ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Χρόνια πολλά, και του χρόνου!

Μπρος στην ΔΕΘ τι είναι ο πόνος

@Αφορολόγητο για τους μοναχούς ψήφισε η κυβέρνηση. Την πάτησαν οι παντρεμένοι.

@Επιτέλους μίλησε και ο Γιωργάκης και ο Κινέζος στο πανηγυράκι για τα 40 χρόνια πασοκισμού.

Χορτάσαμε σαρδάμ.

@Ο Γιωργάκης εφάρμοσε την πιο ακραία δεξιά πολιτική δίνοντας την σκυτάλη στον Αντωνάκη να την κάνει και λίγο ακροδεξιά.

Και οι βαρεμένοι φώναζαν στον Γιωργάκη να διώξει την δεξιά. Δηλαδή να διώξει το πασοκ και τον εαυτό του. Αλλά ξέχασα, ο Γιωργάκης είναι σοσιαλιστής.

Ο Γιωργάκης άνοιξε την πόρτα στην δεξιά, με το ζόρι μπήκε και ο Μπένι και τώρα...
δεν μπορεί να βγει γιατί σφήνωσε στην πόρτα.

@Δεν έκανα εγώ καριέρα στο πασοκ είπε ο Μπένι, το πασοκ έκανε καριέρα σε μένα. Η αλήθεια είναι ότι καριέρα έχει κάνει ως αντιπρόεδρος. Είναι ο μόνος που σε όλα τα χρόνια της μνημονιακής κυβέρνησης είναι σταθερός στην θέση του.

@Η Μέρκελ μπορεί να ανασχηματίζει τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς αλλά ο αντιπρόεδρος εκεί. Βράχος.
@Αφού ο Μπένι κατάφερε να εξαφανίσει το πασοκ (με την πολύτιμη βοήθεια του αντιεξουσιαστή, να μην τον αδικούμε), διέλυσε την ελιά πριν προλάβει να δημιουργηθεί αποφάσισε να αλλάξει ταμπέλα στο παραμάγαζο του Αντωνάκη.

Δημοκρατική Παράταξη θα λέει το αντιδημοκρατικό απόκομμα του.

@Επιτελώ καθήκον εξαντλώντας περιθώρια…μας είπε ο μέγας αρχηγός. Της υπομονής των πολιτών.

@Στα Παρίσια πήγε η κυβέρνηση για να συναντήσει κάτι υπάλληλους της τρόικας με σκοπό να τους διαβεβαιώσει ότι έχει διαβάσει όλα τα email.

Και αυτοί θέλοντας να βοηθήσουν τον Αντωνάκη του έκαναν την χάρη να επιτρέψουν μια συζήτηση για φοροελάφρυνση. Μόνο που αυτή έχει αστερίσκους.

Πως βλέπουμε αστεράκια όταν τρώμε μια σφαλιάρα; Κάτι τέτοιο θα γίνει.

Και ακόμα είμαστε σε προθέσεις συζήτησης. Να έχουμε να λέμε. Να έχει και ο Αντωνάκης να λέει είτε σε ΔΕΘ είτε σε προεκλογικές ομιλίες. 
Ξέρεις τι είναι να σε χτυπάει στην πλάτη ο υπάλληλος της Μέρκελ και να λέει, σε καταλαβαίνω, θα κανονίσω να μιλήσουμε κάποια στιγμή να σε παρηγορήσω;

@Τέτοιος ενθουσιασμός στην χώρα ούτε όταν πήραμε τους ολυμπιακούς. Ευτυχισμένοι οι πολίτες γιόρτασαν τα 40 του πασοκ.

@Θυμάσαι τις 1500000 θέσεις που είχαν εξαγγείλει ο Μπένι και ο Αντωνάκης; Άλλες 750 χιλιάδες θέσεις εξήγγειλε ο Αντωνάκης.

