ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Πιο γελοίος πεθαίνεις – Το 2014 ο “μπουμπούκος” ζητούσε δημοψήφισμα – Φώναζε κατακόκκινος από το βήμα της Βουλής (βίντεο)

gewrgiadis-adwnis-nd-708_0


Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ευτυχώς η μνήμη μας είναι ακόμα καλή.Φθάνει το θέατρο…


Η Ισλανδία γελά, η Ιρλανδία κλαίει

Δελαστίκ

Γιώργος Δελαστίκ
Έθνος
Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.
Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010. Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού. Ετσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Απολύτως σωστό.
Η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, γράφει το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ», δείχνει ότι «το έξτρα κόστος για μια χώρα που δεν στηρίζει τις τράπεζές της μπορεί να είναι εκπληκτικά μικρό. Η Ισλανδία άφησε τις τράπεζές της να χρεοκοπήσουν και το ΑΕΠ της έπεσε αθροιστικά κατά 15% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ιρλανδία ‘έσωσε’ τις τράπεζές της και είδε το ΑΕΠ της να πέφτει 14%».
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας απογειώθηκε στο ασύλληπτο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε από το 25% του ΑΕΠ το 2007 στο 100% φέτος και θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στην Ιρλανδία στο 14,1% έναντι 7,3% στην Ισλανδία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η «υπάκουη» Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη μοίρα από την «απείθαρχη» Ισλανδία.
«Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
«ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Οταν το ευρώ γίνεται παγίδα
Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ». Οσο για τους Ισλανδούς, που αρχικά θεώρησαν το ευρώ σωτηρία, τώρα δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν

Δεν νομίζω...

H πλάκα είναι ότι όλα αυτά τα τσολάνια τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός... μέσω των νταβατζήδων δημοσίων έργων!

Που είσαι Ευτέρπη Κουτζαμάνη; Σε ύπνωση; Ο Μαρκόπουλος της ΝΔ σε λίστα επωνύμων με 5,5 εκ αδήλωτα... Θυμάστε τον αποστάτη "για ιδεολογικούς λόγους", όχι με χρηματισμό, των ΑΝΕΛ; Πότε αποκτήθηκαν οεοο;

Σχετικά:
Τους τελείωσε ΟΛΟΥΣ ο Πάνος Καμμένος! 25 εκ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ στους φονιάδες δημοσιογράφους και καναλάρχες! Ντόρα... πόσα πήρε ο Σαμαράς για την αποστασία; Ο Καμμένος κάλεσε τη δικαιοσύνη για να πράξει τοκαθήκον της! Που είσαι Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εισαγγελέας Αχρείου Πάγκου: Μόνον όταν τηλεφωνεί ο Σαμαράς για το ποιους να γαμήσουν οι δικαστές... τότε μόνον ακούς;
Γενναίος άνδρας ο Πάνος Καμμένος... έκανε αυτοκριτική που παραμένει ακόμη ο λύκος στη Γενική Γραμματέας Εσόδων! Στη φυλακή έπρεπε να βρίσκεται και 6 μήνες μετά τις εκλογές, παραμένει ακλόνητη!

Λίγοι πρόσεξαν ότι σε λίστα επωνύμων με αδήλωτα εισοδήματα ο Καμμένος ανέφερε στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή ένανβουλευτή με 5,5 εκ που έφυγε από τους ΑΝΕΛ το 2013 και τα απέκτησε μετά.
Φυσικά πρόκειται για τον...
Κώστα Μαρκόπουλο που το 2013 έφυγε από τους ΑΝΕΛ για να προσχωρήσει στη ΝΔ.Το αδήλωτο χρηματικό ποσό όπως λέει ο Πάνος αποκτήθηκε από τον Μαρκόπουλο μετά την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ.
Τάτσο,Τάτσο έρχεται η σειρά σου


Κατάλαβες μαλάκα Έλληνα; Σου κλείσανε 3 εργοστάσια ζάχαρης όπου δούλευαν χιλιαδες εργαζόμενοι και πουλούσαν τη σοδειά τους χιλιάδες αγρότες... ...για να εισάγουμε ζάχαρη από τη γερμανία! Κι εμεις αντί να αντισταθούμε, γελούσαμε και χειροκροτούσαμε σαν ηλίθιοι!......fb

