ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πειθαρχική δίωξη εναντίον Δασκάλου στην Πιερία


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., καταδικάζει, για...


 άλλη μια φορά, τις αλλεπάλληλες πειθαρχικές διώξεις εις βάρος συναδέλφων από τον Διευθυντή Π.Ε. Πιερίας.

Μετά τη δίωξη σε βάρος της Προέδρου του Συλλόγου και Αιρετού, μετά τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του
Προέδρου και του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., προχωρεί σε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του συναδέλφου Τσιαπαλιώκα Αλέξανδρου και μάλιστα έπειτα από απαλλακτικό πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διενεργήθηκε με δική του εντολή (έγγραφο υπ΄αριθμ. Φ.9.175/21-7-2014).

Το θέμα της παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας αφορά, δήθεν, κατηγορίες, οι οποίες εξετάστηκαν, ερευνήθηκαν και απορρίφθηκαν σε διενεργηθείσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση κατόπιν εντολής του Διευθυντή Π.Ε. Πιερίας. Μάλιστα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δηλώνει στο παραπεμπτικό, ότι κανένα πόρισμα δεν τον δεσμεύει, ακόμη και αυτό της Ε.Δ.Ε. που ο ίδιος παρήγγειλε.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:

Δηλώνει την ηθική, νομική και οικονομική (στα πλαίσια της απόφασης της Γ.Σ.) συμπαράστασή του προς τον διωκόμενο συνάδελφο.

Κλιμάκιό του θα επισκεφθεί την Πιερία προκειμένου να συναντηθεί με το Δ.Σ. του Συλλόγου και τους διωκόμενους συναδέλφους.

Θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Καλεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας να παρέμβει στη Διεύθυνση Π.Ε. Πιερίας και να σταματήσει άμεσα το κύμα διώξεων σε βάρος συναδέλφων για ανυπόστατες «κατηγορίες».

Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αμέριστη στήριξη τόσο του συγκεκριμένου συναδέλφου όπως και κάθε εκπαιδευτικού που διώκεται άδικα.

Ν.Δ... καφενείου


HΝέα Δημοκρατία δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τις εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες. Μπορεί να ήταν το πρώτο κόμμα που μεταπολιτευτικά έκανε συνέδριο με αιρετούς εκπροσώπους, όμως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο δανείστηκε το όνομά της από τον τίτλο ενός βιβλίου του Μάο Τσε Τουνγκ, αλλά και τη δομή της από τα κομμουνιστικά κόμματα και ως εκ τούτου την καθετοποιημένη λειτουργία της.

Οχι πως έλειπε το παρασκήνιο, η ίντριγκα και τα συντροφικά μαχαιρώματα, μόνο που αυτά γίνονταν στο παρασκήνιο και όχι στα κομματικά όργανα, ενώ η θεσμική οδός επικοινωνίας των βουλευτών και μεσαίων στελεχών με τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος απλά ήταν ανύπαρκτη.

Τα τελευταία χρόνια όμως -και μάλιστα εν μέσω κοσμογονικών αλλαγών και άνευ προηγουμένου ρευστοποίησης στο πολιτικό σκηνικό- το κακό...
έχει παραγίνει. Ετσι αντί να συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα (οι σπάνιες συνεδριάσεις της οποίας άλλωστε έχουν ως μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης την ομιλία του προέδρου), ο Αντώνης Σαμαράς έχει εγκαινιάσει νέα μέθοδο επικοινωνίας με τους βουλευτές, στο καφενείο της Βουλής, εξωθεσμικώς και τυχαίως στο περιθώριο των (εξίσου σπάνιων) εμφανίσεών του στο ναό της Δημοκρατίας.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν κάνει εντύπωση που πλέον εφαρμόζονται μέθοδοι οικονομικών προβλέψεων τύπου «χύθηκε ο καφές του Σαμαρά, λεφτά θα πάρει».

Πάλι καλά που δεν είχε παραγγείλει ελληνικό, να αναποδογυρίσει το φλιτζάνι και να ζητήσει από τη Χρυσούλα Γιαταγάνα να πει σε πόσα τέρμινα θα βγει η χώρα από το μνημόνιο. Ας ελπίζει δε το Μαξίμου η πρόβλεψη να μην επιβεβαιωθεί υπό τη μορφή νέου αναγκαστικού δανεισμού, που θέλει η Ευρώπη και ξορκίζει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ενώ η Συγγρού προσπαθεί να δώσει ένα πιο κεντρώο στίγμα προς καθησυχασμό των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης που ουδόλως ενδιαφέρονται εάν θα επιστρέψει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τα πνευματικά τέκνα του προέδρου τού ΛΑΟΣ εξακολουθούν να βρίσκονται στη βιτρίνα τού (κάποτε) καραμανλικού «μαγαζιού» και τη φτιάχνουν σε πιο σαμαρικά πλαίσια. Δεν είναι τυχαίο ότι στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος απουσιάζει σήμερα στο Μιλάνο για την έκτακτη σύνοδο κορυφής για την ανεργία, θα μιλήσει στην έναρξη της συζήτησης επί του αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ο Μάκης Βορίδης. Εν τω μεταξύ ζήσαμε για να ακούσουμε και τον Αδωνι Γεωργιάδη να καταγγέλλει απόπειρα φίμωσής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, λες και είναι ποτέ δυνατόν να σταματήσει να μιλά ο λαλίστατος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., που ορισμένες ημέρες βρίσκεται σε τόσο πολλά ραδιοτηλεοπτικά στούντιο μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ώστε να δημιουργεί ερωτηματικά (και εφιάλτες) περί κλωνοποίησής του. Η αλήθεια είναι ότι εάν υπήρχε τρόπος να φιμωθεί ο Αδωνις, πρώτοι μπορεί να τον είχαν εφαρμόσει και νεοδημοκράτες, που δεν αντέχουν άλλο να τον ακούνε. Αν και μπορεί να τους βολεύει να βγαίνει ο τέως υπουργός για να υπερασπιστεί γραμμές και λογικές, με τις οποίες πολλοί άλλοι δεν ξέρουν εάν πρέπει να βάλουν τα γέλια ή τα κλάματα. Προσοχή όμως γιατί εν τω μεταξύ στην κοινωνία γίνονται ζυμώσεις που μπορεί να αποδειχθούν ανατρεπτικές και η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. να συνεδριάζει όντως σε καφενείο. Κι αν έχουν μερικές ελπίδες, αυτές τους τις δίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που ώρες ώρες μοιάζει απλώς να περιμένει το ώριμο φρούτο της εξουσίας.

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ  από enet

Μάκης Βορίδης, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

«Ο Σαμαράς έδωσε το δαχτυλίδι στον Βορίδη!», έγραψαν οι εφημερίδες. Ποιο δαχτυλίδι του έδωσε, βρε παιδιά; Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν, ξέρετε, μέλανες δρυμοί, βόρειοι μύθοι, Βάγκνερ, Δύναμη, Βαλκυρίες; Το δαχτυλίδι του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (oh my precious), που το ‘χε αυτό το κάθαρμα ο μονόφθαλμός ο Σάουρον και στο τέλος του το άρπαξε ο μικρούλης ο Φρόντο; Μήπως του έδωσε...
το δαχτυλίδι της μάνας; Δεν βαριέσαι, στις μέρες μας αρκεί να έχεις ένα δαχτυλίδι, να το πουλήσεις, άμα σε βρει η ανάγκη, στον Ριχάρδο, να βγάλεις όπως - όπως τον μήνα.

Φρουμάξανε οι ακροδεξιοί της Ν.Δ. με αυτά που είδανε στα σαραντάχρονα του κόμματος. Επιστροφή Ρουσόπουλου, αγκαλιές με τον Καραμανλή, χειραψίες με τον Μητσοτάκη, έτσι όπως πάνε τούτοι θα μας το κάνουνε το κόμμα δημοκρατικό. Τι να κάνει κι ο Σαμαράς, όρισε αντ' αυτού στην πρόταση εμπιστοσύνης τον Βορίδη, να ανεβεί ο Μάκαρος στο βήμα, ν' ανοίξει το στόμα του και ν' αναγαλλιάσει το πέλαγος. Θα μιλάει ο Μάκης και στο ταβάνι θα παρελαύνουν ξερονήσια, στρατοδικεία, αποσπάσματα, τρίκυκλα, γκοτζαμάνηδες, χωρίστρες ταγματασφαλιτών και μουστάκια δωσιλόγων. Πλανητάριο θα γίνει η Βουλή την Τετάρτη, να πάμε από κοντά να δούμε το υπερθέαμα.

Στέλνει κι άλλα μηνύματα ο Σαμαράς. Μη νομίζετε ότι αν φύγω εγώ από αρχηγός, θα έρθουν ο Πάκης και η Μαριέττα. Ο Πάκης και η Μαριέττα είναι για τα παραμύθια, να πάρουν το καλαθάκι, να το γεμίσουν φράουλες και να το πάνε στη γιαγιά, που δεν είναι γιαγιά, είναι λύκος με πέταλα. Η πραγματική ζωή δεν έχει Πάκηδες και Μαριέττες με καλαθάκια, έχει Βορίδηδες με τσεκούρια που δίνουνε μια στον Λύκο και τον κάνουνε καλοκαιρινό. Ο Μάκης θα έρθει, άμα φύγω εγώ από το κόμμα, μας λέει ο Σαμαράς. Θα φύγουν από τη Ρηγίλλης οι ακροδεξιοί και θα έρθουνε φασίστες ντεκλαρέ και καραμπουζουκλήδες.

