταν με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3, καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λάμβανε χώρα στον αντιδραστήρα 4 όπου και σημειώθηκε η έκρηξη.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπήρχαν άλλοι εργάτες οι οποίοι δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια για την κατασκευή των αντιδραστήρων 5 και 6 που επρόκειτο να λειτουργήσουν το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4. Το αποτέλεσμα τους ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου και η εκτόξευση γραφίτη, σκυροδέματος και συντριμμιών.


Ως αποτέλεσμα αυτών, ο πυρήνας του αντιδραστήρα βρέθηκε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Μεγάλο μέρος του ουρανίου που χρησιμοποιούνταν ως καύσιμο έφυγε στον αέρα μαζί με υπερουράνια στοιχεία και προϊόντα της σχάσης από τον πυρήνα του αντιδραστήρα, παρασυρόμενα από τον καπνό του οποίου η στήλη έφτασε σε ύψος το ένα χιλιόμετρο. Πυρκαγιά ξέσπασε στην οροφή πάνω από τον στρόβιλο του αντιδραστήρα.
Επίσης φλόγες υπήρχαν στο εσωτερικό του κτιρίου μαζί με ατμούς και σκόνη. Ο γραφίτης που έπαιζε το ρόλο του επιβραδυντή του αντιδραστήρα, ανεφλέγη από τη θερμότητα και την έκρηξη.


Αίτια του δυστυχήματος


Το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ προήλθε γενικά από μια σειρά γεγονότων η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων μη προβλεπόμενους χειρισμούς και λάθη, τα οποία σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του αντιδραστήρα RBMK-1000, που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο, οδήγησαν στο δυστύχημα.
Σύμφωνα με την επανεκτίμηση από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έγινε το 1992, οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να προκάλεσαν το Πυρηνικό Ατύχημα στο Τσερνόμπιλ:
• Κάποια βλάβη στην αντλία ή κράτηση της αντλίας που πραγματοποιούσε την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου. Στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ το ψυκτικό μέσον ήταν ζέον ύδωρ.
• Ενδεχόμενη διαταραχή λειτουργίας της αντλίας ψύξης ή κένωσή της από ψυκτικό.
Ως αποτέλεσμα, 237 άνθρωποι υπέφεραν από οξείας μορφής μόλυνση από ραδιενέργεια, από τους οποίους 31 πέθαναν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν πυροσβέστες και διασώστες, οι οποίοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που διέτρεχαν. 135.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή, 50.000 από αυτούς κάτοικοι του Πριπυάτ. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην περιοχή είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς λόγω της μυστικοπάθειας του τότε καθεστώτος, η οποία οδήγησε σε ελλιπή καταγραφή των σχετικών στατιστικών στοιχείων.


Επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη


Το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ είχε επιπτώσεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με τη δυτική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενεργών ισοτόπων (περισσότερα από τα μισά ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώθηκαν από το ατύχημα κατέληξαν σε περιοχές εκτός ΕΣΣΔ). Πρώην Γιουγκοσλαβία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ρουμανία, Αυστρία και Πολωνία δέχθηκαν η κάθε μια περισσότερα από ένα πεταμπεκερέλ (1015 Bq) καισίου 137.


Η περιοχή που μολύνθηκε με πάνω από 4.000 Bq/m2 καλύπτει το 40% της επιφάνειας της Ευρώπης, ενώ το 2,3% δέχτηκε πάνω από 40.000 Bq/m2. Υπολογίζεται ότι από τη συνολική δόση ραδιενέργειας που έλαβε ο πληθυσμός της γης λόγω του ατυχήματος, το 36% αντιστοιχεί στους κατοίκους Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας και το 53% στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση τροφίμων σε χώρες της Ευρώπης:


• Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περιορισμοί σε 374 φάρμες με 200.000 πρόβατα.
• Σε Σουηδία και Νορβηγία υπάρχουν περιορισμοί για ζώα που βρίσκονται σε ελεύθερο περιβάλλον (ανάμεσά τους και οι τάρανδοι).
• Στη Γερμανία αλλά και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες ανιχνεύονται υψηλά ποσοστά καισίου 137 σε άγρια ζώα, όπως αγριόχοιρους (μέσα επίπεδα 6.800 Bq/kg, δέκα φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 600 Bq/kg).


Εκτιμάται ότι περισσότερο από το μισό του ιωδίου 131 που διέφυγε από το Τσερνόμπιλ κατέληξε εκτός ΕΣΣΔ. Το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε αύξηση αυτής της μορφής καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να υπάρξει συνολική εικόνα για την Ευρώπη.
Κάποιες άλλες μελέτες αναφέρουν επίσης αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε Δυτική Γερμανία, Ελλάδα και Λευκορωσία. Έχοντας υπόψη ότι τα περισσότερα είδη καρκίνου χρειάζονται 20 με 60 χρόνια μεταξύ έκθεσης στο αίτιο και εκδήλωσης της ασθένειας, είναι προφανές ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων του ατυχήματος.
Επιπτώσεις στην Ελλάδα


Μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνόμπιλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά.
Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ.


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο.
Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986-1996) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ.
 - See more at: http://www.hellas-now.com/2014/04/28.html#sthash.AxYr3o4u.dpuf

Για ποιους λόγους κάνουν σεξ οι γυναίκες



Για τους άντρες η υπόθεση σεξ είναι απλή και ξεκάθαρη: Το κάνουν για ευχαρίστηση. Στο μυαλό των γυναικών όμως κρύβονται πολλοί περισσότεροι λόγοι που τις οδηγούν 
στη σεξουαλική επαφή.

Στο παρελθόν ωστόσο τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα αφού μια γυναίκα προχωρούσε σε ερωτικές επαφές τρίτου τύπου μόνο στην διάρκεια του γάμου σεξ κυρίως για να αποκτήσει παιδιά ή για νιώσει καλά η ακόμη και εκφράζει την εκτίμησή της στον σύντροφό της.

Τα χρόνια πέρασαν κ σήμερα φαίνεται πως η σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών φαίνεται πως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως αποδείχθηκε σε έρευνα που έγινε σε 1000 γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο με επικεφαλής τη Cindy Meston κ τν David Buss στο Northwestern University. 

Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο κάνουμε σεξ είναι ένας και μοναδικός: «είμαστε προγραμματισμένοι για να κάνουμε σεξ» ανέφερε ο Richard A. Carroll, αναπληρωτής καθηγητής στο Northwestern University και θεραπευτής του σεξ.