Δημοψήφισμα: ΟΧΙ στην Ευρώπη του ΔΝΤ

Καταγγελία-“βόμβα” Καμμένου: Δημοσιογράφοι μοιράστηκαν 25.000.000 “μαύρα”, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

dimosiografoi125.000.000 ευρώ μοιράστηκαν «μαύρα» σε δημοσιογράφους μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν για λόγους προπαγάνδας και κάλεσε έναν εισαγγελέα να ερευνήσει πώς διακινήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Ο ίδιος, μάλιστα, συνέδεσε με αυτά τα χρήματα με δημοσιογράφο που σήμερα ανάρτησε ανταλλαγές sms που είχε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στις προτάσεις των δανειστών ο κ. Καμμένος τόνισε ότι μας καλούν να υποστείλουμε την σημαία μας, να καταργήσουμε την…..
……..Ελλάδα και εν τέλει να υπάρξει πλήρης αφοπλισμός της χώρας.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με λυγμούς κυριολεκτικά, ανέφερε ότι “αυτές οι 16 σελίδες αν αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό να εγκριθούν στις 5 Ιουλίου θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδας ως έθνος κράτος κι αυτό ερωτάτε τότε ο ελληνικός λαό να απαντήσει”.
Και αναρωτήθηκε “ποιος μπορεί να το αποφασίσει αυτό, ποιος υπουργός, ποιος βουλευτής, ποιος πολίτης; Κανένας. Οταν αναλαμβάνει ένας υπουργός, ένας στρατιωτικός να υπηρετήσει την πατρίδα εάν την παραδώσει ένα χιλιοστό λιγότερο πρέπει να πέσει από την Ακρόπολη. Μας ζητούν να καταργήσουμε την Ελλάδα. Κι αυτό μας αφορά όλους, αφορά την προστασία του έθνους, αφορά το είναι μας“, είπε χαρακτηριστικά.
“Έχω ευθύνη”, είπε, “ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, να εξηγήσω ότι μείωση κατά 400 εκ. ευρώ, θα σημάνει τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας, ούτε αεροπλάνο, ούτε ένα πλοίο δεν θα μπορεί να αποτρέψει την τουρκική πρόκληση, ούτε τις νατοϊκές υποχρεώσεις της δεν θα εκπληρώσει η χώρα, ζητούν απολύσεις νέων παιδιών με αποτέλεσμα να παραμείνει ένας γερασμένος στόλος”.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε “απόλυτο φασισμό, ένα παιχνίδι σκωτσέζικου ντους των θεσμών, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες“, τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας σε δραματικούς τόνους τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις των θεσμών μέχρι του βαθμού “να μας γονατίσουν, να μας ταπεινώσουν”.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ… ΠΙΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ ΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ..ΥΠΑΡΧΕΙ..

Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί από τον Στ. Θεοδωράκη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώσαν θύελλα αντιδράσεων.
Προκλητικός ο Στ. Θεοδωράκης προς την κυβέρνηση : Δεν ζούσατε ποτέ από την εργασία αλλά από τους μισθούς του κόμματός σας
Ακόμη ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι ο ίδιος δεν έπαιρνε ποτέ λεφτά από το ελληνικό κράτος, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ήταν από τους υψηλόμισθους της ΕΡΤ.
«Τόσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεν……
………..διαπραγματεύτηκε, θυμίζε περισσότερο σχολική εκδρομή», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Μέσα στην επαναστατική σας μέθη ίσως έχετε σταματήσει να κάνετε και τα στοιχειώδη του δουλειάς σας», συνεχίζει. «Να ενημερώσετε και τους αργότες τι σημαίνει η έξοδος από την Ευρώπη που τους προτείνετε».
left

Τσίπρας σε Μέρκελ – Ολάντ: Ό,τι απόφαση και να πάρει το Eurogroup, ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει

 
«Ό,τι απόφαση και να πάρει το Eurogroup, ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα, θα επιβιώσει».
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στους δύο ηγέτες ότι…
………. «η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup».
http://www.newsbomb.gr/

Υποταγή ή θάνατος

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-ΕυρωζώνηΔυστυχώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται όπως ο ήρωας του Μπρεχτ, ο οποίος αδιαφορούσε για τα εγκλήματα γύρω του, έως ότου έφτασε η σειρά του – κάτι που μάλλον θα συμβεί, όταν διευρυνθούν τα κρεματόρια της Τρόικα στον υπόλοιπο νότο/
«Όταν οι Ναζί έπαιρναν τους κομμουνιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής. Όταν φυλάκιζαν τους σοσιαλδημοκράτες σιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης. Όταν έπαιρναν τους συνδικαλιστές σιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής. Όταν έπαιρναν εμένα, δεν είχε μείνει κανένας για να διαμαρτυρηθεί» (M. Niemöller)…..
…….