Αφού λοιπόν λύσαμε το πρόβλημα της ανεργίας ο Κυριάκος της οικογένειας θα απολύσει 6500 υπαλλήλους. Για να έχει με κάτι να ασχολείται και ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο, αναζητώντας και άλλες θέσεις εργασίας.

@Πάει τόσο καλά η ευρωζώνη που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, θα αγοράσει ομόλογα… μπας και την σώσει.

@230 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των τυχερών συμπολιτών μας που απόκτησε ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί με τα χόμπι του. Μπράβο Νέα πασοκοκρατία. Μπράβο Αντώνη. Μπράβο Μπένι.

Και ως το τέλος της χρονιάς άλλοι 42 χιλιάδες εργαζόμενοι θα ευτυχήσουν να απαλλαγούν από τα δεσμά της δουλειάς τους. 
@Με την ευκαιρία να πούμε ότι το σαμαρικό wi fi έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα… κάτι σαν την ανάπτυξη ένα πράγμα.

@Ας ετοιμαστούμε για υπέρμετρη αισιοδοξία. Να περάσει η ΔΕΘ, να τραβήξουμε λίγο το χρόνο και το επόμενο μνημόνιο (που μπορεί να το λένε αλλιώς, ας το λέμε εμείς Μπένι να είμαστε μέσα) ετοιμάζεται.

Γιατί όσο η λογική θα είναι να εξοφλούμε τα δάνεια (για να έχουμε μέτωπο να βγαίνουμε στις αγορές για να παίρνουν μίζες οι σωτήρες) τα δάνεια θα μας πνίγουν.

Αλλά τι σημασία έχει που πνιγόμαστε… αρκεί που είμαστε στο ευρώ.

(Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)

* Ποιός Lars Von Trier και μαλακίες; *



Οδηγός: Πότε και πώς θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τα 8 βήματα της διαδικασίας


Οδηγός: Πότε και πώς θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ - Τα 8 βήματα της διαδικασίας
Το νέο αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ και το ποσό της κάθε δόσης θα μπορούν βλέπουν από τη Δευτέρα οι φορολογούμενοι στον λογαριασμό τους στο Taxisnet ενώ για όσους γίνει επανυπολογισμός του φόρου τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν σταδιακά από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει προς τους πολίτες ότι μετά την ψήφιση του Νόμου που αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της θα προβούν με εντατικούς ρυθμούς στις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθεί σταδιακά και το ταχύτερο δυνατόν στα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, η υλοποίηση της εφαρμογής του νέου νόμου θα γίνει ως εξής:
1. Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.
2. Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.
Διευκρινίζεται ότι, κατ' αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5‰ σε 2,5‰.
3. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.
Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ. ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.
4. Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.
5. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων – φυσικών προσώπων.
6. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των πιο πάνω περιπτώσεων, εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.
7. Η αναστολή καταβολής του φόρου των δικαιούχων αυτής νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του νομικού προσώπου μέσα στο μήνα Οκτώβριο και έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων με διαδικασία και έντυπο που θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ.
8. Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Φορολογικό χάος: Από πρόστιμα 17,6 δισ. εισπράχθηκαν μόλις 913 εκατ. ευρώ