Πάντως τα αποτελέσματα από την έρευνα ήταν εντυπωσιακά καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 84% να χρησιμοποιούν το σεξ ως επιβράβευση των συντρόφων τους.

Για τις δουλειές που κάνουν στο σπίτι για να τις βοηθούν, για παράδειγμα. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως έτσι τους ανταμείβει για την ήρεμη και ασφαλή ζωή που τους προσφέρουν. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις εκείνες που πιστεύουν ότι κάνοντας σεξ με το έτερο ήμισυ θα τον κρατήσει στη σχέση, ειδικά αν υποψιάζεται πως εκείνος τν απατά, αλλά και η περίπτωση της γυναίκας που πιστεύει πως έτσι θα κρατηθούν οι ισορροπίες στη σχέση.

Όσο για τις γυναίκες που βασανίζονται από ανασφάλειες παρατηρήθηκε ότι το κάνουν για να αποτρέψουν τον σύντροφο τους από την απιστία.

Ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 15 – 20% δήλωσε πως το κάνουν για τους λάθος λόγους, Έτσι δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως κάνουν σεξ με άλλον για να ζηλέψει ο σύντροφός τους άλλες για να εκδικηθούν τον πρώην τους, κάποιες έναντι αμοιβής ή γιατί ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν ακριβά δώρα, ενώ μερικές με πολλή αυτοπεποίθηση είπαν πως το κάνουν γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν καλά. 

Προς έκπληξη των υπευθύνων πολύ λίγες ήταν εκείνες οι γυναίκες που δήλωσαν ότι κάνουν σεξ γιατί θέλουν να αποκτήσουν ή γιατί πολύ ανθρώπινα νιώθουν πως έτσι εκφράζουν την αγάπη τους

Δικαστική «βόμβα» στην αγορά και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


Δικαστική «βόμβα» στην αγορά και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
«Μπαράζ» προσφυγών βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα δικαστήρια, επιδιώκοντας να καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι διογκωμένες αντικειμενικές αξίες (σε σύγκριση με τις αγοραίες) αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα με άλλες προσφυγές επιδιώκεται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπέρμετρη φορολόγηση ακινήτων τα τελευταία χρόνια (στο μέτρο που στηρίχθηκε στις «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες) ενώ παράλληλα ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τη φορολόγηση της υπεραξίας. Οι αγοραπωλησίες, πάντως, που γίνονται τα τελευταία χρόνια, και αφορούν κυρίως παλαιά κτίρια επιβεβαιώνουν το μεγάλο χάσμα με τις αντικειμενικές αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση που βασίζεται σε εικονικές τιμές. Συγκεκριμένα:
  • Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη πουλήθηκε 250.000 ευρώ αλλά έχει αντικειμενική 600.000 ευρώ.
  • Βίλα στην Αττική δόθηκε 8 εκατ. ευρώ αλλά θα φορολογηθεί για αντικειμενική αξία 12 εκατ. ευρώ.
  • Διαμέρισμα 43 τ.μ. στο Νέο Κόσμο με αντικειμενική αξία 47.000 ευρώ πωλείται 25 χιλ. ευρώ
  • Στο Καστρί βίλα πωλήθηκε 7 εκατ. ενώ η αντικειμενική ήταν 10 εκατ. ευρώ
Πολλές από τις προσφυγές των ιδιοκτητών ασκούνται με αφορμή αρνητικές απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε αιτήματα ομαδικά για δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, όπου αποφεύγονται οι αναλυτικές εξηγήσεις για τη δυσανάλογη φορολόγηση με την επισήμανση ότι τέτοιου είδους αλλαγές δεν γίνονται μεμονωμένα, αλλά για το σύνολο της χώρας, κάτι που μπορεί να εξεταστεί μελλοντικά. Να σημειωθεί ότι από το οικονομικό επιτελείο (ενώ προβλέπεται και στο Μνημόνιο) τονίζουν ότι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν το 2017, ωστόσο, ειδική επιτροπή έχει συσταθεί προκειμένου να φτιάξει ένα πιο δίκαιο σύστημα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Δικαστική «βόμβα» στην αγορά και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Τεράστιο χάσμα
Κοινός γεωμετρικός τόπος στις προσφυγές αυτές (που συνήθως υποβάλλονται ομαδικά με συνυπογραφή πάνω από 100 κατοίκους ανά περιοχή) είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες από τις αγοραίες. Δικαστικοί κύκλοι επικαλούμενοι τη νομολογία του ΣτΕ, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσφυγές αυτές έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να γίνουν δεκτές, εφόσον αποδεικνύουν με στοιχεία τη δυσαναλογία αυτή και το Δημόσιο δεν μπορεί αντίστοιχα να αποδείξει -όπως έχει διαπιστωθεί αρκετές φορές δικαστικά- ότι υπήρξαν αγοραπωλησίες ακινήτων στην ίδια περιοχή, στο ύψος των τιμών που εκείνο προσδιόρισε ως αντικειμενική αξία.
Στις προσφυγές υπογραμμίζεται ότι η άρνηση της πολιτείας να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες, αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση κρατικών εσόδων με ένα σύστημα που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολόγηση και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών οδηγώντας σε μεγάλο περιορισμό που αγγίζει ακόμα και τη δήμευση της περιουσίας τους κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά δικαιώματα και κατοχυρώνουν τη φορολογική ισότητα ανάλογα με τις δυνάμεις καθώς την αναλογικότητα κ.λπ.
Ο «χορός» των σχετικών προσφυγών αφορά την περιφέρεια, αλλά και διάφορες περιοχές της Αττικής (Ν. Μάκρη, Ν. Βουτζάς, Ψυχικό, Φιλοθέη κ.λπ.) όπου επισημαίνεται η μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των τιμών (αντικειμενικών - εμπορικών) λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί η αγορά ακινήτων στην περίοδο της κρίσης. Από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι η προσφυγή στο ΣτΕ 106 κατοίκων του Ν. Βουτζά που επισημαίνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν προ επταετίας (με εισήγηση του 2005 και απόφαση του 2007) σε τιμές υπερδιπλάσιες (2.500 ευρώ ανά τ.μ.) από τις ισχύουσες στην αγορά ακινήτων, καθώς έχει επέλθει δραματική μεταβολή την τελευταία πενταετία. Οι κάτοικοι - ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών, με αναλυτικά στοιχεία για την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και για την υπερφορολόγηση και οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αύξηση της φορολογικής βάσης, αφού «φουσκώνονται» οι φορολογίες μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών, γονικών παροχών, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, κ.λπ.).
Στην απάντηση που έστειλε τον Φεβρουάριο το Δημόσιο, ενώ δέχεται ότι «οι αντικειμενικές αξίες, πρέπει να προσεγγίζουν τις αντίστοιχες εμπορικές όπως διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή τη δεδομένη χρονική στιγμή», εντούτοις ξεπερνώντας τη νομοθετική υποχρέωση (ν. 1882/90) για αναπροσαρμογή τους το αργότερο ανά διετία, τονίζει ότι αναπροσαρμογή δεν γίνεται μεμονωμένα αλλά για το σύνολο της χώρας. Προσθέτει δε ότι «ότι στα πλαίσια της μελλοντικής αναπροσαρμογής, όποτε αυτή αποφασιστεί, θα επανεξετασθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, για να προσαρμοστούν στις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά ακινήτων τη δεδομένη στιγμή».
Πτώση έως 54% στις αγοραίες τιμές
Στην αίτηση επισυνάπτονται στοιχεία (από μελέτες εταιρειών, συμβόλαια, αγγελίες κ.λπ.) που δείχνουν ότι οι αγοραίες αξίες το διάστημα 2011 - 2013 εμφανίζουν πτώση από 10% έως 54%.
Οι αγοραίες τιμές διαμορφώνονται σήμερα κατά μέσο όρο από 950 έως 1.350 ευρώ/τ.μ. (μέση τιμή 1.150 ευρώ και 140 - 250 ευρώ για οικόπεδα) που σημαίνει ότι βρίσκονται κάτω από τη μισή τιμή της αντικειμενικής στην περιοχή αυτή που έχει προσδιοριστεί σε 2.500 ευρώ από το 2007 (ποσοστό 54%). Το 2012 η μέση τιμή ήταν περίπου 1.650 ευρώ (μείον 34% από την αντικειμενική) και το 2011 ήταν 2.250 ευρώ (μείον 10% της αντικειμενικής). Στις προσφυγές που αφορούν το Ψυχικό και τη Φιλοθέη υποστηρίζεται ότι ο εκπρόσωπος της ΔΟΥ είχε προτείνει στην αρμόδια επιτροπή για μία συγκεκριμένη ζώνη την τιμή του 2007, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για το 2010 ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη στοιχεία για το 2011 - 2012.