Άρθρο

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι δικές μας ευθύνες για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της χώρας μας είναι τεράστιες.Εν πρώτοις των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υιοθέτησαν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία – αρκούμενες στις παράλογες μειώσεις των μισθών και εισοδημάτων, έχοντας υποταχθεί άνευ όρων στα εγκληματικά μνημόνια (ανάλυση), καθώς επίσης διατηρώντας ανέπαφο το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Οι ευθύνες της νέας κυβέρνησης δεν είναι μικρότερες, ξεκινώντας από τις ουτοπικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και συνεχίζοντας με τη λάθος διαχείριση της κρίσης – ενώ δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να διαπραγματεύεται ατελείωτα με την Τρόικα έναν νέο «καταναλωτικό» δανεισμό, αναιρώντας την απαίτησηδιαγραφής του χρέους και χωρίς να ασχοληθεί με το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας: με το θεσμικό (άρθρο), το οποίο όφειλε να επιλύσει μόνη της και άμεσα.
Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες της οικονομικής εξουσίας της χώρας, ειδικά των δύο βασικώνεξαγωγικών πυλώνων της – των εφοπλιστών, οι οποίοι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ενώ δεν απασχολούν Έλληνες ναυτικούς, αδιαφορώντας εντελώς για την πατρίδα τους, καθώς επίσης των ιδιοκτητών ξενοδοχείων πολυτελείας  (στα φορολογικά και λοιπά τεχνάσματα των δύο κλάδων, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο).
Όσον αφορά όλους εμάς τους Πολίτες, οι οποίοι συντηρούμε ουσιαστικά τόσο το πελατειακό κράτος, όσο και τη διαφθορά, παρά το ότι είναι εις βάρος μας, δεν δικαιολογούμαστε καθόλου για τις εκλογικές μας επιλογές – ψηφίζοντας επανειλημμένα με κριτήριο τις έωλες, ατεκμηρίωτες υποσχέσεις όλων αυτών που υπεξαιρούν κάθε φορά την εξουσία.
Προφανώς γνωρίζαμε πως δεν υπήρχαν τα χρήματα που υποσχόταν η κυβέρνηση του 2009, ούτε οι λύσεις που διακήρυσσε η επόμενη – συνειδητοποιούσαμε δε ασφαλώς πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας, όσον αφορά τις δαπάνες ύψους 12 δις €, ήταν εκτός τόπου και χρόνου για μία υπερχρεωμένη χώρα, με 1.500.000 ανέργους και με καταστραμμένο παραγωγικό ιστό.
Εύλογα επομένως θα πληρώσουμε όλοι για τα λάθη μας, πολύ πιο ακριβά από όσο σήμερα φανταζόμαστε – ενώ φαίνεται πως η χώρα μας θα αλλάξει ριζικά, ως οφείλει, μόνο εάν προηγηθεί μία επώδυνη χρεοκοπία, όπως συνέβη στη Γαλλία, ακολουθούμενη από τη γαλλική επανάσταση.
Εν τούτοις, δεν είμαστε μόνο εμείς υπεύθυνοι για την οδυνηρή μας σημερινή θέση, μετά το 2010 – αφού είναι το αποτέλεσμα αφενός μεν των ευρωπαϊκών ασυμμετριών, με ένοχο ως συνήθως τη Γερμανία (ανάλυση), αφετέρου της ενδεχομένως σκόπιμα εσφαλμένης διάγνωσηςτου ΔΝΤ, την οποία ακολούθησε μία καταστροφική θεραπεία.
Το «άκρον άωτον» δε της θεραπείας, η θανατηφόρα εγχείρηση, είναι το τρίτο μνημόνιο που προσπαθεί να μας επιβάλλει η Γερμανία, με αντάλλαγμα τη μη χρεοκοπία μας – παρά το ότι η κυβέρνηση παρέδωσε μόνη της ένα ηπιότερο, αλλά εξίσου καταστροφικό δικό της σχέδιο (άρθρο), χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Η μη αποδοχή του μνημονίου της κυβέρνησης εκ μέρους των δανειστών, πόσο μάλλον το νέο της Τρόικας, σημαίνει πως τίθεται μπροστά από το δίλημμα «Υποταγή ή θάνατος» – όπου ο θάνατος θα ήταν η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς επίσης ο καταναγκασμός της στην έξοδο από την Ευρωζώνη (εάν δεν προηγηθεί η ανατροπή του πρωθυπουργού από τους Έλληνες λόγω της ακαριαίας πτώχευσης των τραπεζών, η οποία δεν θα ήταν ίσως αδικαιολόγητη). Περαιτέρω τα εξής:
.