Τον Βενιζέλο έπρεπε να βάλει εισηγητή ο Σαμαράς, λένε κάποιοι. Τον Βαγγελαρά τον Τσιπροφάγο, τον Λέοντα της Νεμέας, τον Δασύτριχο Φονέα, τον Μασκοφόρο Τίγρη. Αμ δε. Ο Βενιζέλος ό,τι ήτανε να πάρει το πήρε τη Δευτέρα, τότε που ο Σαμαράς πήγε να εγκαινιάσει το υποβρύχιο «Πιπίνος» και είπε τα εξής:

«Τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου την εποχή που ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και με δικό του νόμο». Μέχρι εκεί σε έχει η Δεξιά, Βαγγελάκη. Να σε κρατάει έξω από τη στενή και πολύ σου πέφτει. Τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια για τους μεγάλους, να εισηγείται από πάνω ο Βορίδης κι εσύ να είσαι από κάτω, να χειροκροτάς και να τραγουδάς: «Σ' ευχαριστώ, ω εταιρεία, εν αφθονία μου παρέχεις στέγη τροφή και προστασία, σ' ευχαριστώ, ω εταιρεία».

Κλείνω γρήγορα - γρήγορα, γιατί μου ήρθε η επιθυμία να πάω να δω για 54η φορά τον «Νονό». 
Ανανδρανιστάκης Γιώργος από avgi

Ευτυχώς ο Ανδρέας έφυγε νωρίς... Σίγουρα δεν θα πίστευε ότι ο Γιωργάκης έκανε υπουργό νεοφασίστα κι ο γαμπρός του Μπακατσέλου έχει τον νεοφασίστα εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ...

Φωτο από "farmakoglwssa"

Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, δεν υποτασσόμαστε στα γερμανοτσογλάνια!

Έτσι σε εξαπάτησε ο Σαμαράς το 2012!


Λίγο σκάι την ημέρα, το μυαλό το κάνει πέρα!


Ηράκλειο: Μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα... Ένα μυστικό που δεν συγκινεί τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου...

Ποιος θα περίμενε ότι θα ήταν πλέον καθημερινό φαινόμενο σε σχολεία του Ηρακλείου οι λιποθυμίες λόγω ασιτίας. Κι όμως είναι πλέον θέμα συζήτησης σε όλα τα σχολεία της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν εκτός από τη υλική βοήθεια να αποτρέψουν και το στιγματισμό.
Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά τα παιδιά φοβούνται να μην μαθευτεί το μυστικό τους. Ένα μυστικό που δεν συγκινεί τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αφού ενδιαφέρεται να πάρει την...
ψήφο εμπιστοσύνης από τον εαυτό της και να μας πείσει ότι βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αθηνά Σπανάκη- Κοχιαδάκη, μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτης» περιέγραψε τη δραματική κατάσταση πολλών οικογενειών του Ηρακλείου, αλλά και περιστατικά που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα συνέβαιναν σε μια επαρχιακή πόλη όπως το Ηράκλειο, όσο μεγάλη και εάν είναι. Όπως ανέφερε αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποσιτιζόμενων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ήδη έχουν καταγραφεί επισήμως πέντε περιστατικά παιδιών που λιποθύμησαν από την πείνα στο σχολείο, αλλά αρνήθηκαν να πάρουν βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία γιατί ντρέπονται μην στιγματιστούν.
Ο Δήμος- σε μια προσπάθεια να παρέμβει έστειλε στις 16 Σεπτεμβρίου έγγραφο σε όλα τα σχολεία, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τους μαθητές που υποσιτίζονται, ώστε να έλθει σε συμφωνία με το κυλικείο του σχολείου και τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μόνα το πρωινό τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.
Προσπάθειες καταβάλουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πέρα από τα παιδιά που λιποθυμούν ζούνε απίστευτες καταστάσεις, με παιδιά που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κουλούρι ούτε να φέρουν κάτι από το σπίτι τους. Η εικόνα στα διαλείμματα είναι δραματική, μας έλεγε καθηγήτρια γυμνασίου, με παιδιά που βλέπουν τα άλλα να τρώνε και αυτά να μην έχουν τίποτα. «Προσπαθούμε- σημείωσε- να κρατάμε κάποια σάντουιτς από τα σπίτια μας ή μας βοηθούν και φούρνοι στις γειτονιές. Το πρόβλημα είναι να τα δώσουμε χωρίς να γίνει αντιληπτό από άλλους μαθητές και κυρίως να μην θίξουμε την περηφάνια αυτών των παιδιών, που αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα».
Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Σπανάκη υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της φτώχειας και της ανεργίας, οι οποίες δεν ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων. Προσπαθούν να κρύψουν τη φτώχεια τους, φοβούνται μη θιχτεί η αξιοπρέπειά τους και χάσουν την περηφάνεια που είχαν. Έτσι το βάρος θα πέσει στους γυμναστές οι οποίοι εφόσον αντιληφθούν τέτοια περιστατικά, θα προτείνουν ειδική διατροφή που θα παρέχεται από το σχολείο με τη βοήθεια του Δήμου.
Άστεγοι
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου έχει ήδη καταγράψει 1.250 οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και προσπαθούν να τις βοηθήσουν με διακριτικότητα. Ζουν κάτω από όριο της φτώχειας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, κρύβοντας το δράμα τους από τον υπόλοιπο κόσμο.
Μια μάνα όμως δεν άντεξε τηλεφώνησε στο Δήμο και είπε την αντιδήμαρχο ότι τα παιδιά της έχουν να φάνε τρεις μέρες. Η βοήθεια δόθηκε με τον πλέον διακριτικό τρόπο.
Την ίδια ώρα οι άστεγοι στο Ηράκλειο είναι πλέον δεκάδες. Από το Δήμο έχουν καταγραφεί 53 άστεγοι. Οι 20 δέχονται τη βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες και κοιμούνται σε χώρους που νοικιάζονται. Οι υπόλοιποι 33 δεν δέχονται, για δικούς τους λόγους τη βοήθεια του Δήμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από το Δήμο, η Εκκλησία, σωματεία, αλληλέγγυοι πολίτες και άλλες, προσφέρουν βοήθεια με τρόπο που να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος έχει περιγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνοντας λόγο για ανθρώπινα ράκη. «Τρομάζω με αυτά που βλέπω και δεν ξέρω που θα φτάσουμε ακόμη», είπε πριν μερικές μέρες, με την Αρχιεπισκοπή να δέχεται πλέον χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Ακόμη και γέροντες που δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα της πίεσης τηλεφωνούν και ζητούν βοήθεια.
Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση έδωσε αυτό το γλίσχρο λεγόμενο πλεόνασμα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, πριν τις ευρωεκλογές, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεινούν.
Κώστας Βασιλάκης
Μέσω "Το Γρέκι"

Μαξίμου: Ο Βορίδης έχει αναφορές στις ρίζες της ΝΔ! (και ο Στυλιανός Μυστρί Παττακός επίσης)


Μαξίμου: Ο Βορίδης έχει αναφορές στις ρίζες της ΝΔ!

«Στα κάγκελα» έχει ανεβάσει το Μαξίμου τους κεντροδεξιούς που έχουν απομείνει στη ΝΔ, αλλά και Καραμανλικούς και Ντορικούς. Στην πανικόβλητη προσπάθειά του να εξηγήσει το Μαξίμου γιατί επελέγη από τον Α. Σαμαρά ο Μ. Βορίδης για να τον αναπληρώσει είπαν ότι έπρεπε να είναι υπουργός και γι’ αυτό δεν μπορούσε ο Δ. Σταμάτης (ο οποίος όμως είναι υπουργός Επικρατείας!!!), ότι έχει ρητορική δεινότητα, ενώ έχει και... αναφορές στις ρίζες της ΝΔ!!!
Ναι, ο γνωστός Νεολαίος της ΕΠΕΝ έχει αναφορές στις ρίζες της ΝΔ! Ο τύπος που έλυνε τις πολιτικές διαφορές του με το τσεκούρι στο χέρι έχει αναφορές στις ρίζες της ΝΔ! Το στέλεχος του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη αναφέρεται στις ρίζες της ΝΔ. Αυτές νομίζει το Μαξίμου ότι είναι οι ρίζες της ΝΔ: τσεκούρια, ΕΠΕΝ, ΛΑΟΣ…
Σημείωση: αυτές τις σοφίες (αν αντιλαμβάνεστε τον υπαινιγμό) τις είπε και το MEGA…