Διαθεσιμότητα: Οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς


Διαθεσιμότητα: Οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς
Καταρτίσθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 677 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων οι 245 τοποθετούνται σε νέες θέσεις και 428 παραμένουν σε διαθεσιμότητα.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν ένσταση στο ΑΣΕΠ εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από την επόμενη της ανάρτησής τους, οι οποίες θα εξεταστούν από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης. Έτσι, η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ορίζεται από 26 Απριλίου ως και την πάροδο της 30ής Απριλίου 2014, ημέρας Τετάρτης.
Δείτε τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, τον προσωρινό πίνακα διάθεσης 245 εκπαιδευτικών, τον πίνακα 428 εκπαιδευτικών που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους και τον πίνακα απορριπτέων λόγω έλλειψης τυπικού προσόντος, οι οποίοι επίσης παραμένουν σε διαθεσιμότητα, στα συνημμένα αρχεία και στους εξής συνδέσμους:
α) προσωρινοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας,
β) προσωρινός πίνακα διάθεσης 245 εκπαιδευτικών,
γ) πίνακας 428 εκπαιδευτικών που παραμένουν σε διαθεσιμότηταδιότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους και
δ) πίνακας 4 απορριπτέων λόγω έλλειψης τυπικού προσόντος, οι οποίοι επίσης παραμένουν σε διαθεσιμότητα.

Το σκάνδαλο που λέγεται Samaras Statistics: Έχουμε έλλειμμα μεγαλύτερο του 2009!,,,,,Αυτήν την Κυριακή πάρτε Το ΧΩΝΙ και κάντε μαζί του τις πράξεις... ∆ιαβάστε το ρεπορτάζ. Και αν δεν σας πείσει, ξαναψηφίστε τον Σαµαρά...

Το σκάνδαλο που λέγεται Samaras Statistics: Έχουμε έλλειμμα μεγαλύτερο του 2009!

Τόσες αυτοκτονίες, τόση πείνα, τόση φτώχια, τόση ξενιτιά, τόσο ξεπούλημα... άδικα. Μετά από 4 χρόνια μνημόνιο, ο Σαμαράς κατάφερε να αυξήσει το έλλειμμα στο 16,5% του ΑΕΠ. Ο Παπανδρέου μας έβαλε στο μνημόνιο "μόλις" με 15,4%...
ΕΝΩ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ, ΑΥΤΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΚΕΡΔΗ 7 ΔΙΣ.!
Οι αλχημείες τους δεν έχουν τελειωμό. Για να βγάλουν ακόμη και αυτό το τρομακτικό 23 δισ. έλλειμμα, αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι το 2013 τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πλεόνασμα... 4,7 δισ. ευρώ!
Είναι σοκαριστικό να βλέπεις δίπλα ακριβώς ότι το 2012 δηλώσαμε - 2,2 δισ. Μέσα σε ένα χρόνο να δηλώνουμε κέρδος 7 δισ. Μιλάμε για τη χρονιά που κατέρρευσε το ασφαλιστικό μας σύστημα.

● Εχει καταφέρει να ελέγχει όλα τα µεγάλα µίντια της χώρας.

● Σε σηµείο που να τα πείθει να µην βλέπουν τα στοιχεία αλλά να πιστεύουν τον Σταϊκούρα! Πόσο «δηµοσιογράφος» πρέπει να είσαι για να τρως αµάσητη την προπαγάνδα και να µην βλέπεις το οφθαλµοφανές;

● Η Ελλάδα ΕΠΙΣΗΜΑ έχει έλλειµµα 23 δισ.!

● Οπως, όµως, αποδεικνύει Το ΧΩΝΙ την Κυριακή, το πραγµατικό έλλειµµα ξεπερνά τα 30 δισ. για το 2013! Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι µεγαλύτερο ακόµη και από το παραφουσκωµένο του Παπακωνσταντίνου!

● Αυτήν την Κυριακή πάρτε Το ΧΩΝΙ και κάντε μαζί του τις πράξεις... ∆ιαβάστε το ρεπορτάζ. Και αν δεν σας πείσει, ξαναψηφίστε τον Σαµαρά...

