ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας κερδίζει στη Βουλή, χάνει το κόμμα. Αλλη μία «πύρρειος νίκη»

Ο Τσίπρας κερδίζει στη Βουλή, χάνει το κόμμα. Αλλη μία «πύρρειος νίκη»Το νέο μνημόνιο περνάει απόψε από τη Βουλή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει μια κρίσιμη μάχη, αλλά χάνει το κόμμα. Η νέα συμφωνία προκαλεί «έκρηξη» στον ΣΥΡΙΖΑ, που κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Κλιμακώνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες σε όλες τις οργανωτικές βαθμίδες του κόμματος. Η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκε ήδη ανοιχτά κατά της συμφωνίας, καλώντας τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» και τις κομματικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση για να πιέσουν την κυβέρνηση. Αναμένονται κι άλλες παραιτήσεις υπουργών και……..
γγ υπουργείων, που ανοίγουν το δρόμο για ανασχηματισμό> Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον η δυνατότητα του κυβερνητικού σχήματος να υλοποιήσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία.
Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής βρίσκεται πλέον προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει τις διαρροές στην αποψινή ψηφοφορία και να διατηρήσει την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αρνούμενος μέχρι στιγμής να συναινέσει στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά την ομόφωνη σχετική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία των μελών της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (108 σε σύνολο 201 μελών) προσυπέγραψε κείμενο στο οποίο τονίζεται ότι  η συμφωνία με τους δανειστές συνιστά ένα «νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας».
Αναφέρεται επίσης ότι «η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως όμως με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το παλλαϊκό περήφανο ‘ΟΧΙ’ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.»
Τα 108 μέλη της ΚΕ καλούν «τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος», στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών του δεσμεύσεων.
Κατά της συμφωνίας έχουν κινητοποιηθεί περιφερειακά στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες Νομαρχιακές Επιτροπές – μεταξύ των οποίων της Α’ Αθήνας και Θεσσαλονίκης – έχουν λάβει αποφάσεις κατά του νέου μνημονίου και καλούν τους βουλευτές του κόμματος να μην το ψηφίσουν.
Αυτή την ώρα αρχίζει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου αναμένεται ότι θα αποσαφηνισθεί η στάση που θα τηρήσουν οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία με τους δανειστές.
Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα παραδώσουν τις έδρες τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, «όχι» θα ψηφίσουν περίπου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» θα πούν 20-22 και 7 θα απόσχουν της ψηφοφορίας.
sofokleousin