Οι Μεγάλοι Έλληνες

Ηπροσπάθεια για να εκλέξει η παρούσα Βουλή νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε αυτή η ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς να ολοκληρώσει το έργο της εξόντωσης των πολλών καλών ανθρώπων, εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο καλαμπούρι. Η οικονομική ελίτ δείχνει ανήσυχη όσο ποτέ και σε αυτό συμβάλουν οι ατυχέστατοι και πανικόβλητοι χειρισμοί του πολιτικού της προσωπικού, καθώς Σαμαράς και Βενιζέλος δίνουν τελευταία την εντύπωση, όλο και περισσότερο, ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και... ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους και διακηρύσσουν ότι στη Βουλή θα ισοπεδώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και πως το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα θα αλλάξει εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες μέρες, εβδομάδες.
Η πολιτική ελίτ, βλέποντας ότι ο Σαμαράς ανέθεσε στους Λαζαρίδη, Βορίδη και Σταμάτη να συγκεντρώσουν τους 180 βουλευτές, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και συντονισμένα προωθεί την ιδέα της υποψηφιότητας κάποιου… Μεγάλου Έλληνα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όχι, δεν προτείνουν την Κική Δημουλά, την Αβελέρ και τη γοργόνα του Μέγα Αλέκου, αλλά τον Κώστα Σημίτη, τον Λουκά Παπαδήμο και τον Κώστα Καραμανλή! Μιλάμε για μεγάλο καλαμπούρι που όμως αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στην από εκεί πλευρά. Το περίεργο είναι γιατί μεταξύ αυτών των… Μεγάλων Ελλήνων δεν βρίσκεται και ο Γιώργος Παπανδρέου και αυτό έχει μάλλον να κάνει με τ’ ότι παραμένει στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Για την απ’ εδώ πλευρά είναι απολύτως αναγκαίο να διαμορφώσει μία νέα προσέγγιση για τα πράγματα, για το μέγεθος των ανθρώπων, για το ποιες είναι οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, για το ποιοι είναι οι άγιοι και οι αγίες. Αυτοί και αυτές που λένε πως μία καλή/αριστερή διακυβέρνηση δεν θα καταφέρει τίποτα αν δεν έχει την υποστήριξη του λαού, των πολλών καλών ανθρώπων λέω εγώ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που λένε πράγματι ισχύει, ότι δεν είναι μία σαχλαμάρα για να έχουμε κάτι να λέμε. Και αυτό σημαίνει πως το σημαντικό είναι τι λέει για όλα αυτά η κοπέλα που γεμίζει τα ράφια του σούπερ μάρκετ και μεγαλώνει ένα παιδί μόνη της με 600 ευρώ το μήνα.

Αλήτες, Ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι... Δικαστής που να διαφέρει από τους δημοσιογράφους... υπάρχει;


ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!


* Τι ειρωνεία... εκπροσωπεί και το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβερνά ως συνιστώσα του Σαμαρά

Δείτε (VIDEO) γιατί αντικαταστάθηκε με τον τσεκουράτο Βορίδη ο Σαμαράς


O ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένας ακόμη άδικος φόρος... Είναι ένας φόρος αίματος με βαθιά ιδεολογική και πολιτισμική διάσταση...

Η δεύτερη κολυμβήθρα του Βορίδη

Η πολιτική σταδιοδρομία του σημερινού «αντ’ αυτού» του Αντώνη Σαμαρά και οι προσπάθειές του να ξεπλύνει τα παλιά του αμαρτήματα και να σκεπάσει το ακροδεξιό του παρελθόν. 

Tον Μάκη Βορίδη επέλεξε να αφήσει στο πόδι του ο πρωθυπουργός σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής. Για τον πενηντάχρονο υπουργό Υγείας, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο αρχηγός του φροντίζει να τον ξεπλύνει από τα παλιά αμαρτήματα και να σκεπάσει το ακροδεξιό του παρελθόν.
Την πρώτη φορά ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκείνος που συγκέντρωνε γύρω του τα μέχρι τότε διάσπαρτα στελέχη της Ακροδεξιάς, λειτουργώντας, όπως έλεγε ο ίδιος, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Είναι η μέθοδος που είχε περιγράψει ο Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Κώστα Πλεύρη: «Του λέω, έλα να μιλήσεις για ιστορία και θα σε βάλω εγώ σ’ αυτή τη μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται προσπάθεια Telecity, να φύγεις απ’ αυτή τη ρετσινιά του...φασίστα» (10.5.1999).
Ενας από τους τελευταίους που μπήκε σ’ αυτή την κολυμβήθρα του Καρατζαφέρη ήταν ο κ. Βορίδης, το φθινόπωρο του 2005. Μέχρι τότε ο σημερινός «αντ’ αυτού» του Αντώνη Σαμαρά είχε διανύσει μια πλούσια καριέρα στον χώρο της Ακροδεξιάς, χωρίς όμως να καταφέρει να αποκτήσει πραγματικό πολιτικό έρμα.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός δυσφορεί μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ο Μ. Βορίδης εμφανίζεται ως η ενδεδειγμένη λύση για να αντιπαρατεθεί με την αξιωμ. αντιπολίτευση
Προσωπική επιλογή… Παπαδόπουλου
Από τη φασιστική οργάνωση «Ελεύθεροι Μαθητές» του Κολλεγίου Αθηνών βρέθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του φιλοχουντικού κόμματος ΕΠΕΝ, διορισμένος από τον έγκλειστο ισοβίτη δικτάτορα Παπαδόπουλο. Σ’ αυτή τη θέση αντικατέστησε τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, τον σημερινό Αρχηγό της Χρυσής Αυγής, που κι εκείνος είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του Παπαδόπουλου.
Στην αρχηγία της Νεολαίας ΕΠΕΝ έμεινε ο Βορίδης μέχρι το 1990. Από εκείνη την περίοδο προέρχεται η πασίγνωστη φωτογραφία του Τάσου Κωστόπουλου που τον δείχνει με αυτοσχέδιο τσεκούρι να «κυνηγάει» στην οδό Ακαδημίας (12.5.1985). Λίγες βδομάδες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 1985, ο Βορίδης διαγράφτηκε ως φασίστας από τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής Σχολής.
Στο διώξιμό του από τη συνέλευση πρωτοστάτησαν οι φοιτητές της ΔΑΠ, στην οποία είχε προσχωρήσει νωρίτερα. Ετσι, η πρώτη του προσπάθεια να εκπορθήσει την είσοδο της πολυκατοικίας στέφθηκε με αποτυχία.
Τον Απρίλιο του 1994, ο Βορίδης μετείχε στο συνέδριο διάσπαρτων ακροδεξιών ομάδων στο οποίο συγκροτήθηκε μια νέα οργάνωση, το Ελληνικό Μέτωπο. Συμμετείχαν στελέχη όλων των οργανώσεων του χώρου: ΕΝΕΚ, ΕΠΕΝ, Ελληνική Δύναμη κ.ά. Στο συνέδριο προέδρευε ο Ιωάννης Σχοινάς, ηγετικό στέλεχος του σκληρού φιλοχουντικού ΕΝΕΚ και σημερινός συνοδοιπόρος της Χρυσής Αυγής.
Ο Βορίδης αναδείχτηκε στην αρχηγία του Ελληνικού Μετώπου και επιχείρησε να «εκσυγχρονίσει» την ελληνική Ακροδεξιά, αντιγράφοντας πιστά το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν. Φρόντισε να υποτονίσει τη νοσταλγία για τη χούντα και τα ακραία νεοφασιστικά χαρακτηριστικά των «συνιστωσών» οργανώσεων, μετατοπίζοντας αντίστοιχα την πολιτική ατζέντα του σε αντιμεταναστευτικές και ξενοφοβικές θέσεις.
Παρά το γεγονός ότι διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον ίδιο τον Λεπέν και τον γραμματέα του Εθνικού Μετώπου, Καρλ Λανγκ, ο Βορίδης δεν μπόρεσε να έχει τη δική τους επιτυχία. Ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές του 2000, στις οποίες το Ελληνικό Μέτωπο κατέβηκε υπό τον Κώστα Πλεύρη στο σχήμα Πρώτη Γραμμή, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Μόλις 0,18%. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: σε κείνη τη σύμπραξη ο τρίτος συνεταίρος ήταν ομάδα στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης, με επικεφαλής τον Σάββα Χατζηπαρασκευά, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του κ. Σαμαρά και εκδότης σήμερα του χρυσαυγίτικου «Στόχου».
Η προσχώρηση στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη το 2005 ήταν επομένως για τον Βορίδη μια λύση ανάγκης. Μπορεί να έχασε τη θέση του αρχηγού, αλλά σε δύο χρόνια εκλέχτηκε επιτέλους βουλευτής, όπως και το 2009. Και μάλιστα το 2011 ήταν ένας από τους υπουργούς που υπέδειξε ο Καρατζαφέρης ως εκπροσώπους του ΛΑΟΣ στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ως εισηγητής από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας καλείται να εκπροσωπήσει τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Και οι δίαυλοι επικοινωνίας του με το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοιχτοί…
Τα πιστά στελέχη του
Ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός για τη μεταπήδηση στη Νέα Δημοκρατία και για την ανάδειξή του αρχικά ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και στη συνέχεια ως υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αυτές τις μεταπηδήσεις ο Βορίδης φρόντιζε να συνοδεύεται από ομάδα στενών συνεργατών και ομοϊδεατών του. Στο ΛΑΟΣ πήγε με ορισμένα επιλεγμένα στελέχη του Ελληνικού Μετώπου. Και τα ίδια τον ακολούθησαν στο υπουργείο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Χρήστος Χαρίτος ανέλαβε το γραφείο Τύπου, ο Θεοδόσης Αθανασάς έγινε διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του, ενώ διορίστηκαν και οι Σπύρος Βάιλας, Φαίδων Δημόπουλος, Γιάννης Ζωγράφος.
Ως στέλεχος πλέον της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης είχε την ευκαιρία για μια νέα «κολυμβήθρα», αναλαμβάνοντας εγκαίρως το «αντιχρυσαυγίτικο» μέτωπο. Πρέπει πάντως κανείς να παραδεχτεί ότι η φανατική υπεράσπιση της μνημονιακής πολιτικής από τον υπουργό Υγείας δεν είναι προϊόν πολιτικού καιροσκοπισμού. Ενώ οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς εμφανίζουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο που θυμίζει τις παραδοχές της λαϊκής Δεξιάς με ρατσιστικές προβολές, ο Βορίδης είναι από χρόνια σκληρός νεοφιλελεύθερος.
Προτού ακόμα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, υποστήριζε τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την αναθεώρηση του άρθρου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αυστηροποίηση στο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις απολύσεις των «πλεοναζόντων».
Και λίγο πριν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία δεν δίσταζε να δηλώνει ότι «η ιδέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία υπερασπίζεται η Ανγκελα Μέρκελ, είναι μια πολύ φιλική και κατανοητή σε εμένα ιδέα».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Θα διαλύσουμε τη Βουλή. Δεν πιστεύω στο Σύνταγμα και τους νόμους»
Σε νέο βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» (http://www.efsyn.gr/?p=241342) εμφανίζεται ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος με ομάδα οπαδών του πριν από τις εκλογές του 2012 και ακούγεται καθαρά να λέει ότι σκοπός του είναι να διαλύσει τη Βουλή, ενώ περηφανεύεται πως δεν ορκίστηκε στο Σύνταγμα:
«Θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε, αν θέλει ο Θεός. Αυτός είναι ο σκοπός μας και το λέω ευθέως. Και στην ορκωμοσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, [εκεί] που παλάμιζα το Ευαγγέλιο, ήταν ο Καμίνης που έλεγε τον όρκο και έλεγε “ορκίζομαι στο Σύνταγμα και τους νόμους”». Εγώ μούγκα! Δεν την είπα αυτή τη φράση, γιατί δεν το πιστεύω αυτό το Σύνταγμα».
Ανεξάρτητα από την τύχη που επιφυλάσσει στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής και τους συνεργάτες του η δικαστική διερεύνηση της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, η αποκάλυψη αυτής της δήλωσης θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την παρουσία του Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Και βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον Αρειο Πάγο, την επόμενη φορά που θα τεθεί ζήτημα εκλογικής καθόδου της οργάνωσης.
Του Δημήτρη Ψαρρά από efsyn, μέσω "Το Γρέκι"