«Πανέρια». Τα ταφικά έθιμα των Οφιτών της Νέας Τραπεζούντας

Image 
Κάτοικοι του χωριού, θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Οι Οφίτες, πιστοί τις παραδόσεις του Πόντου, συνεχίζουν να τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση στους νεκρούς τους, τηρώντας μέχρι σήμερα, στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, τα ταφικά έθιμα, μεταξύ αυτών τα «Πανέρια».  Σύμφωνα με την παράδοση, την δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι Χριστιανοί, με πανέρια στα χέρια, γεμάτα κόκκινα αυγά ή πίττες περίμεναν κοντά στα μνήματα τον ιερέα του χωριού να ψάλει τρισάγιο πάνω στον τάφο των προσφιλών τους προσώπων.
Σήμερα τα «Πανέρια» στο χωριό Νέα Τραπεζούντα του Ν. Πιερίας, πραγματοποιούνται την Κυριακή του Θωμά. Μετά την λειτουργία όσοι έχουν νεκρούς στο κοιμητήριο του χωριού, ετοιμάζουν το πανέρι (αυγά, τσουρέκια ή γλυκίσματα) και περιμένουν μπροστά στο μνήμα, όπου ο ιερέας κάνει τρισάγιο και μνημονεύει τα ονόματα των νεκρών. Τα αυγά και τα τσουρέκια διανέμονται στους παρευρισκόμενους ή συγκεντρώνονται για τους φτωχούς.
Φέτος, ομάδα κάτοικων του χωριού, μετά από πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Προέδρου Κώστα Πετρίδη, θα συγκεντρώσει αντί για τα παραδοσιακά κεράσματα, τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Καλούνται χωριανοί και επισκέπτες να προσφέρουν μικρή ποσότητα οσπρίων, ζυμαρικών και ελαιόλαδου για τις ανάγκες των 106 ευπαθών οικογενειών που στηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΕΟΔνΠ.

-- 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ: 43 χρόνια στην κορυφή του πολιτισμού

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου – Σφήκας Δημ.
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134



                                                                                           Νίκος Πασχαλούδης *

Το Φεστιβάλ Ολύμπου, που πραγματοποιείται στο Νομό Πιερίας, κλείνει φέτος 43 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και έχει και έχει διαγράψει μια σημαντική καλλιτεχνική πορεία.

Με απαρχή τις γιορτές των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου μεταμορφώθηκε μέσα από την πορεία του στο χρόνο, σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό  που μετρά χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης για την αισθητική πληρότητα των καλλιτεχνικών γεγονότων που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι.

Τα καλλιτεχνικά γεγονότα που παρουσιάζονται αναφέρονται σε όλες τις μορφές της τέχνης, αρχαίο και σύγχρονο θέατρο, κλασσική,  βυζαντινή, παραδοσιακή, και σύγχρονή μουσική, αρχαιολογικές ημερίδες, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις ,παιδικό θέατρο.

Αυτή η ποικιλία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και η ποιοτική τους αρτιότητα, αποτελούν και το μυστικό της μακρόχρονης παρουσίας του Φεστιβάλ και της προτίμησής  του από χιλιάδες θεατές με διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων. 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου οργανώνεται από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (0Ρ.ΦΕ.0.), που είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρία και  αποτελείται από 100 μέλη, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον τουρισμό,  την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημοσιογραφία και τις επιχειρήσεις.

Διοικείται από εννεαμελές  διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια.

Ο οργανισμός συνεργάζεται με τα  δύο κρατικά θέατρα της χώρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης,  με τα περιφερειακά δημοτικά θέατρα, με ιδιωτικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, καθώς και με διεθνείς πολιτιστικούς φορείς.

Η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ γίνεται  κυρίως από ιδιωτικές χορηγίες και από τα έσοδα των εισιτηρίων.

Για την τριετία 2011 – 2012 - 2013 το Φεστιβάλ  χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας).

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι  ΙΟΥΛΙΟ - ΑΥΓΟΥΣΤΟ και έχει ως στόχους:

-να φέρει σε επαφή τους κατοίκους και τους τουρίστες της Πιερίας   με υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
-να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχή και .
-να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τον πολιτισμό διαφόρων λαών.

Από τις σκηνές του Φεστιβάλ έχει  περάσει η αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως, συνθέτες (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος),  τραγουδιστές (Νταλάρας, Μητσιάς, Πάριος, Ρέμος, Χατζής, Μαρινέλα, Αρβανιτάκη, Φαραντούρη, Πασπαλά, Γιαννάτου, Παπάζογλου, Μάλαμας, Θαλασσινός, Μποφίλιου, Ασλανίδου  κ.α.), σκηνοθέτες (Τερζόπουλος, Βουτσινάς, Τσιάνος, Λαζάνης, Τριβιζάς, Καραντινός, Βογιατζής, Χουρμουζιάδης, Ευαγγελάτος), ηθοποιοί (Κατράκης, Συνοδινού, Βαλάκου, Τσακίρογλου, Καρακατσάνης,  Βόγλης, Μιχαλακόπουλος, Βέγγος, Φέρτης, Μπέζος, Μπαζάκα, Μάινας, Κονιόρδου, Κωνσταντίνου, Χατζησάββας, Καραμπέτη, Μαρκουλάκης, Χειλάκης κ.α.)   και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι: Μίλβα, Ντέμης Ρούσος, Σεζάρια Εβόρα, Νάνα Μούσχουρη, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Λούθ Καζαλ, Γιαν Γκάρμπαρεκ , Σγουρός και Καβάκος.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις με έργα Τσαρούχη, Βασιλείου, Πικάσο, Νταλί, Ρώσων ζωγράφων από τη συλλογή Κωστάκη, γκραβούρες με θέματα τον Μ. Αλέξανδρο από συλλογή του Μουσείου του Λούβρου και έκθεση γλυπτών του Καλεβρά.

Η  σαραντάχρονη ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου αποτυπώθηκε στο καλαίσθητο επετειακό λεύκωμα «40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ».

Οι  καλλιτεχνικές παραστάσεις πραγματοποιούνται σε χώρους με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία όπως:

-Το αρχαίο θέατρο Δίου.
-Το κάστρο του Πλαταμώνα.
-Η αρχαία Πύδνα.
-Τα αρχαία Λείβηθρα.
-Το κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
-Η Βυζαντινή Εκκλησία Παναγίας Κονταριώτισσας.

Από το 2010 καθιερώθηκε  ο θεσμός της ΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με χώρες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν μορφές  του πολιτισμού τους στο Φεστιβάλ Ολύμπου.