Φορολογικό χάος: Από πρόστιμα 17,6 δισ. εισπράχθηκαν μόλις 913 εκατ. ευρώ
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 5,2% των προστίμων που επιβάλλονται φτάνει στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται χάνονται στα φορολογικά δικαστήρια ή ακόμα χειρότερα μπαίνουν στις λίστες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έως το τέλος του περασμένου έτους, εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 913,4 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία των διοικητικών δικαστηρίων, εκκρεμούν 75.871 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από τις οποίες οι 2.528 προέκυψαν στην αρχή του 2014.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πάντως, σε εγρήγορση, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις αποκαλούμενες υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Από τη λίστα με τα εμβάσματα, ολοκληρώθηκαν 420 υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε άλλες 100 περιπτώσεις. Από τις έως τώρα έρευνες, τα ποσά προς είσπραξη υπολογίζονται στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του ΚΕΦΟΜΕΠ είναι να έχουν κλείσει 720 υποθέσεις ως το τέλος του έτους.
Από τον κατάλογο με τις υπεράκτιες εταιρίες, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε πάνω από 100 υποθέσεις και προς είσπραξη είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται στα χέρια των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, 35 φάκελοι.
Το νέο "εργαλείο" που αναμένεται να... στριμώξει τους καθ΄έξιν φοροφυγάδες, είναι οι έλεγχοι αμερικανικού τύπου, όπου το πραγματικό εισόδημα εντοπίζεται εμμέσως από το "ξεσκόνισμα" των φορολογούμενων με βάση τις αγορές και τις επαγγελματικές τους δαπάνες, τις αυξομειώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, καταθέσεις, θυρίδες, ομόλογα, μετοχές, έργα τέχνης, κοσμήματα, τα έσοδα από όλες τις πηγές καθώς και τα μετρητά ή δάνεια που έχουν.
Στόχος, είναι να έχουν ελεγχθεί με αυτό το σύστημα 50 έως 60 μεγάλες υποθέσεις ως το τέλος του έτους. Επιτακτική θεωρείται, πάντως, η ανάγκη για περισσότερους και κυρίως πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στις καθημερινές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να αναμένεται μπαράζ τουλάχιστον 60.000 ελέγχων μέσα στους επόμενους μήνες, με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.
Πηγή: Mega

10th Olympus Marathon - Running with the Gods

Δημήτριος Ζαφείρης




ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ , ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΦΙΚΤΟΣ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της

...μαλάκυνση εγκεφάλου ή γεροντική άνοια;

The Bloopers Team (web radio) 
μαλάκυνση εγκεφάλου ή γεροντική άνοια;
"Χαμένα λεφτά οι επενδύσεις των Ελλήνων σε ακίνητα"
Βούλτεψη: Χαμένα λεφτά οι επενδύσεις των Ελλήνων σε ακίνητα

8 αλλαγές βουλευτών για να ψηφιστεί ο ενφια. Τί δεν καταλαβαίνεις;(Μ@Λ@Κ@ ΕΛΛΗΝΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ)


Πτωχοκομείον η «ωραία Ελλάς»... οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι…


Όπως το νόμισμα, έτσι και η ζωή που βιώνουμε στη, λεηλατημένη από τα μνημόνια και τα άλλα εξοντωτικά μέτρα, Ελλάδα, έχει και αυτή δύο όψεις.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει το πτωχοκομείο της Ευρώπης», παρατηρούσε μόλις προχτές σε κύριο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η πολιτική της λιτότητας, την οποία ακολουθεί κατ` εντολή των διεθνών τοκογλύφων δανειστών η Αθήνα, «προκάλεσε στη χώρα την πιο βαθιά και μακρά ύφεση από το τέλος του πολέμου», αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη μείωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, στο...
κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην …εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Μπορεί, μάλιστα η Ελλάδα να μεταβληθεί και στο «γηροκομείο της Ευρώπης», προβλέπει επίσης η ίδια εφημερίδα, αναφερόμενη στο ότι πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και στο δημογραφικό, καθώς το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2008.

Αν όλα αυτά ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν ισχύουν ωστόσο για όλους τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP η κρίση ενίσχυσε την κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας μας και όπως αναφέρει μελέτη της Boston Consulting Group οι 559 πλουσιότεροι Έλληνες έγιναν ακόμη πλουσιότεροι μέσα στην κρίση (ίσως και εξαιτίας της κρίσης!), αφού κατέχουν περιουσία 76 δισ. δολαρίων, ίση με το 30% του ΑΕΠ! Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ.