Πωλείται η ανταλλάσσεται Apple ME404LL/A iPad 128GB w/Retina WiFi 4G Cellular AT&T -Black καινούργιο τιμή 750 ευρώ.. ( 400 ευρώ ) Ανταλλάσσεται με Sony Vaio Tap 11" SVT1122B2EW

Apple ME404LL/A iPad 128GB w/Retina WiFi 4G Cellular AT&T -Black

 

iPad features a stunning Retina display, iSight and FaceTime cameras, the all new A6X chip and ultrafast wireless. And with access to over 275,000 apps on the App Store, you can do more than ever.

Features:
9.7" Retina display
A6X chip with quad-core graphics
5.0MP iSight camera with 1080p HD video recording
FaceTime HD camera
Up to 10 hours of battery life
Built-in Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
Over 275,000 apps1 on the App Store
iOS 6 and iCloud
Data service with ATT

Specifications:
LTE: LTE
Color Category: Black
Operating System: Apple iOS
Wireless Capability: Wi-Fi Cellular (ATT)
Drive Capacity: 128GB

MFG: Apple
MFG Part: ME404LL/A
 Ανταλλάσσεται  και με  

Sony VAIO® TAP 11 SVT-1122B2EW Οθόνη 11.6" TRILUMINOS®, Touch, 4GB,128GB SSD, Windows 8.1

Sony Vaio Tap SV-T1122B2E (3560Y/4GB/128GB SSD)
Πληροφορίες κιν. 6947627333

Δεν υπάρχει κολπικός οργασμός και σημείο "G" υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα

Δεν υπάρχει κολπικός οργασμός (και σημείο G μέσα στον γυναικείο κόλπο που τον πυροδοτεί), αλλά μόνο κλειτοριδικός, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, που ισχυρίζεται ότι αποτελεί την «τελευταία λέξη» πάνω στο επίμαχο ζήτημα. Η έρευνα πάντως δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή ομόφωνα, καθώς οι «φίλοι» (και «φίλες») του κολπικού οργασμού επιμένουν στο δίκιο τους.
Το ερευνητικό ζεύγος των Βιντσέντζο και Γκουίλια Πούπο του Ιταλικού Κέντρου Σεξολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ανατομίας "Clinical Anatomy", σύμφωνα με το "New Scientist", αναφέρουν ότι η γυναικεία ανατομία είναι τέτοια, που δεν υπάρχει (και δεν μπορεί να υπάρξει) κολπικός οργασμός.
Όπως επισημαίνουν ο ίδιος ο όρος «κολπικός» είναι λανθασμένος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Ο σωστός όρος είναι γενικότερα «γυναικείος οργασμός» (κατʼ αντιστοιχία του όρου «ανδρικός οργασμός») και συμβαίνει μόνο όταν ερεθιστεί η κλειτορίδα. «Ο κολπικός οργασμός που αναφέρουν μερικές γυναίκες, πάντα προκαλείται από τα περιβάλλοντα όργανα που πυροδοτούν τον γυναικείο οργασμό», όπως υποστηρίζουν.
Οι ιταλοί σεξολόγοι αναφέρουν ότι, ως ειδικοί, οφείλουν «να διαδίδουν βεβαιότητες που έχουν βιολογική βάση και όχι υποθέσεις ή προσωπικές απόψεις». Τονίζουν, ότι κακώς αναφέρεται πως υπάρχει εσωτερική κλειτορίδα και πως αυτή είναι μόνο εξωτερική και δεν έχει καμία ανατομική σχέση με τον γυναικείο κόλπο. Όσο για το υποτιθέμενο εσωτερικό «σημείο G», επισημαίνουν ότι, αν υπάρχει, είναι εξωτερικό και βρίσκεται στην πυελική ουρήθρα.
Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση όροι όπως «πρόωρη γυναικεία εκσπερμάτωση», «διαταραχή μόνιμης γενετικής διέγερσης» ή «ενίσχυση σημείου-G».
Οι Πούπο καταλήγουν ότι σε όλες τις γυναίκες η σεξουαλική ικανοποίηση και ο οργασμός είναι πάντα εφικτά μόνο αν τα γυναικεία όργανα (η κλειτορίδα ή το «θηλυκό πέος», όπως το ονομάζουν) διεγερθούν κατάλληλα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι με αυτή τη κατηγορηματική δήλωση συμφωνούν όλοι, επιστήμονες και μη. Αν μη τι άλλο, διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τον καθόλου αμελητέο ρόλο του νου και των φαντασιώσεων στην πρόκληση οργασμού - ανδρικού ή γυναικείου.

Δήλωση Διευθυντή Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Αλεξανδρείου Ν.Μυστακίδη για τη συνεργασία με το «Νόησις»



Ως Διευθυντής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου χαίρομαι ιδιαίτερα για το ξεκίνημα της συνεργασίας μεταξύ του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος με το κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
Κύριος στόχος της συνεργασίας μας είναι η προβολή και η διάδοση  της Επιστημονικής και Τεχνολογικής παράδοσης.
Όλοι κατανοούμε πως η Επιστήμη & Τεχνολογία πρέπει να έχουν προσέγγιση κατανοητή από όλους.
Ο χαρακτήρας  τον προγραμμάτων & εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα είναι εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός και θα αφορά σε όλες της ηλικίες .
Τα προγράμματα αυτά μέσω της τεχνολογίας & του διαδικτύου θα μπορούν να τα παρακολουθούν και οι Έλληνες του εξωτερικού.
Εύχομαι καλή & εποικοδομητική συνεργασία. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

                                                                                                                                       


      Το Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τον απολογισμό  του  43ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2014, αλλά και άλλων ζητημάτων που αφορούν τον οργανισμό και γενικότερα τα  πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, διοργανώνει ανοιχτή συνέντευξη τύπου με τα Μ.Μ.Ε., το Σάββατο  11 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε Πιερίας (πρώην Νομαρχία).

      Η συμμετοχή σας θα συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών
                                                                  
Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Γρηγόρης Παπαχρήστος

Δίμηνη καμπάνια δράσης του Π.Α.ΜΕ για την ανεργία


Το Σάββατο 4 Οκτώβρη και ώρα 10:30 πμ οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Η συγκέντρωση αυτή εντάσσεται στη δίμηνη καμπάνια δράσης του Π.Α.ΜΕ για την ανεργία, κορύφωση της οποίας θα αποτελέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα, λεωφορεία θα μπουν και από την Κατερίνη. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωση στις 4 Οκτώβρη ήταν το μέλος της Τοπικής Γραμματείας Πιερίας του Π.Α.ΜΕ Τόλιος Γιώργος, μετά την ομιλία ακολούθησε μαχητική πορεία.