 Έτσι, το  39ο Φεστιβάλ Ολύμπου του 2010 ήταν αφιερωμένο στην ΓΑΛΛΙΑ,το 40ο Φεστιβάλ του 2011 στην ΙΣΠΑΝΙΑ, το 41οΦεστιβάλ του 2012 στη ΡΩΣΙΑ, το 42ο Φεστιβάλ  του 2013 στη ΝΟΡΒΗΓΙΑ  και για φέτος στο 43ο Φεστιβάλ του 2014 έχει προγραμματισθεί να είναι τιμώμενες χώρες  η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η ΑΥΣΤΡΙΑ και η  ΕΛΒΕΤΙΑ.

Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων που αφορούν τις τιμώμενες χώρες, γίνεται με τη συνεργασία των διπλωματικών αρχών και των πολιτιστικών τους ιδρυμάτων, προκειμένου να παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ με έγκυρο τρόπο ο πολιτισμός της τιμώμενης χώρας.

Η γεωγραφική προέλευση των θεατών είναι κατά σειρά:  Νομός Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ημαθίας, Κοζάνης, Αττικής, λοιπή Ελλάδα και εξωτερικό.

Με μεράκι και φαντασία το Φεστιβάλ Ολύμπου θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι το ταξίδι του στον πολιτισμό. Με σφρίγος και ζωντάνια θα σκαρφαλώσει στο Κάστρο του Πλαταμώνα για να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού με συνοδεία από εξαίσιες μουσικές, θα περιδιαβεί τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων, της αρχαίας Πύδνας, εκεί όπου ο θεατρικός λόγος θα υμνήσει τον άνθρωπο και την μοίρα του, εκεί όπου μεγάλες ορχήστρες θα ανυψώσουν την ανθρώπινη καλλιτεχνική δημιουργία ίσα με την κορυφή του Ολύμπου.

Θα φωλιάσει στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών για να παρουσιάσει καλλιτεχνικά έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Ιδιαίτερη φέτος στιγμή θα είναι η έκθεση φωτογραφιών  του Ολύμπου του Ελβετού Frederic Boissonnas που κατέκτησε πρώτος την κορυφή του το 1913. Μια έκθεση γιορτή για το 100 χρόνια από την κατάκτηση της ποιο ψηλής κορυφής του μυθικού βουνού των Ελλήνων.

Αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί την Πιερία γιατί έχει πανέμορφες ακτές, γιατί έχει υπέροχα ξενοδοχειακά καταλύματα για όλα τα βαλάντια, γιατί έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς  χώρους, ας έχει υπόψη του ότι θα έχει την δυνατότητα να ζήσει  νύχτες μαγικές και ονειρεμένες κάτω από τον έναστρο ουρανό της Πιερίας και την αγκαλιά του Ολύμπου, παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ μπορεί να κανείς να δει στην ιστοσελίδα


 *Ο Νίκος Πασχαλούδης είναι μέλος Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Είναι πτυχιούχος Δασολογίας Α.Π.Θ. και διετέλεσε Διευθυντής Δασών Πιερίας, Αντινομάρχης Πιερίας και Πρόεδρος Δ.Σ Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. 

Ομιλία της υποψήφιας Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Αλληλεγγύης στην Κατερίνη

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ                                                                             
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 23
60100 Κατερίνη
τηλ.: 2351046072


Κατερίνη, 26/4/2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» στον πεζόδρομο της Κατερίνης. Μετά το πέρας των εγκαινίων ακολούθησε η ομιλία της υποψήφιας Αντιπεριφερειάρχη, με την παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, ενώ στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Αλληλεγγύης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέθεσε την κεντρική του ομιλία.

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία της υποψήφιας Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου.

«Κυρίες και κύριοι
Συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση,
Αγαπητοί Συνεργάτες,
Φίλες και Φίλοι!

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την σημερινή παρουσία σας εδώ σήμερα, στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου!

Είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε την ίδια πορεία που χαράξαμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Εξακολουθούμε να κοιτάμε μπροστά οπλισμένοι με αυτοπεποίθηση και δύναμη, με πολιτικό ήθος και αξιοπρέπεια, με ειλικρίνεια και διαχειριστική διαύγεια, που σμιλεύτηκε από τις εμπειρίες μιας δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, μιας πέτρινης – οικονομικά – τριετίας και πρωτίστως ΕΝΩΤΙΚΑ


Απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε εκ νέου στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας της Πιερίας, για να ξαναβρούμε τη ζωή μας.
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Γιατί το οφείλουμε στις παραδόσεις και την ιστορικότητα αυτής της περιοχής, το οφείλουμε στους συμπολίτες μας των οικισμών και των χωριών, που αναζητούν συμμετοχή, δίκαιη αντιμετώπιση, ανάπτυξη, αξιοποίηση, βελτίωση της ζωής, σε κάθε οικισμό, σε κάθε χωριό, της Πιερίας.

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Γιατί το οφείλουμε στις γενιές που θα έρθουν, γιατί σε αυτές πρέπει να παραδώσουμε μια σύγχρονη Πιερία, ένα τόπο που θα αξίζει να ζει κάποιος στο μέλλον.
«για να ξαναβρούμε τη ζωή μας»
Γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας, γιατί η κοινωνία πρέπει να εξελίσσεται!
Σήμερα, χάρις στη στήριξη, στη συμπαράσταση και στην Αλληλεγγύη των Συμπολιτών μας, μπορούμε να ελπίζουμε στο καλύτερο. Να ξαναβρούμε τη ζωή μας.
Μπορούμε με Τόλμη, Δύναμη και Αποφασιστικότητα να ανοίξουμε τα πανιά για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση της καθημερινότητας, για μια Σύγχρονη και Ανθρώπινη Μακεδονία.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ!
Χρειάζεται ένα σχέδιο πνοής για την ΠΙΕΡΙΑ. Ένα σχέδιο με πολιτικό ήθος, εντιμότητα και διαχειριστική διαφάνεια, που θα είναι καρπός μιας συμμετοχικής κοινωνίας που οφείλει να συμβάλλει με τις δικές της ιδέες στην οργάνωση μιας σύγχρονης και ανθρώπινης Μακεδονίας.

Είναι μια πρόκληση που με χαρά και ορμή επεδίωξα να την αντιμετωπίσω, κινούμενη αποκλειστικά από ένα και μοναδικό κίνητρο. Την αγάπη μου για τον τόπο που μεγάλωσα, που μεγαλώσαμε, γιατί με πολλούς από εσάς πήγαμε στα ίδια σχολεία, με άλλους παίξαμε στις ίδιες γειτονιές, με άλλους αποκτήσαμε επαγγελματικές εμπειρίες, με κάποιους έχουμε συγγενικούς δεσμούς.