Όπως βλέπετε, «όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια»! Κάπως έτσι δεν το έλεγαν παλιότερα οι απολογητές του καπιταλισμού, θέλοντας να δικαιολογήσουν την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων σ’ αυτό το αραχνιασμένο εκμεταλλευτικό σύστημα, που συνεχώς την αναπαράγει; Ίσως είναι μία από τις τελευταίες μας ευκαιρίες για να τους αμφισβητήσουμε…

Νίκος Πέρπερας από imerodromos

Η... δημοκρατία τους δεν έχει αδιέξοδα: Θα αντικατασταθούν όσοι βουλευτές διαφωνούν με τον ΕΝΦΙΑ


Απίστευτα σκηνικά αναμένεται να συμβούν σήμερα στη Βουλή καθώς η τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές (πιθανά «μαϊμού» αλλά δεν έχει και τόσο σημασία) στις τάξεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Με βάση τα δεδομένα της Τετάρτης και με τη συγκεκριμένη σύνθεση του Γ Θερινού Τμήματος της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να καταψηφιστεί και να τινάξει στον αέρα (μακάρι) το γούτσου – γούτσου κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Όμως η… δημοκρατία τους δεν έχει αδιέξοδα και τα «σκυλιά»...
των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ξενύχτησαν ελέγχοντας μία προς μία όλες τις περιπτώσεις των γαλάζιων και των πράσινων βουλευτών για να εντοπίσουν (με απειλές και «θα σου στείλω στο ΣΔΟΕ ρε μ@λάκα») όλες τις επίφοβες περιπτώσεις ώστε να αντικαταστήσουν όποιον και όποια δεν είναι φανατικός και φανατικιά με τον ΕΝΦΙΑ.

Προς αντικατάσταση πάνε ο Ν. Σηφουνάκης, ο Ε. Αυγενάκης και η Αννούλα – «άντε γ@μήσ⓪υ Χαρδούβελη» - Καραμανλή. Από τους… περίπου Πασόκους, κατά του ΕΝΦΙΑ έχει ταχθεί ο ντεμέκ ανεξάρτητος Χρήστος Αηδόνης, που όμως δεν βάζει σε κίνδυνο την ιστορία της υπερψήφισης της τροπολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τη… δημοκρατική μέθοδο της αντικατάστασης των διαφωνούντων βουλευτών, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη ντεμέκ έκπτωση του φόρου για τα ανοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα από το 20% στο… εξωφρενικό 30%. Σε ότι αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη, μετά την απίστευτα κυνική, στη φάση «άντε γαμήσου εργατιά», εμφάνιση του στη Βουλή την Τετάρτη, όπου κατηγόρησε για λαϊκισμό όσους αντιδρούν στον ΕΝΦΙΑ, δεν θα παραστεί τη σημερινή ψηφοφορία καθώς βρίσκεται στο Μιλάνο για εσπρέσο και γιούρογκρουπ, υπό το φόβο μην τον πετύχει σε καμία γωνία η Αννούλα η Καραμανλή και του πετάξει τα μάτια έξω. Εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει κυνηγημένο μου πουλί…

Δαιμόνια δικός σας – μία στις τόσες στα σοβαρά – Πίκος Απίκος
Από alterthess

* SAMARAH AKBAR ! *

79η Διεθνής Έκθεση Νεοαιλυνικού Φονταμενταλιστικού Ταλιμπανισμού Θεσσαλονίκης.
Επειδή "ο σαμαράς είναι μεγάλος"...