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά τηλεπικοινωνιών

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά των τηλεπικοινωνιών.Πώς το Champions League ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στη
Forthnet.Στελέχη του κλάδου υποβαθμίζουν την σημασία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
   
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μετά τη γνωστοποίηση ότι η ΟΤΕ TV απέκτησε τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League για την περίοδο 2015-2018, σε μία κίνηση που εκτιμάται από πολλούς ότι ενδεχομένως θα πυροδοτήσει εξελίξεις γύρω από τη Forthnet και τη Nova.

Η «στρογγυλή θεά» αναστατώνει την αγορά των τηλεπικοινωνιών 


Μάλιστα, φαίνεται ότι αποκτά διαστάσεις «αστικού μύθου» το τίμημα που κατέβαλε ο ΟΤΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς αντικρουόμενες πληροφορίες από την αγορά μιλούν ως και για 120 εκατ. ευρώ - ποσό που θεωρείται σκανδαλώδες από κάθε άποψη.

Εν τούτης, ο ΟΤΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το ζήτημα και δεν σχολιάζει ούτε την απόκτηση των δικαιωμάτων ούτε φυσικά το άγνωστο τίμημα. Πηγές κοντά στον οργανισμό πάντως σχολιάζουν ότι το επίμαχο ποσόν (σε χιλιάδες) δεν ήταν τριψήφιο.

Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι το νέο αυτό επεισόδιο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας θα πυροδοτήσει καθοριστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Nova και της Forthnet, την ώρα μάλιστα που η διαδικασία του due diligence για την τελευταία είναι ανοιχτή, σε συνέχεια των προτάσεων εξαγοράς που είχαν καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΤΕ και το «δίδυμο» Wind και Vodafone, αντίστοιχα.

Το «ματς» για την εξαγορά της Nova

Πηγές της αγοράς μιλούν για την καταβολή ενός υψηλότατου τιμήματος εκ μέρους του ΟΤΕ, το οποίο «έρχεται να καθαρίσει το παιχνίδι» και πιθανώς να σηματοδοτεί την απόσυρση του ενδιαφέροντος του ομίλου από την εξαγορά της Nova. Όπως μεταδίδουν, σε περίπτωση που αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι άραβες μέτοχοι της Forthnet θα μείνουν με έναν διεκδικητή για την εταιρεία, αλλά και με νέα δεδομένα, καθώς το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Nova θα χάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Η λογική λέει ότι θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της εταιρείας με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις» συνεχίζουν, προβλέποντας ότι η νέα αυτή κατάσταση είτε θα επιταχύνει είτε θα επιβραδύνει τις ζυμώσεις για το μέλλον της Forthnet. Όπως μεταδίδουν, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι δανειστές της εταιρείας, οι οποίοι διήνυσαν μία ευνοϊκή περίοδο, έχοντας απέναντί τους δύο αξιόχρεους και δυνατούς διεκδικητές και θεωρώντας ότι τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα. «Εάν μείνει ένας, τα δεδομένα αλλάζουν» προσθέτουν.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη ανάλυση, που «τρέχει» στην αγορά. Αντίθετα, στελέχη του κλάδου υποβαθμίζουν την πραγματική σημασία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του Champions League και του Europa League, καθώς, όπως λένε, η δυνητική συνδρομητική βάση που υπόσχονται είναι μικρή διότι οι καταναλωτές με σαφήνεια προτιμούν το εγχώριο πρωτάθλημα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι αυτό το «πακέτο» αγώνων είναι θα είναι ιδιόρρυθμο, καθώς τα μισά ματς θα μεταδίδονται από την ελεύθερη τηλεόραση, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της UEFA.

Η αλλαγή «πακέτου»

Η Nova θα συνεχίσει να μεταδίδει τους αγώνες των δύο διασυλλογικών διοργανώσεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η ΝΕΡΙΤ διατηρεί τον αγώνα της Τετάρτης και ο ΑΝΤ1 το ματς της Πέμπτης, ενώ η δημόσια τηλεόραση θα μεταδώσει τους τελικούς. Ο OTE TV θα αναλάβει τη σκυτάλη από την τηλεοπτική σεζόν 2015-2016, αλλά ο αγώνας της Τετάρτης του Champions League θα μεταδίδεται από ελεύθερη τηλεόραση, όπως θα γίνει και με τους δύο τελικούς.

Το «αθλητικό πακέτο» της Nova περιέχει μεταξύ άλλων το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις Champions League και Europa League. Ο ΟΤΕ TV προβάλλει το αγγλικό πρωτάθλημα (Premier League), το ισπανικό (Primera Division), το γερμανικό (Bundesliga), το ιταλικό (Campionato), το Κύπελλο Ελλάδας και τους αγώνες της εθνικής ποδοσφαίρου στην προκριματική φάση του Euro 2016.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ΟΤΕ TV και η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη μετάδοση όλων των εντός έδρας αγώνων της ερυθρόλευκης ομάδας για το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ την τρέχουσα σεζόν.

Το οικονομικό «βάρος» του deal

Στο μεταξύ, παρ' όλο που ο ΟΤΕ διατηρεί το τίμημα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων ως επτασφράγιστο μυστικό, κρίνεται βέβαιο ότι αναλαμβάνει μία σημαντική οικονομική υποχρέωση, δεδομένου ότι σε ετήσια βάση θα πρέπει να προσθέσει σε αυτό το κόστος και περίπου 40 εκατ. ευρώ κατ' έτος για το τηλεοπτικό περιεχόμενο του υπόλοιπου προγράμματος του ΟΤΕ TV. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά πληροφορίες, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της τρέχουσας περιόδου της Super League και Champions League η Nova είχε καταβάλει ποσόν μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ.
ΒΗΜΑ

Σταθάκης: «Το μνημόνιο ευθύνεται για την οικονομ κατάρρευση

Γ. Σταθάκης: «Το μνημόνιο ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.
Σταθάκη στη 2η ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).Το κείμενο της ομιλίας:Θα ασχοληθώ με τρεις κεντρικές ιδέες:
Η πρώτη κεντρική ιδέα είναι πώς το μνημόνιο ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Όχι οι κακοδαιμονίες τις ελληνικής οικονομίας, που είναι πολλές, γνωστές και άπειρες. Αυτό που οδηγεί στην κατάρρευση είναι το μνημόνιο της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια λάθος οικονομική πολιτική, η οποία παρήγαγε αυτό το αποτέλεσμα, στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Η δεύτερη κεντρική ιδέα είναι πως το μνημόνιο δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, γιατί όντως έχει πολλά προβλήματα και πολλές κακοδαιμονίες. Το μνημόνιο δε θεραπεύει αυτά τα προβλήματα. Τα αναπαράγει και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί νέα προβλήματα.

Και το τρίτο που θέλω να πω είναι να σκιαγραφήσω, γιατί χρειάζεται μια ριζική αλλαγή οικονομικής αλλαγής και πολιτικής μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το κράτος και το τι καλείται να κάνει το κράτος και τις σχέσεις κράτους και ιδιωτικού τομέα.

Θα ξεκινήσω από το πρώτο. Τα πράγματα στα οικονομικά κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το μνημόνιο έχει προκαλέσει στην ελληνική οικονομία 25% ύφεση. Το υπενθυμίζω είναι η μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία εν καιρώ ειρήνης από το 1929 μέχρι σήμερα. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ γίνεται μόνο σε περίοδο πολέμου. Άρα εκ του αποτελέσματος η μείωση του ΑΕΠ μέσα σε 4-5 χρόνια, η αύξηση της ανεργίας στο 28%, η μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει καταγραφεί, 0% νέες επενδύσεις, αποεπένδυση της αξίας του επενδυμένου κεφαλαίου. Όλα αυτά συγκλίνουν στην κεντρική ιδέα πως το μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς.

Στη συνέχεια θα εξηγήσω γιατί απέτυχε. Για δυο λόγους. Πρώτος λόγος ήταν αυτή καθαυτή η έκταση και ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα είχε ένα μεγάλο έλλειμμα. Γεγονός! 15 μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό αποφασίστηκε να μετατραπεί σε πλεόνασμα μέσα σε τρία χρόνια. Που σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή 5 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως. Σε νούμερα το μείγμα που αποφασίστηκε ήταν 2/3 περικοπή δαπανών, 1/3 αύξηση φορολογικών εσόδων. Αυτό σήμαινε 30 δις, 20 δις περικοπή δαπανών, 10 δις αύξηση εσόδων, περίπου σε δημόσιες δαπάνες της τάξης των 90 δις. Για να γίνουν 30 δις περικοπές και αύξηση φόρων, πάρθηκαν αποφάσεις 60 δις, διπλάσιες από αυτό το μέγεθος και αυτό το πρόγραμμα προφανώς προκάλεσε μια τεράστια ύφεση στην οικονομία. Το μνημόνιο ισχυριζόταν ότι δε θα ήταν τόσο μεγάλη η ύφεση, γι αυτό και όταν διαβάσετε το μνημόνιο ένα, τις προβλέψεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ, της τρόικας κ.τ.λ. και δείτε το χρονοδιάγραμμα, πουθενά δεν εμφανίζεται τέτοια ύφεση. Το πρόγραμμα απέτυχε γιατί το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό το σκέλος ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και απέτυχαν και τα τρία παταγωδώς, το κάθε ένα για τους δικούς του λόγους.