Ξεκινώντας λοιπόν από την αγάπη μου για τον τόπο μας και με διάθεση να προχωρήσουμε μαζί με σχέδιο και όνειρο, για τον τόπο μας, για έναν τόπο που αξίζει να ζεις.


Το όνομα του εκλογικού συνδυασμού του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα σας είναι ήδη γνωστό «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».


Όπλο μας είναι οι ιδέες μας, η πείρα, η γνώση στην αυτοδιοικητική λειτουργία, το έργο, η διαδρομή και αποφασιστικότητά μας.

Οι Πολίτες θα δώσουν με την ψήφο τους την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, για τι αποδείξαμε ότι είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας!

Αποδείξαμε ότι είμαστε η τοπική Περιφερειακή Αρχή ΟΛΩΝ!

Αποδείξαμε ότι σεβόμαστε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υπηρετούμε ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και επίσης αντιμετωπίζουμε τους πολίτες με εντιμότητα , ήθος και αξιοπρέπεια!

Φίλες και Φίλοι
Προσδοκούμε διεξάγοντας έναν δημοκρατικό, μαχητικό, ειλικρινή και έντιμο αγώνα, να είμαστε εκ νέου η επόμενη περιφερειακή αρχή, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική προσφορά στον τόπο μας κι όχι την κατάληψη της τοπικής εξουσίας.

Πρόθεσή μας είναι με τον αγώνα μας να αναδείξουμε το νέο ήθος στα τοπικά πράγματα, το νέο σύνολο αξιών και αρχών που εκφράζει τη δημοκρατία, την ισότητα και τη διαφάνεια, παντού, από την αρχή του 2011, που αναλάβαμε τη διοίκηση της Πιερίας.

Καταθέτουμε σήμερα, μια Ανοικτή Πρόταση Διακυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία του 2020. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε όλο το εύρος και τις δυνατότητες που δημιουργεί το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο που έχει συμφωνήσει η χώρα για το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Επιδιώκει να κινητοποιηθούν μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον παραγωγικό εξωστρεφή ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η πρόκληση για εμάς είναι μέσα στην επόμενη πενταετία, όχι μόνο να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση, αλλά να βάλουμε τα θεμέλια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βιώσιμο και μακράς πνοής που θα στηρίζεται στις δυνάμεις της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της αειφορίας.

Φιλοδοξία μας είναι να γίνει τώρα για την Κεντρική Μακεδονία, μια νέα αρχή:
Να προχωρήσουμε Μαζί με σχέδιο και όνειρο.
Για να ξαναβρούμε τη ζωή μας.

Απόψε εδώ παρουσιάζουμε ουσιαστικά την ταυτότητα του συνδυασμού μας στην ΠΙΕΡΙΑ. Τις αρχές και τα πιστεύω μας. Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που μοιραζόμαστε. Το όραμά μας για μια νέα αντίληψη και ένα νέο ήθος στα αυτοδιοικητικά – περιφερειακά πράγματα του τόπου μας. Τις προτεραιότητές μας για ένα καλύτερο αύριο.
Παρουσίαση Περιφερειακών Συμβούλων (με αλφαβητική σειρά)
1.      Αγγέλου Αριστείδης (Άρης)
2.      Ελευθεριάδου Ελένη (Έλλη)
3.      Κατιρτζής Δημήτριος
4.      Μπιτόπουλος Στέφανος
5.      Ρέχας Κωνσταντίνος
6.      Τζόβας Απόστολος
7.      Τσιμήτρης Δημήτριος
8.      Τσιφοδήμος Μιχαήλ


Εμείς Φίλες και Φίλοι θέλουμε για τον τόπο μας το καλύτερο σήμερα και το ακόμα καλύτερο αύριο, για αυτόν τον τόπο που όλοι ονειρευόμαστε, για αυτόν τον τόπο που όλοι αγαπάμε θα δώσουμε την μάχη και θα την κερδίσουμε με πολύ δουλειά, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο!

Σας ευχαριστώ όλους, έναν προς έναν, που είστε σήμερα εδώ, που δίνετε το παρών στο επίσημο ξεκίνημα της προεκλογικής μας προσπάθειας.»






Με εκτίμηση,

Γραφείο Τύπου

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23
60100 Κατερίνη
τηλ.: 2351046072

ΟΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ…


Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά  περίτρανα,  η τυχοδιωκτική και καιροσκοπική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των συνεργασιών. Η λογική ότι κινείται  το ονομάζουμε <<κίνημα>> υπηρετεί μόνο στενές κομματικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει τους πάντες και τα πάντα στην προσπάθεια του να γίνει κυβέρνηση για λογαριασμό των αστών-καπιταλιστών. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική αρχών και κυρίως για ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται κινηματικό, αριστερό και σε αρκετές των περιπτώσεων αποδεικνύεται και αφερέγγυος.
Η παραπάνω εκτίμηση-άποψη δεν είναι έωλη. Βλέπουμε πρώην <<μνημόνιακους>>  να φοράνε τον μανδύα του αντι<<μνημόνιακου>> και να συνεργάζονται τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιπτώσεις ΚΑΤΣΕΛΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, άτομα με περιέργειες εθνικιστικές απόψεις από την μια να φαίνονται επικεφαλής σε συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ περίπτωση ΚΑΡΥΠΙΔΗ και ύστερα να αποκλείονται, ανάλογη περίπτωση τηρουμένων των αναλογιών όμως αλλά με ίδια πρακτική  έγινε με την υποψηφιότητα της ρομά ΣΑΜΠΙΧΑ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ ακτιβίστρια, που βρισκόταν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Πολιτική χωρίς αρχές και γραμμή επιζήμια για το κίνημα από την σκοπιά της λαϊκής πάλης και της προοπτικής του εργατικού-λαϊκού αγώνα.
Η πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν χαρακτηρίζεται τυχοδιωκτική αλλά έχει πολιτικό βάθος σε σχέση με την στρατηγική του. Κινείται  στην γραμμή της αστικής πολιτικής διαχείρισης, των κατευθύνσεων της Ε.Ε  και παράλληλα στοχεύει στο να ενσωματώσει, να χειραγωγήσει εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, το ίδιο το κίνημα στα πλαίσια του συστήματος, απογυμνώνοντας το από τα ταξικά, πολιτικά χαρακτηριστικά του, αποδυναμώνοντας το από την ανατρεπτική  προοπτική που μπορεί να έχει το κίνημα.
Οι επιθέσεις <<φιλίας>> του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ και πάντα σε προεκλογικούς περιόδους δεν είναι τυχαίες. Η ενότητα που καλεί είναι επίπλαστη. Εξάλλου ούτε ο ίδιος το θέλει αλλά στοχεύει στο να χτυπηθεί η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, που γίνεται στο κοινωνικό πεδίο, μέσα στους αγώνες, στο κίνημα  και έχουν αντιμονοπωλιακό-αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, όπως και να μειωθεί η επιρροή του ΚΚΕ στο λαό διαστρεβλώνοντας, αποκρύβοντας θέσεις του ΚΚΕ από τον λαό.
Καμιά αναμονή, όχι άλλος χαμένος χρόνος. Ο λαός έχει αρκετή εμπειρία και πείρα που προκύπτει από την καθημερινότητα του, έχει και αρκετά εχέγγυα ποιος είναι με ποιον, ποιος παλεύει και για ποιον.
Να οργανωθεί η εργατική-λαϊκή πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, της συνοικίες, τα χωριά, τα σχολεία, της σχολές και τα πανεπιστήμια. Να μπουν τώρα εμπόδια στην εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων από την πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε., που φτωχαίνουν , εξαθλιώνουν τον λαό. Να οργανωθεί τώρα η γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης με οργανωμένη την εργατική τάξη σε ταξική κατεύθυνση, σε λαϊκή αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή συμμαχία με την φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τα μικρομάγαζα, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και την νεολαία για νικηφόρο αγώνα σε επίπεδο οικονομίας-εξουσίας
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πάλη του λαού και την νίκη του σε επίπεδο οικονομίας-εξουσίας. Για να γίνει ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια , της μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός θα σχεδιάζει την παραγωγή-κατανομή με κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων-κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Αυτή είναι η αληθινή εξουσία του λαού, όταν έχει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, όταν ο παραγωγός του πλούτου οργανώνει την οικονομία με βάση την εξασφάλιση όλων των σύγχρονων, κοινωνικών, αναγκών, σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ, σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα αναλάβει και σοβαρά καθήκοντα λαϊκής διακυβέρνησης .
Στις επερχόμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές στις 18 ΜΑΗ και στις ευρωεκλογες στις 25 ΜΑΗ ο λαός χωρίς φόβο μπορεί να κάνει ένα βήμα σημαντικό που θα σηματοδοτεί την χειραφέτηση του από τα κόμματα, της δυνάμεις του κεφαλαίου, την Ε.Ε, από δυνάμεις υποστυλώματα του συστήματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις επερχόμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές δυναμώνουμε την<< ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ>> σε όλη την χώρα, αλλά και στους 3 δήμους του νομού ΠΙΕΡΙΑΣ και στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, στις 25 ΜΑΗ στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ολοκληρώνουμε το βήμα με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ
Σαββίδης Παναγιώτης
Μέλος του ΚΚΕ της Κ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ

Συνάντηση Φιλαρμονικών ορχηστρών, Αιγινίου - Κολινδρού - Μεθώνης στην αίθουσα Μεθώνης Δήμου Πύδνας Κολινδρού. Διεύθυνση Γιάννης Κούκας









Έφθασε το πρωτοσέλιδο από Το ΧΩΝΙ της 27ης Απριλίου


Στις Δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου επιλέγουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς!!



Ακολουθώντας  τη θεωρία του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον και ορμώμενος από όρεξη να προσφέρω στα κοινά, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό  Νέα εποχή  για την Κατερίνη με επικεφαλή  τον υποψήφιο δήμαρχο  Νίκο Μακρίδη, ώστε να  εργαστώ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής( των κατοίκων του Δήμου Κατερίνης ,που θα επιτευχθεί  με τη δημιουργία έργων υποδομής !!Μέσα στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου στην Κατερίνη ,που είναι πάγιο αίτημα πολλών κατοίκων της πόλης  ,κρίνεται επιβεβλημένη !!Επιιπλέον, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν απλά , μη κοστοβόρα, πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας (π.χ. αρίθμηση οδών ) Επίσης, η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων με τη δημιουργία ενός διχτύου προστασίας (π.χ .δημιουργία κοινωνικών  παντοπωλείων),  η ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα του Δήμου με την καθιέρωση σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων (π.χ. εβδομάδα ποίησης ,φεστιβάλ μουσικής ,φεστιβάλ μαγειρικής, φεστιβάλ  ταινιών μικρού μήκους), η διαμόρφωση καλύτερων  συνθηκών διαβίωσης για τα ΑΜΕΑ με διάφορα μέσα (π.χ. ηχητικοί μηχανισμοί στους φωτεινούς σηματοδότες)  και η ενίσχυση  των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας (τουρισμός, γεωργία) είναι οι επιδιώξεις μου που θα προσπαθήσω  να υλοποιηθούν αν εκλεγώ,  !! Ειρήσθω εν παρόδω, η ενίσχυση του τουρισμού στο Δήμο μας μπορεί να επιτευχθεί  με την  ανάδειξη του ορεινού όγκου των Πιερίων και την παράλληλη ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή μας ,ενώ η  τόνωση της γεωργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προώθηση   του αγροτουρισμού και  τη  θέσπιση κινήτρων για τους  αγρότες (π.χ. μειωμένη τιμή νερού). Ακόμη, είναι  πρέπον   η επόμενη δημοτική αρχή να συγκροτηθεί από  υγιή και άφθαρτα πρόσωπα με διάθεση να παράγουν έργο, που θα αναβαθμίσει την περιοχή μας  και τα οποία  δε θα δουν το Δήμο ως λάφυρο και ως όχημα ικανοποίησης μόνο των προσωπικών τους επιδιώξεων ,αλλά θα είναι  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντιπρόσωποι των δημοτών της Κατερίνης ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντά του λειτουργώντας ως υπηρέτες του, ώστε με τη λήξη της θητείας τους  να νιώσουν την κοινωνική αναγνώριση!! Επιπλέον,  πρέπει ο τρόπος διοίκησης του Δήμου να προσεγγίζει  όσο περισσότερο  γίνεται την άμεση δημοκρατία με συμμετοχή στη λήψη των  καίριων  αποφάσεων όσο  περισσότερων ατόμων γίνεται (μέσα από λαϊκές συνελεύσεις). Αναμφίβολα, οι δυνάμεις που θα φέρουν σε πέρας αυτό το φιλόδοξο σχεδιασμό  ευρίσκονται στο συνδυασμό  Νέα εποχή  για την Κατερίνη. Επιπρόσθετα, όπως σε κάθε οργανισμό βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη  λειτουργία του είναι η ύπαρξη στελεχών με δημιουργικότητα και εμπειρία, έτσι και στο συνδυασμό  μας ο συγκερασμός της νέας πνοής και  της δημιουργικότητας των νέων με την εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών  εγγυάται την υψηλή ποιότητα του ψηφοδελτίου μας!!!! Επίσης, διαβεβαιώνω ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού μου  αγώνα θα υιοθετήσω νέα ήθη και έθιμα μακριά από τις  παλαιοκομματικές αντιλήψεις και τακτικές (απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις, άκρατος λαϊκισμός, αστήριχτες κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων )που οδήγησαν στο τέλμα την Ελληνική κοινωνία και συνέβαλαν στην απαξίωση της πολιτικής στα όμματα του κόσμου! Μια τέτοια προεκλογική στάση δίνει πολλά εχέγγυα για  μια πετυχημένη  θητεία, με προσφορά στον τόπο , από τον κάθε εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο και δήμαρχο, ενώ ,παράλληλα ,προάγει εν γένει τον πολιτικό  πολιτισμό!! Εν κατακλείδι, το σύνθημα των εκλογών της 18ης, Μαΐου  που  επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι συνδημότες  και οι συνδημότισσές  μας  είναι το εξής: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΤΟΥΣ!!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Υποψήφιος Δήμαρχος Μπάμπης Παπαδόπουλος)




Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές μας, στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, στηρίζουμε το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Πιστεύουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση»  –η οποία υποστηρίζεται από το Κ.Κ.Ε. και ανένταχτους ριζοσπάστες αγωνιστές- είναι ο μόνος συνδυασμός στην πόλη μας που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης. Είμαστε αντίθετοι στη δομή του «Καλλικράτη», γιατί μετατρέπει τους Δήμους σε όργανα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Θέλουμε δημοτικές αρχές που να αντιστέκονται σε αυτήν την πολιτική και να οργανώνουν τη δράση του λαού στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων -ό,τι έχει απομείνει από αυτά- και αναχαίτισης των βάρβαρων μέτρων. Να συμβάλλουν, επιπλέον, στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές αλλαγές ως το επίπεδο της εξουσίας.

Υποστηρίζουμε ένα Δήμο που δε θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία και θα πουλάει ακριβά τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες, που δε θα εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες, που δε θα επιβάλλει τοπική φορολογία, αλλά αντίθετα θα προγραμματίζει και θα εκτελεί έργα με βάση τις τοπικές λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο ενός συνολικότερου φιλολαϊκού σχεδιασμού.

Αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο που δε θα ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά θα είναι συμπαραστάτης των λαϊκών αγώνων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και θα διεκδικεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας και της περιοχής μας. Για ένα Δήμο που θα ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις προνοιακές, αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για έναν τέτοιο Δήμο καλούμε τους δημότες και τις δημότισσες του Δήμου Κατερίνης, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα, να κάνουν την υπέρβασή τους και να στηρίξουν με την ψήφο τους και τον αγώνα τους τη «Λαϊκή Συσπείρωση».




Αμανατίδης Γιώργος, ελεύθερος επαγγελματίας, μουσικός
Αμανατίδης Παναγιώτης, ελεύθερος επαγγελματίας
Αμανατίδου Ελευθερία, συνταξιούχος
Ανανιάδου Άννα, εκπαιδευτικός
Αρμεντσούδης Παντελής, γιατρός
Γιαννακίδου Θεοδώρα, φιλόλογος-εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής
Γιάννου Χρήστος, οδηγός
Δαδάμης Γεώργιος, ελεύθερος επαγγελματίας
Δημητριάδης Γρηγόριος, έμπορος
Δημητριάδης Δημήτριος, συνταξιούχος
Ελευθεριάδου Παρθένα, ασφαλιστικός πράκτορας
Εμεξηζίδου Αναστασία, εκπαιδευτικός, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Σχολείου Κατερίνης
Θεοδοσιάδης Δημήτριος, εργάτης
Ιωαννίδου Όλγα, συνταξιούχος
Ιωσηφίδης Νικόλαος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Κάλφα Σοφία, φιλόλογος-εκπαιδευτικός
Καρακούσης Γιώργος, συνταξιούχος αγρότης
Καρακούσης Δημήτριος, συνταξιούχος αγρότης
Κάργας Στέργιος, άνεργος οικοδόμος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Κατερίνης
Κατσιώκαλη Μαρία, φοιτήτρια
Κατσιώκαλης Τάσος, μεταπτυχιακός φοιτητής
Κερασουνλής Κυριάκος, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Κιτοπούλου Σοφία, φοιτήτρια
Κούρου Αικατερίνη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Κωστίδου Παρθένα, συνταξιούχος
Μαραγκοζίδου Μαρία, φοιτήτρια
Ναβροζίδης Κωνσταντίνος, αγρότης
Ναβροζίδου Καλλιόπη, οικιακά
Παπαγεωργίου Ηλίας, ελεύθερος επαγγελματίας
Παπαδόπουλος Αντώνης, σπουδαστής ΙΕΚ
Παταρίδης Χαράλαμπος, συνταξιούχος
Περεντίδη Ελένη, ελεύθερος επαγγελματίας
Πουρσανίδης Χρήστος, συνταξιούχος
Ριαλάς Γιώργος, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, οργ. γραμματέας του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας
Ροδίφτσης Δημήτριος, συνταξιούχος
Ρούτσας Κώστας, ελεύθερος επαγγελματίας
Σαλίκας Δήμος, πτυχιούχος ΤΕΙ, άνεργος
Σαρηγιαννίδης Σπύρος, άνεργος
Σιδηρόπουλος Σάββας, εργοδηγός δομικών έργων, πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
Σκαπέρας Παναγιώτης, γιατρός
Σκούφα Κατερίνα, πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας-εκπαιδευτικός
Σταθακοπούλου Γιαννούλα, οικιακά
Στεφανίδης Γιώργος, αρχιτέκτονας μηχανικός
Τόλιος Γιώργος, δημόσιος υπάλληλος, μέλος  του Δ.Σ. του Συλλόγου Δημ. Υπαλλήλων Ν. Πιερίας, μέλος της Ε.Γ. του Ν.Τ. Πιερίας της ΑΔΕΔΥ
Τραγανού Ελένη, οικιακά
Τραπεζανλίδης Γιώργος, συνταξιούχος
Τσολακίδης Γιάννης, καθηγητής φυσικής αγωγής, παραγωγός και έμπορος λαϊκών αγορών
Φασούλας Αλέξανδρος, φοιτητής
Φούκης Αθανάσιος, χημικός-εκπαιδευτικός
Χατζεϊπίδης Θεόδωρος, ιδιωτικός υπάλληλος