Πιερικός Έπιασε δουλειά ο Ζιώγας."Ναυάγιο" με Παναγιώτου

 
Δεν προχώρησε τελικά η μεταγραφή του, δεν ολοκληρώθηκε κι έτσι αποτελεί παρελθόν για τον σύλλογο της Κατερίνης.Τα "διαδικαστικά"
εμποδίζουν μέχρι τώρα την ανακοίνωση του Μιχάλη Ζιώγα που αν και "τα βρήκε" με τον Κώστα Παπαδόπουλο, οι υπογραφές δεν έχουν "πέσει" αφού προφανώς απομένει να γίνουν και κάποιες "κινήσεις" ώστε να ολοκληρωθεί το "deal".
Αυτό δεν εμποδίζει όμως τον Θεσσαλό τεχνικό να ξεκινήσει τη δουλειά στη νέα του ομάδα μιας και υποχρεώσεις αγωνιστικά τρέχουν και ο επαναληπτικός με τον Τύρναβο στο Αλκαζάρ και η πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος, είναι πρόκληση για τον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές του Πιερικού.
Η προετοιμασία της ομάδας συνεχίστηκε χθες με εντατικούς ρυθμούς στο βοηθητικό του Α’ ΔΑΚ στην Κατερίνη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε σχολεία της Κατερίνης για τους καθιερωμένους αγιασμούς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

  
                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

         Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  σε σχολεία της Κατερίνης 
                            για τους καθιερωμένους αγιασμούς

Στους καθιερωμένους αγιασμούς σχολείων της Κατερίνης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρέστη η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, την Πέμπτη  11 Σεπτεμβρίου 2014.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συνοδευόμενη από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Στέφανο Μπιτόπουλο,  παραβρέθηκε στην τελετή  αγιασμού του Δημοτικού Σχολείου Γανόχωρας, του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, του 4ου  Γυμνασίου  και  4ου  Λυκείου  Κατερίνης.

Η κ. Σοφία Μαυρίδου ευχήθηκε στους μαθητές καλή χρονιά με υγεία, δύναμη, πρόοδο και επιτυχία. Συμβούλεψε τα παιδιά να σέβονται και να υπακούν τους δασκάλους και καθηγητές, να συνεχίζουν να ονειρεύονται και να μην εξαιρέσουν το παιχνίδι και τις ανέμελες στιγμές από το πρόγραμμά τους. Στους διδάσκοντες ευχήθηκε καλή δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο και υψηλό κοινωνικό έργο που επιτελούν με επαγγελματισμό, αγάπη και ευαισθησία και ιδιαίτερα στους γονείς συνέστησε να φροντίζουν, να στηρίζουν και να συμπαραστέκονται στα παιδιά τους και στο φετινό μαθητικό ΄΄στίβο΄΄ των γραμμάτων, που απαιτεί υπομονή, σκληρή δουλειά, συγκέντρωση  και  προγραμματισμό.


«Η εκπαίδευση αποτελεί το θεμέλιο λίθο για το μέλλον σας και η γνώση το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο εφόδιο στη ζωή σας. Οι γνώσεις, οι αρχές και τα ιδανικά που θα αποκομίσετε από το σχολείο θα σας ανταμείψουν στην πορεία της ζωής σας, γι΄αυτό σας προτρέπω να αξιοποιήσετε με τον  καλύτερο τρόπο τα  χρόνο της μαθητείας σας» τόνισε  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, απευθυνόμενη στους μαθητές.




ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΩΠΗΛΑΤΕΣ ΤΟΥ Ν.Ο.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ


Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιοι διασυλλογικοί αγώνες κωπηλασίας «ΚΥΠΕΛΛΟ ΔΗΜΟΥ ΕΜ.ΠΑΠΠΑ» που διοργάνωσε ο Ναυταθλητικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού «Κερκινίτις» στις Σέρρες.
Ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση με  συμμετοχή 100 αθλητών από 10 σωματεία  της Βόρειας Ελλάδας παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ισχυρή βροχή που εμπόδισε την πραγματοποίηση της τελετής απονομής των επάθλων.
Η αποστολή του Ναυτικού Ομίλου  Κατερίνης αποτελούνταν από 12 αθλητές και αθλήτριες σε 7 πληρώματα που συνολικά  πραγματοποίησαν  καλή εμφάνιση, κατακτώντας ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλια.
Πιο συγκεκριμένα το χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο στο αγώνισμα του διπλού σκιφ παίδων 12-14 ετών κατέκτησαν οι κωπηλάτες Γραμματόσης Νίκος και Σταμκόπουλος Μάρκος , ενώ το χάλκινο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος του ο Νάστος Σωτήρης που αγωνίστηκε στο σκιφ παίδων 12-14 ετών. Ακόμη στους αγώνες συμμετείχαν οι Τσιβούλα Ουρανία και Ψωμιάδου Κωνσταντίνα στο αγώνισμα διπλό σκιφ νεανίδων, Τελμετίδου Χρυσή και Ψωμιάδου Άννα στο αγώνισμα διπλό σκιφ κορασίδων, Χατζησαββίδης Χρήστος και Αλμπάνης Χρίστος στο διπλό σκιφ παίδων, Ηλιάδου Νίκη στο σκιφ κορασίδων 12-14 ετών και Κυριακίδου Κωνσταντίνα και Κωστοπούλου Κατερίνα στο διπλό σκιφ κορασίδων 12-14 ετών.

Την επόμενη Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου το τμήμα κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης θα συμμετέχει με 10 αθλητές και αθλήτριες στους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας που διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

Πιερικός Αρχέλαος: Ακαδημία μπάσκετ με όνομα και ιστορία ..



Πόσοι άνδρες έχουν περάσει από το κρεβάτι της μέσης Ελληνίδας;

sex passion
Η ερώτηση που όλοι οι άνδρες θέλουν να κάνουν. Και να θέσουν την επίμαχη ερώτηση…δεν ξέρουν αν η απάντηση που παίρνουν, είναι αληθινή… Τελικά με πόσους άνδρες έχει συνευρεθεί η μέση Ελληνίδα;

Ιδού η απάντηση: η μέση γυναίκα στην Ελλάδα είχε 10 σεξουαλικούς συντρόφους! Από την άλλη ο μέσος Έλληνας είχε κατά μέσο όρο 30 σεξουαλικές συντρόφους! Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα εταιρείας προφυλακτικών.

Ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων των Ελληνίδων θεωρείται «λίγο τσιμπημένος», εάν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα των υπολοίπων χωρών: οι Ιταλίδες έχουν συνευρεθεί με 8 άνδρες και οι Ολλανδές με 6.

Στην ίδια έρευνα τα αποτελέσματα για τις προφυλάξεις που λαμβάνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απογοητευτικά: το 38% των Ελληνίδων δήλωσε ότι έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, ενώ το 33% έκανε ακόμη και την πρώτη φορά σεξ χωρίς προφυλακτικό. Οι άνδρες πάλι σε ποσοστό 8% δεν έπαιρναν καμία προφύλαξη έχοντας παράλληλα επαφή με 3 (!) ή και περισσότερες γυναίκες!

Πρασινίστε το γραφείο σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας!

officeplants-gallery12
Τα φυτά στο γραφείο αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, όπως πρκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης όταν ένα «γυμνό» γραφείο εμπλουτίζεται με διάφορα φυτά, η παραγωγικότητα αυξάνει έως 15%.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι των βρετανικών πανεπιστημίων του Κάρντιφ και του Έξετερ, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του αυστραλιανού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, συνέκριναν γραφεία με και χωρίς φυτά, όσον αφορά την επίπτωσή τους στην ποιότητα του αέρα στον χώρο, την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων, την ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους. Τα γραφεία με φυτά υπερτερούν σε όλους αυτούς τους παράγοντες.
Το όφελος από τα φυτά είναι μακροπρόθεσμο και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναιρεί την έως τώρα πεποίθηση ότι ένα λιτό και ‘γυμνό’ γραφείο, χωρίς φυτά και άλλη διακόσμηση, είναι πιο ευνοϊκό για την παραγωγικότητα. Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, το ‘πράσινο’ γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το αντικείμενο και τον χώρο της εργασίας τους.