Πρώτον οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με το ΔΝΤ και το μνημόνιο ένα θα έφερναν 50 δις. Μετά στο μνημόνιο δύο, διαπίστωσαν πως δεν έχει προς ιδιωτικοποίηση η Ελλάδα τόσα πολλά και το έκαναν 22 δις. Τώρα ο στόχος είναι 14 δις και μετά από 3-4 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων, έχουμε εισπράξει 2,9 δις. Αυτό είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων! Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είχε ετήσιες επενδύσεις το 2008 30 δις. Άρα κάναμε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα είχε φοβερά αποτελέσματα, αλλά διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση. Γιατί η Ελλάδα είχε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων από το 1996 έως το 2008. Ιδιωτικοποιήσαμε τράπεζες, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, όλες τις βιομηχανίες, την Ολυμπιακή, ΟΤΕ, τα ιδιωτικοποιήσαμε αυτά. Έρχεται λοιπόν το μνημόνιο και λέει η λύση στην Ελλάδα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις σε μια ιδιωτικοποιημένη οικονομία. Και τι βρήκαν; Μια κρατική εταιρεία ενέργειας, στις περισσότερες χώρες υπάρχει, μια εταιρεία νερού, μια εταιρεία που έχει τυχερά παιχνίδι και αυτά. Μετά βρήκαν κάτι περιφερειακά αεροδρόμια, γιατί και το αεροδρόμιο τα Αθήνας είναι ιδιωτικοποιημένο, κάτι περιφερειακά λιμάνια. Άρα όλο το πρόγραμμα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δεύτερο θέμα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Φτιάχτηκε η θεωρία ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό μισθολογικό κόστος. Διαλύσαμε τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Έπεσαν οι μισθοί 18%, 40% έπεσαν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν βελτιώθηκε καθόλου. Το μόνο που άρχισε να αυξάνει είναι η ανεργία. Γιατί; Γιατί εν μέσω αυτής της κατάρρευσης αυτό το σύστημα δε λειτουργεί.

Και το τρίτο είναι οι περίφημες αυτές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εκεί η τρόικα είδε ότι η Ελλάδα έχει πολλά κλειστά επαγγέλματα και ότι πρέπει να ανοίξουμε ταξί, φορτηγά, φαρμακεία και μερικά άλλα και πρέπει να φέρουμε και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να ανοίξουμε την αγορά γάλακτος. Παράγουμε ακριβό γάλα στην Ελλάδα, είναι γνωστό αυτό. Οι έλληνες κτηνοτρόφοι είναι ακριβοί. Αυτό δεν εμποδίζει την Ελλάδα να είναι 1η εξαγωγική δύναμη στο γιαούρτι, δεν εμποδίζει την Ελλάδα στα παράγωγα του γάλακτος να έχει την υψηλότερη διεθνή θέση. Έρχονται λοιπόν και φτιάνουν την εργαλειοθήκη με ένα τρόπο, ο οποίος τι κάνει; Όπου είναι δυνατή η παραγωγή μας, γιατί περί αυτού πρόκειται τσιμέντο, γάλα και πολλούς άλλους τομείς, ενθαρρύνει τις εισαγωγές. Δουλεύει αυτό το πρόγραμμα; Όχι! Δεν μπορεί να δουλέψει, γιατί όλο το σύστημα μεταρρυθμίσεων, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, πτώση των μισθών και λανθασμένης σκέψης ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα ιδιωτικοποιήσεων, δεν παρήγαγε την παραμικρή ανάπτυξη. Γι αυτό οι συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν τόσο καταιγιστικές, τόσο τεράστιες. Σήμερα λοιπόν, συσσωρευμένα τα προβλήματα και κλείνω αυτή την ενότητα καταγράφοντας τα προβλήματα.

Η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια μνημόνιο έχει:

1ον μεγαλύτερο δημόσιο χρέος απ ότι απ όταν μπήκαμε στην κρίση και παρά το γεγονός ότι πήρε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους που έχει γίνει ποτέ. Το δημόσιο χρέος μεγάλωσε αντί να μειωθεί.

2ον έχουμε τον ποιο υπερχρεωμένο επιχειρηματικό τομέα που μπορούμε να σκεφτούμε. Οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες στο σύνολο τους, στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες.

3ον η οικονομία βιώνει μια πρωτόγνωρη παγίδα ρευστότητας, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να τη μετακινήσει. Εξ αυτού του λόγου, λέω πως το μνημόνιο παραμένει ιστορικά πρωτοφανές πρόγραμμα αποτυχίας προσαρμογής.

Όχι πως τα πράγματα στην Ευρώπη εκ του αποτελέσματος είναι καλύτερα. Η ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα είναι η μαύρη τρύπα της παγκόσμιας οικονομίας. Η μαύρη τρύπα. Η Αμερική αναπτύσσεται, διαχειρίστηκε την κρίση και αναπτύσσεται. Η Κίνα και πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες, επίσης διαχειρίστηκαν την ύφεση με ένα τρόπο που συνεχίζουν να έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται στο 0,5, -0,5% επί έξι συναπτά χρόνια. Και στη μια περίπτωση της Ελλάδας και στην άλλη περίπτωση της Ευρώπης η αιτία είναι η οικονομική πολιτική που έχει αποφασιστεί και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μπαίνω στο δεύτερο θέμα που είναι αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα κουβαλάει δυο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την ποιότητα του κράτους, των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης. Εκεί προφανώς χρειάζονται μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις. Τεράστιες τομές, οι οποίες να θεραπεύσουν προβλήματα που όλοι λίγο ως πολύ συμφωνούμε:

Πρώτον, ο πολιτικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, δε γίνεται να συνεχιστεί.

Δεύτερον, η αυτονομία της δημόσιας διοίκησης. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αυτονομηθεί. Να αποκτήσει ισχυρότερους κανόνες και να είναι ποιο προστατευμένη, απέναντι, όχι μόνο στους πολιτικούς μας, τους παραδοσιακούς πολιτικούς μας, αλλά και απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία συντηρούν και παράγουν κατά τη γνώμη μου, αυτό το σύστημα του ατελούς κράτους και της ατελής θεσμικής λειτουργίας.

Τρίτον, σέρνονται και αναπαράγονται, τεράστια προβλήματα τα οποία αφορούν και την επιχειρηματικότητα και τα οποία, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να λυθούν. Το φορολογικό σύστημα, πρέπει να λυθεί, η αδειοδότηση, το γραφειοκρατικό σύστημα, πρέπει να λυθεί. Τα χωροταξικά που υπονόησε ο κ. Μανιάτης, ναι πρέπει, αλλά ακόμα δεν έχουμε κτηματολόγιο σε αυτή τη χώρα. Το έλεγε ο Βενιζέλος το 1930 στο συνέδριο του ΤΕΕ. Σας παραπέμπω στο 1930, ο πρωθυπουργός τότε Ελευθέριος Βενιζέλος, πήγαινε στο συνέδριο του ΤΕΕ και ήταν πρώτο θέμα η άμεση υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου. Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να συζητάμε για το κτηματολόγιο, που ολοκληρώνεται, δεν ολοκληρώνεται. Αυτές οι μεγάλες τομές, επαναλαμβάνω, δε λύνονται από το μνημόνιο. Το μνημόνιο επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα τα οποία είναι μιας συγκεκριμένη ατζέντα περιορισμένης αποτελεσματικότητας μιας και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εκπορεύονται από το εργασιακό δίκαιο, το περιβαλλοντικό ή από άλλους κανόνες που επικαλείται το μνημόνιο.

Μπαίνω στο τρίτο θέμα που είναι ποια είναι η διέξοδος. Η διέξοδος είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και τη μνημονιακή φιλοσοφία. Την ιδέα δηλαδή ότι μοιρολατρικά, αν συνεχίσουμε τις ίδιες μεταρρυθμίσεις που κάναμε με το μνημόνιο, αν επιμείνουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, πουλήσουμε και τα τρένα, άντε και τα πουλάμε, πουλήσουμε μερικά οικόπεδα που είναι σκόρπια και τα ανεβάζει το ΤΑΙΠΕΔ σαν να είναι e-bay, αγοράζεις παλιά σπίτια στην Πλάκα και Υπουργεία. Τα Υπουργεία πουλήθηκαν και τα επανενοικιάσαμε όλα, δηλαδή μια πολιτική η οποία στερείτε αυτή τη στιγμή νοήματος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Επαναλαμβάνω, πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η πολική διότι μοιρολατρικά υποθέτουμε ότι θα αποδώσει ενώ ξέρουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να αποδώσει. Δεύτερον, πρέπει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Δεν μπορεί να συνεχίσει η δημοσιονομική πολιτική, να παράγει πλεονάσματα, αυτό που είναι ο στόχος για την επόμενη δεκαετία μέχρι το 2020, 4,5% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να βγει η οικονομία από την κρίση. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα! Πρέπει να πάμε σε προφανή και αυτονόητα πράγματα. Ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να περιορίσει τη δημοσιονομική πίεση, να αποκτήσει χώρο για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, χώρο για επενδυτικές δραστηριότητες. Τρίτον πρέπει να αναδιανεμηθούν τα φορολογικά βάρη. Η δικαιοσύνη και η διανομή του εισοδήματος, επηρεάζει απόλυτα το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Εμείς ισχυριζόμαστε και μάλλον δίκιο έχουμε, ότι αναδιανέμοντας το εισόδημα βοηθάς την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο μεγαλώνεις την ψαλίδα δε βοηθάς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέταρτο θέμα, πρέπει να αλλάξει όλη η αναπτυξιακή ατζέντα. Να μεταστραφεί η αναπτυξιακή ατζέντα όχι στην ιδέα ότι η εξωστρέφεια θα έρθει από ένα νέο κύμα ξένων επενδύσεων το οποίο μέχρι τώρα προφανώς το ακούμε και το ξανακούμε και ξέρουμε ότι είναι λίγο real estate, είναι λίγο τουρισμός, ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι παραγωγικό. Άρα πρέπει να κινητοποιήσουμε θεσμούς, ιδέες κι δυνάμεις να μεταστραφεί το επενδυτικό κλίμα προς τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή γεωργία, μεταποίηση, νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα τα οποία θεωρώ αυτονόητα.

