ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τι θα πουν Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα


Τι θα πουν Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ στον ΤσίπραΠυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Ευρώπη για την επόμενη ημέρα των ελληνικών εκλογών, καθώς οι ηγέτες και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θα εμπλακούν άμεσα σε μια πολιτική διελκυστίνδα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ευρωπαίοι προσπαθώντας να προλάβουν τις εξελίξεις και να διαμορφώσουν το έδαφος για τις συζητήσεις διαμορφώνουν πολύ προσεκτικά τις συγχαρητήριες επιστολές τους και τις πρώτες δηλώσεις τους, αντιστοίχως………….
…………
όμως πράττει και η Κουμουνδούρου.
Του Χρήστου Φράγκου
Ομάδες εργασίας έχουν σχηματιστεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο, το Παρίσι και την Ολλανδία με αντικείμενο τον προσεκτικό προσδιορισμό της πολιτικής αρένας που θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση. Στόχος είναι να ποδηγετηθεί η ελληνική κυβέρνηση, να προβλεφθεί η αντίδραση των αγορών και να διαμορφωθεί το πλαίσιο πίεσης.
Η εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν όμως τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει αρκετές μεταβλητές, καθώς μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να βρίσκονται σε κοινό τόπο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους Ιταλούς και το ΔΝΤ.
Πολύ κοντά βρίσκονται σε αυτή τη φάση η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι διαμορφώνουν τον σκληρό άξονα της Ευρωζώνης. Εκτός αυτής της ομάδας παραμένει η Ισλανδία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Παράλληλα διακριτικές αποστάσεις λαμβάνει και το Παρίσι, δίνοντας την αίσθηση ότι οι τριγμοί θα είναι ισχυρότεροι απ αυτούς που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή σκυτάλης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα έχουν δυο κοινό παρονομαστή την ανάγκη στενής συνεργασίας της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την τρόικα για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Στις δηλώσεις δεν θα χρησιμοποιηθεί η λέξη λιτότητα, ενώ θα γίνει αναφορά στη ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Καμία αναφορά δεν θα γίνει από στην ανάγκη συμφωνίας με την τρόικα ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός, αλλά ούτε και στις λήξεις των ομολόγων.
Ιδιαίτερα μνεία θα γίνει στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό πεδίο θα σταθεί στις δηλώσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο το σχέδια ανασυγκρότησης της Εθνικής οικονομίας που θα υποβάλλει νέα κυβέρνηση.
Υπ αυτό το πρίσμα κοινός τόπος της Αθήνας με τις Βρυξέλλες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις, σημείο που θα επισημάνει και το ΔΝΤ. Συνεπώς οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από αυτό το σημείο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα το «καυτό» ζήτημα της αξιολόγησης και της αποπληρωμής των ομολόγων.
Το γενικότερο κλίμα θα επηρεάσουν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι καθώς και του Φρανσουά Ολάντ, η στάση των οποίων παραμένει ακόμη γρίφος.
 sofokleousin