Εθισμένοι στα κινητά οι 6 στους 10 νέους!

texting-teens
«Σαφή συμπτώματα εθισμού» παρουσιάζουν 6 στους 10 νέους οι οποίοι αφιερώνουν τουλάχιστον ένα οκτάωρο την ημέρα ασχολούμενοι με τα κινητά τους!

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα σε 164 φοιτητές, ηλικίας 19 έως 22 ετών, βρέθηκε ότι κατά μέσον όρο αγόρια και κορίτσια διαθέτουν 8 και 10 ώρες αντιστοίχως σε δραστηριότητες όπως η ομιλία, η ανταλλαγή SMS, το σερφάρισμα και η κοινωνική δικτύωση.
Οι έξι στους δέκα παραδέχτηκαν ότι αυτό δεν είναι εντελώς φυσιολογικό και είπαν πως πιθανώς είναι εθισμένοι στα κινητά τους, δεδομένου ότι ενίοτε νιώθουν νευρικότητα όταν δεν βλέπουν που έχουν βάλει τη συσκευή.
Ποιες είναι οι βασικότερες δραστηριότητες;
Οι νέοι ασχολούνται περισσότερη ώρα με την ανταλλαγή SMS (κατά μέσον όρο διαρκεί 94,6 λεπτά)
Ακολουθούν η αποστολή email (48,5 λεπτά), ο έλεγχος του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (38,6 λεπτά), το σερφάρισμα στο Ίντερνετ (34,4 λεπτά) και το να ακούνε μουσική στο iPod (26,9 λεπτά).

Πρώτη εφαρμογή του «Κοινωνικού Σχολείου

Την εφαρμογή του «Κοινωνικού Σχολείου» στην πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα είδαν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην Σύμη. Μετά τον αγιασμό έγινε από ειδικό γυμναστή η παρουσίαση της δράσης του «Kid’s Athletics», δηλαδή, του προγράμματος του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) για τη γνωριμία των μαθητών με τον κλασσικό αθλητισμό. 
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος και ο Σύμβουλος του Υ.ΠΑΙ.Θ σε θέματα σχολικού αθλητισμού, βετεράνος μπασκετμπολίστας, Σάκης Τζαλαλής συμμετείχαν στο πρόγραμμα και μοίρασαν στους μαθητές τα διπλώματα παρακολούθησης του “Kid’s Athletics”. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ψυχολόγος κ. Μοίρα Λουτσιού μοίρασε στους γονείς φόρμες συμμετοχές στις Σχολές Γονέων. 
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης και Χάλκης, Χρυσόστομου και του Δημάρχου Σύμης Ελευθέριου Παπαδολουκά. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος κατά την ομιλία του τόνισε τα εξής: «Είχαμε άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο την προηγούμενη φορά, που ήρθαμε εδώ. Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα και ήρθαμε πάλι για να ξαναδώσουμε λύσεις σε άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Παιδεία δεν είναι μόνο η πληροφοριακή γνώση, αλλά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου». 
Για τις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου», ο κ. Λοβέρδος είπε: «Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα “Kid’s Athletics” στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου». Προωθούμε την άθληση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Έχουμε τα πιο υπέρβαρα παιδιά και δίνουμε σε όλους το μήνυμα ότι άθληση είναι υγεία και η παχυσαρκία αρρώστια».
Για τις Σχολές Γονέων, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δήλωσε: «Θα έρχονται επιστήμονες και θα λένε στους γονείς τι πρέπει  κάνουν. Ζητούμε από τους γονείς να πλαισιώσουν τις Σχολές Γονέων»

ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Τα όποια κενά θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες

Οποιαδήποτε κενά διαπιστωθούν θα καλυφθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε το σύνολο των σχολείων να λειτουργούν ομαλά.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας  Α. Δερμεντζόπουλος και απηύθυνε έκκληση να δώσουν  τον καλύτερό τους εαυτό και να επιδείξουν την ίδια αυταπάρνηση, όπως κάθε χρόνο, για το καλό των μαθητών.
 «Για τους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους και καθηγητές, που με μεράκι και αγάπη διδάσκουν τα παιδιά μας είναι μια χρονιά απαιτητική», είπεχαρακτηριστικά ο υφ. Παιδείας και σημείωσε τα εξής:.
Α. Θα ήθελα όλοι σας να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και να επιδείξετε την ίδια αυταπάρνηση, όπως κάθε χρόνο, για το καλό των παιδιών μας, την προκοπή και το μέλλον του τόπου μας.
Β.Θέλω από τη θέση μου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει την παρουσία των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία ήδη από σήμερα.
Γ.Οποιαδήποτε κενά διαπιστωθούν θα καλυφθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ούτως ώστε το σύνολο των σχολείων να λειτουργούν ομαλά.
Δ.Εύχομαι από καρδιάς καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς μας.
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σχολικές μονάδες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προκειμένου να παραβρεθεί στον αγιασμό για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους.
στις 08:30 το πρωί παρευρέθηκε στον αγιασμό που τελέστηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Άβαντα. Στη συνέχεια ο κ. Δερμεντζόπουλος επισκέφθηκε το συγκρότημα σχολείων στο κτίριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης (1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης –«Λεονταρίδειο», 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης –«Δόμνα Βιζβύζη», 4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης, όπου τον αγιασμό τέλεσε ο επιχώριος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, παρουσία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μελισσόπουλου, της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Θεσσαλίας Φανού-Κεχαγιά και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου κ. Στέργιου Αποστολακούδη.
Στη συνέχεια τελέστηκε ο αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Απαλού, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχές του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για μια παραγωγική σχολική χρονιά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών να σταθούν δίπλα τους αρωγοί και υποστηρικτές στον δύσκολο και κοπιώδη αγώνα τους. 

Καλαμαράκια γιουβέτσι σε αρώματα ούζου

giouvetsi kalamari Nik
Θαλασσινά και ψάρια ταιριάζουν πολύ με τα αρώματα του ούζου που αναδεικνύει διακριτικά τη γεύση τους. Σε αυτό το πιάτο συνδυάζουμε το άρωμά του με καλαμαράκια και νόστιμο κριθαράκι.




Η Ντίνα Νικολάου είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές Ελληνίδες μαγείρισσες... Διαβάστε περισσότερα

giouvetsi kalamari Nik1
Φωτογραφία – Food Styling – Αντωνία Κατή

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια -φρέσκα ή κατεψυγμένα-, σε ροδέλες λεπτές
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο) ψιλοκομμένη
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • ½ κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ λίτρο ζωμό λαχανικών, καυτό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το γιουβέτσι
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι χοντρό
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, καυτό
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια με τις ροδέλες από τα καλαμάρια. Προσθέτετε τη πιπεριά Φλωρίνης, τη μαραθόριζα, αλατοπιπερώνετε και καρυκεύετε με πάπρικα και γλυκάνισο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα των υλικών για 6 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το ούζο. Προσθέτετε το ζωμό και αφήνετε τα καλαμάρια να βράσουν για 15 λεπτά.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Μεταφέρετε το μίγμα της κατσαρόλας σε μεγάλο πυρίμαχο ταψί και προσθέτετε και τον υπόλοιπο (1 λίτρο) καυτό ζωμό λαχανικών. Προσθέτετε το κριθαράκι. Ανακατεύετε και βάζετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Το γιουβετσάκι θα πρέπει να είναι ζουμερό όταν το βγάλετε από το φούρνο γιατί όσο μένει και κρυώνει πήζει.

Βήμα 3

Μόλις αποσύρετε το ταψί από το φούρνο πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, ανακατεύετε και σερβίρετε.