Και τελευταίο θέμα, οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα είναι τρεις.

Πρώτον, η μεταρρύθμιση του κράτους, αυτή είναι η πηγή κάθε ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Αυτή τη μεταρρύθμιση δε την κάναμε τη δεκαετία του ’90. Τη δεκαετία του ’90 τα δώσαμε όλα στον ιδιωτικό τομέα αφήνοντας το κράτος και θεωρώντας ότι ο εκσυγχρονισμός θα έρθει μέσω του ιδιωτικού τομέα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εκσυγχρονισμός γίνεται όταν ξεκινάς από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερη αρχή, ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει για αρχή ένα νέο ρόλο του κράτους και ο νέος ρόλος του κράτους είναι σαφής, τουλάχιστον στη δική μας οπτική, είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό κοινωνικό κράτος με παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλεια. Είναι ένα κράτος το οποίο είναι ρυθμιστικό και το οποίο συγκροτεί όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό, κ.ο.κ. και είναι ένα κράτος φιλοαναπτυξιακό, ένα κράτος το οποίο διευκολύνει την ύπαρξη μιας ισχυρής επενδυτικής ιδιωτικής οικονομίας.


Και το τρίτο φυσικά είναι ότι πρέπει να αλλάξουν άρδην οι απερίγραπτα γκρίζες περιοχές της συνάρθρωσης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων με το κράτος,. Αυτό στη δεκαετία του ’90 και του 2000 δεν αφορούσε μόνο τα έργα και τις κατασκευές, αφορούσε το σύστημα υγείας, τηλεπικοινωνίες και πολλά άλλα πράγματα. Αυτή είναι η τρίτη και μεγάλη τομή η οποία θα γίνει. Αυτή είναι η προοδευτική λύση και αυτή θα ακολουθήσουμε.
http://left.gr/news/

Ο Έμπολα θάρθει στην Ευρώπη, λέει ο Παγκόσ Οργανισ Υγείας

 
Ο Έμπολα θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη, λέει ο ΠΟΥ.Σε κατάσταση συναγερμού πρέπει να τεθεί η Γηραιά Ήπειρος μιας και απειλείται..
από τον ιό του Έμπολα, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).Η επιδημία του Έμπολα που μαστίζει τη Δυτική Αφρική,  μετά τις ΗΠΑ, χτύπησε και την Ισπανία. Μια Ισπανίδα νοσοκόμα, που περιέθαλψε ασθενείς με Εμπολα στο νοσοκομείο Λα ΠαζΚάρλος Γ΄ της Μαδρίτης, είναι το πρώτο κρούσμα του λοιμώδους νοσήματος που μεταδόθηκε εκτός Αφρικής. Ηδη νοσηλεύονται σε καραντίνα, στο ίδιο νοσοκομείο, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, όπως και μια άλλη νοσηλεύτρια που παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα.
Επίσης νοσηλεύεται ένας άλλος ταξιδιώτης προερχόμενος από τις μαστιζόμενες από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού χώρες της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος και αυτός παρουσίασε συμπτώματα τα οποία συνάδουν με λοίμωξη από Εμπολα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης 7 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι ένας από τους τέσσερις βρέθηκε αρνητικός στον ιό.
Ενώ οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, η περιφερειακή επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη, Σουζάνα Ζακάμπ, δηλώνει ότι είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Ισχυρό το πλήγμα σε ζωές και οικονομικές απώλειες στη Δυτική Αφρική
Ο Εμπολα έχει κοστίσει τη ζωή σε 3.439 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε πέντε κράτη της Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία και Σενεγάλη) αλλά ο μεγάλος ασθενής που φαίνεται ότι επλήγη από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού είναι η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Εμπολα έχει καταφέρει ένα πραγματικά σκληρό πλήγμα στις οικονομίες της περιοχής.

http://www.agronews.gr

«Μας έκαψαν οι ναζί αλλά είμαστε ζωντανοί»


κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης
Σε εξέλιξη το δεύτερο ντοκιμαντέρ για τις θηριωδίες των Γερμανών ναζί στα χωριά του «Κέντρους».Συζήτηση με κατοίκους μέσα στο ιερό..
χώρο που έγιναν οι εκτελέσεις και φυλάσσονται τα οστά των μαρτύρων
Η ερημιά και η σιωπή στη βασανισμένη Κρύα Βρύση του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου «έσπασαν» ξαφνικά χθες το πρωί και ως τις κορυφές του ιστορικού βουνού «Κέντρος» που την σκεπάζει, αντιλαλούσαν, εβδομήντα χρόνια μετά, οι κραυγές των 35 εθνομαρτύρων της γερμανικής βαρβαρότητας στις 22 Αυγούστου του 1944. Εκείνες τις ώρες, οι δημοσιογράφοι ερευνητές Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης, με τον οπερατέρ Νίκο Σαράντο για τις ανάγκες του δεύτερου ντοκιμαντέρ τους, γυρνούσαν το χρόνο πίσω και κατέγραφαν από τους επιζώντες κατοίκους τις τραγικές ώρες της αποφράδας μέρας του ολοκαυτώματος και της ομαδικής εκτέλεσης των δεκάδων αθώων κατοίκων…
Με πόνο και οργή οι ίδιοι, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους και κάποιοι ξεσπούσαν σε λυγμούς όταν εξιστορούσαν μέσα στα χαλάσματα του ολοκαυτώματος. Περισσότερο, όμως, η κάμερα κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες στο χώρο της μεγάλης θυσίας, όταν κλήθηκαν να σταθούν απέναντι από τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους γονιών, των αδερφών τους, και των άλλων συγγενών και χωριανών τους. Ήταν μοναδικές ώρες και έμοιαζε να έφευγε στο πολυβασανισμένο βουνό η συζήτηση των ψυχών και το μοιρολόι των απογόνων…
«ΟΣΟ ΑΝΑΠΝΕΩ ΘΑ ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΝΩ…»

κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης  
Ο Μανώλης Μαυροτσουπάκης,  το παλικάρι τότε, με τις αριστερές πολιτικές καταβολές που από το ραδιόφωνο του έστελνε τα νέα στις ανταρτοομάδες , δεν άντεξε τη μεγάλη πίεση της ψυχής του και με έντονη φόρτιση βγήκε στην πλατεία και στο σκαλί ενός σπιτιού έμεινε για αρκετή ώρα σιωπηλός. Κρατούσε χαμηλώνοντας το πρόσωπο με τα δυο του χέρια και έκλαιγε η καρδιά του! Έμοιαζε αυτός ο χρόνος για τον ίδιο, να ήταν η στεντόρεια φωνή των μαρτύρων της Κρύας Βρύσης που τσάκιζε και τις πιο σκληρές καρδιές…
«Φορτίστηκα βρε παιδιά σήμερα και λύγισα», αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν. «Θυμήθηκα το τραγικό και βάρβαρο ξέσπασμα των Γερμανών στους ανθρώπους μας και στο χωριό μας. Τι κι αν  έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια! Αυτές οι φοβερές και απάνθρωπες εικόνες και οι θηριωδίες των ναζί δεν θα φύγουν από την ψυχή μου και μέχρι να αναπνέω θα πονώ. Κυριολεχτώ με σημάδεψαν, όλα αυτά τα χρόνια οι πληγές δεν έκλεισαν και κανείς από το Κράτος δεν έδειξε έστω την ελάχιστη μέριμνα. Εβδομήντα χρόνια περιμένουμε, θα φύγουμε εμείς οι μεγάλοι και θα περιμένουμε και στην άλλη ζωή!»
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης«Να αυτός είναι ο πατέρας μου κι οι συγγενείς μου», λέει και δείχνει συγκινημένη η Δέσποινα Βαβουράκη
Η Δέσποινα Βαβουράκη έχει επωμιστεί το ιερό καθήκον, καθημερινά να κρατά άσβηστο το καντήλι μνήμης των ηρώων στο λιτό μαυσωλείο του χωριού. Και όταν χθες βρέθηκε εκεί για να εκτελέσει το ύψιστο χρέος της, κλήθηκε να δείξει τους 
 
 
συγγενείς της στις φωτογραφίες των θυμάτων. Ο πόνος βγήκε αυτόματα με ορμή από τα εσώψυχά της: «Να, αυτός είναι ο πατέρας μου, ο πεθερός μου, τα ξαδέρφια μου, οι χωριανοί μου. Ήλθαν και μας αφάνισαν, μας σκότωσαν», έλεγε, και τους έδειχνε στις φωτογραφίες των ανθρώπων της. Στον ίδιο χώρο συγκινημένος αντίκρισε και έδιωξε στην κάμερα και τους ανθρώπους της οικογένειάς του και ο Γιάννης Μανουσάκης…  ΕΦΙΑΛΤΕΣ…
Η παραγωγή του δεύτερου αιματοβαμμένου, από τον χιτλερικό στρατό κατοχής, ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων για τα ολοκαυτώματα των χωριών του «Κέντρους», μπήκε χθες στην ουσιαστική του φάση αφού άρχισαν οι καταγραφές μαρτυριών κατοίκων που βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τα αποτρόπαια γεγονότα.
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκηςΣτα ερείπια της Κρύας Βρύσης η κατοχική γερμανική σφραγίδα
Τα γυρίσματα αφιερώθηκαν μόνο στην Κρύα Βρύση, και άρχισαν το πρωί για να ολοκληρωθούν το απόγευμα με καταγραφές πέντε ωρών σε αφηγήσεις  και σε λήψη πλάνων από τον τόπο των εκτελέσεων, από σπίτια που εξακολουθούν να είναι ερείπια από τις ανατινάξεις, και άλλο χρήσιμο υλικό του χωριού.


«Όλο το χωριό όταν γυρίσαμε από την προσφυγιά ήταν στο μαύρο. Τα πάντα είχαν γίνει ερείπια ακόμη και η εκκλησία!», εξιστόρησε στο φακό του ντοκιμαντέρ ο Γιάννης Φωτάκης και πρόσθεσε: «Μας κύκλωσαν το πρωί και εμείς νομίζαμε πως ήρθαν για να πάρουν χωριανούς για την αγγαρεία. Μας συγκεντρώσανε στην εκκλησία και μετά διαλέξανε τους καλύτερους, τους πήγαν στην αίθουσα που ήταν η κοινότητα και τους έκαψαν. Εμάς μας πήγαν στην Κάτω Κρύα Βρύση και από εκεί με φορτηγά μας οδήγησαν στο Σπήλι. Περάσαμε μετά από καιρό που ήρθαμε, ζωή μέσα στην πείνα και στη δυστυχία. Φρικτά χρόνια και καιροί μέσα στην ανέχεια. Μόνο ο Θεός ξέρει πως ζήσαμε!»
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης«Μας κύκλωσαν και νομίζαμε πως ήρθαν να μας πάρουν για την αγγαρεία», λέει ο Γιάννης Φωτάκης
 
 
 
Η Καδιανή Βαβουράκη, μια γυναίκα της Κρήτης με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, εξομολογήθηκε ότι ακόμα και σήμερα όταν φέρνει
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης«Nα μέσα σ’ αυτό το σπίτι σκότωσαν χωριανούς οι Γερμανοί», εξιστορεί με πόνο ψυχής η Καδιανή Βαβουράκη
στη μνήμη της τις μέρες της κόλασης του Αυγούστου του ‘44 στην Κρύα Βρύση, υποφέρει:
 «Δε θέλω να θυμούμαι αυτές τις βαρβαρότητες των Γερμανών στο χωριό μας γιατί κλαίει η καρδιά μου. Δεν κοιμούμαι τη νύχτα και 
 
 
πετάγομαι από το κρεβάτι από τους εφιάλτες. Μέσα σε αυτό το σπίτι που κάθομαι σκότωσαν χωριανούς και δε θέλω να τα φέρνω στο νου μου. Μας κατάστρεψαν, πονώ και ταράζομαι και κανείς δε μας ρώτησε αν ζούμε…» «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΟΡΑ…»
 «Ήταν η μεγαλύτερη συμφορά του χωριού μας», υπογράμμισε στην αφήγησή του ο Μανώλης Λαγουδάκης και συμπλήρωσε: «Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν τα πάντα. Λεηλατούσαν οκτώ μέρες και οι Γερμανοί μας άφησαν ξυπόλητους, γυμνούς και πεινασμένους. Μπήκαν στην Κρύα Βρύση με τα αυτοκίνητα, έζωσαν το χωριό και συγκέντρωναν τους ανθρώπους μας στην εκκλησία. Τους διαλέξανε κι όταν γυρίσαμε από την εξορία μας δεν τους ξανάδαμε. Χάσαμε τα πάντα και μας άφησαν να σταθούμε και πάλι μόνοι στα πόδια μας. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς τώρα εβδομήντα χρόνια…»
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκηςΦορτισμένος ο Μανώλης Πελαντάκης κρατά με σεβασμό και πόνο τα οστά συγχωριανών του στο οστεοφυλάκιο
Όσες φορές μιλούσε ο Μανώλης Πελαντάκης πότε βούρκωνε και πότε δεν μπορούσε να κρατήσει τους λυγμούς του. Η συγκίνηση ήταν αφόρητη και ξαναζούσε τη φρίκη: 
 
 
 
 
«Δεν αντέχω να θυμούμαι τις ώρες και τις εικόνες. Ο Θεός να μην αφήσει άνθρωπο να περάσει αυτά που περάσαμε. Εδώ ήταν το σπίτι μας και έγινε στάχτη και μέσα στην ορφάνια και στη φτώχεια που δεν είχαμε ψωμί να φάμε, οι πιο πολλοί δεν μπορούσαν να ξαναστήσουν μια κάμερα να μπούνε μέσα. Πού είναι το Κράτος εβδομήντα χρόνια τώρα; Μας θυμούνται μόνο όταν μας κάνουν περικοπές, μας βάζουν φόρους και χαράτσια;»  Τις δικές του οδυνηρές περιπέτειες και στις απάνθρωπες εικόνες που αποθήκευσε στο ολοκαύτωμα, έφερε στη θύμησή του ο Διογένης Βαβουράκης και σημείωσε: «Έκαψαν τα σπίτια μας, έκαψαν τους ανθρώπους μας και μας άφησαν στην ορφάνια και στην πείνα, απροστάτευτους. Πώς ζήσαμε; Πήγαμε σε άλλα χωριά που είχε κάθε οικογένεια συγγενή ή γνωστό, μας δώσανε οι άνθρωποι τα σπίτια τους και μας έζησαν. Όταν γυρίσαμε στο χωριό δεν υπήρχε σπίτι όρθιο. Ο Θεός να μην αφήσει να έρθουν πάλι τέτοια χρόνια! Μόνο όσοι τα ζήσαμε τα ξέρουμε…»
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκηςΣυγκλονιστικός και ο Διογένης Βαβουράκης: « Μας έκαψαν και μας άφησαν στην ορφάνια και στην πείνα…»
ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ…
«Τι βλέπετε αυτή την ταράτσα; Εδώ είχαν βάλει το πολυβόλο και σκόπευαν όταν κύκλωσαν το χωριό», είπε ο Αντώνης Πελαντάκης, δείχνοντας στην πλατεία την ταράτσα. «Θυμούμαι τους κατοίκους 




που τους μάζευαν στην εκκλησία. Να φανταστείτε πως όταν γύριζαν στο χωριό και έψαχναν τους κατοίκους στα σπίτια, αν δεν έβρισκαν τους πατεράδες έπαιρναν τα παιδιά και πήραν δυο δεκαεξάρια Μανουσάκη και Λαμπάκη και τα σκότωσαν. Τέτοια βαρβαρότητα απέναντι και σε παιδιά!»
Το οδυνηρό… ταξίδι των βιντεοσκοπήσεων του ντοκιμαντέρ σύντομα θα συνεχιστεί στα άλλα χωριά του «Κέντρους», όπου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής άφησαν το θανατηφόρο αποτύπωμά τους, στέλνοντας στο χάρο συνολικά 164 αθώους και άμαχους πολίτες.
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκης«Ακόμη και κοπέλια σκοτώνανε άμα δεν βρίσκανε τους πατεράδες τους», αφηγείται ο Αντώνης Πελαντάκης
κρύα βρύση μαυροτσουπάκης ντοκιμαντέρ κανελλάκης παντινάκηςΟ Ο Μανώλης Μαυροτσουπάκης εξιστορεί σε μια άλλη γειτονιά με χαλάσματα από τις ανατινάξεις.
Η επόμενη στάση θα γίνει στο Άνω Μέρος Αμαρίου και συνέχεια στα άλλα χωριά του ομώνυμου δήμου που επλήγησαν τη φρικτή μέρα του Αυγούστου του ’44, τις Δρυγιές, τις Βρύσσες, τον Σμιλέ, το Καρδάκι, τους Γουργούθους και το Γερακάρι. Οι πληθυσμοί και των οκτώ μαρτυρικών τόπων, ακόμα και των δυο που εγκαταλείφθηκαν και δεν κατοικούνται πλέον, βγάζουν αίμα και δάκρυ… 



--
Ανάρτηση Από τον/την B