Η τραπεζική περιπέτεια

Μετά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του πρωθυπουργού (άρθρο), οι επιθέσεις στα ΑΤΜ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα – οπότε βάλλεται βίαια η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης. Εν τούτοις, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει ήδη από το Δεκέμβρη, όπου φάνηκε πως θα ανατρεπόταν η τότε κυβέρνηση – από μία αντιπολίτευση που πίστευε ότι, μπορούσε να διοικήσει καλύτερα την Ελλάδα.
Όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί, οι αναλήψεις από τις τράπεζες επικεντρώθηκαν στους εγχώριους καταθέτες (μπλε στήλες), καθώς επίσης στα ξένα διατραπεζικά χρήματα (κόκκινες). Για να διατηρήσει την ισορροπία, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας αύξησε τα ποσά του ELA μέσω της ΕΚΤ (πράσινες στήλες), τα οποία έχουν πλέον υπερβεί τα 85 δις € – διαφορετικά θα χρεοκοπούσαν οι τράπεζες.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, τράπεζες
.
εραιτέρω, οι τράπεζες δεν μείωσαν σημαντικά το ενεργητικό τους, επειδή τα δάνεια τους ήταν κυρίως μακροπρόθεσμα – σε ποσοστό της τάξης του 77% με λήξεις άνω του ενός έτους. Με δεδομένο τώρα το ότι, τα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού τους ήταν πρακτικά μη ρευστοποιήσιμα, ενώ δεν μπορούσαν να πουληθούν άμεσα, προσπάθησαν εναγωνίως να δημιουργήσουν ρεζέρβες ρευστότητας – σταματώντας τη χορήγηση νέων δανείων, μειώνοντας τα πιστωτικά όρια των πελατών τους, καθώς επίσης μη ανανεώνοντας τις ληξιπρόθεσμες χορηγήσεις.
Με τον τρόπο αυτό η χώρα βυθίστηκε σε μία παγίδα ρευστότητας η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση των φόρων, με τη μείωση των εισοδημάτων, καθώς επίσης με την κατάρρευση των τιμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, μετοχές κλπ.), προκάλεσε την κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων (επισφάλειες), τα οποία κυμαίνονται σήμερα μεταξύ του 40% και 60% των συνολικών – ενώ όλες ανεξαιρέτως οι χορηγήσεις μειώθηκαν δραματικά (γράφημα).
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, δάνεια
.
Συνεχίζοντας, εάν επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, καθώς επίσης εάν μηδενισθούν οι νέες χορηγήσεις, τότε θα «προσβληθεί» ο πυρήνας της ελληνικής οικονομίας – οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα προβλήματα δανεισμού τους. Υπήρξε φυσικά μία μείωση, η οποία όμως δεν ήταν δραματική, όπως για όλες τις υπόλοιπες – κάτι που θα αλλάξει εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, με αποτέλεσμα η κόκκινη καμπύλη του διαγράμματος να καταρρεύσει.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μία κατακόρυφη αύξηση των χρεοκοπιών και της ανεργίας, με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να μειωθούν τα έσοδα του κράτους, να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στο σύστημα Υγείας, να μην είναι σε θέση το δημόσιο να πληρώσει τους υπαλλήλους, καθώς επίσης τους συνταξιούχους του κοκ.
Ολοκληρώνοντας, προφανώς η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με το 2010, όπου οι τράπεζες ήταν υγιέστατες, ενώ τα ταμεία του κράτους γεμάτα – ή σε σχέση με το 2011, το 2012 και το 2014, όπου υπήρχαν ακόμη κάποιες αμυδρές ελπίδες, όπως και στις αρχές του 2015.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως θα πρέπει να πανικοβληθούμε, επιδεινώνοντας την ήδη καταστροφική μας θέση –αλλά πως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αντικρίζοντας κατάματα την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι πραγματικοί τόκοι των τραπεζών (αποπληθωρισμός + επιτόκιο) είναι υπερβολικά υψηλοί, για μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση – εκμηδενίζοντας όλες τις προοπτικές της για επενδύσεις, οπότε για ανάπτυξη.
.

Οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις

Κάτω από το παραπάνω απελπιστικά σκοτεινό νομισματικό υπόβαθρο, η διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ακόμη και αν τελικά καταλήξουν θετικά, ήταν εγκληματική – με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και των δανειστών της. Σχετικά δε με τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι είναι ορθολογικές, δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθούν πλέον κάτω από τέτοιες συνθήκες – γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της οικονομίας μας.
Συνεχίζοντας, ήδη το μνημόνιο που παρέδωσε η κυβέρνηση στην Τρόικα εγγυόταν την απόλυτη καταστροφή – πόσο μάλλον αυτό των δανειστών, το οποίο παρουσιάσθηκε την ύστατη στιγμή, τελεσιγραφικά, εκβιαστικά, λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμα και χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Κανένας δεν γνωρίζει βέβαια τι θα συμβεί στις υπόλοιπες χώρες του νότου, τα επιτόκια δανεισμού των οποίων είναι ήπια ανοδικά μέχρι στιγμής (γράφημα), αφού δεν ήταν αναμενόμενη η απότομη αλλαγή στάσης της Τρόικας – ούτε οι επόμενες δραματικές εξελίξεις μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, ομόλογα 10-ετή, αποδόσεις έναντι Γερμανικοών
.
Είναι επίσης άγνωστες οι συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – χωρίς να ισχυριζόμαστε πως δεν είναι διαχειρίσιμες, όπως δυστυχώς οι αντίστοιχες για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα των δανειστών, με θύμα μία αδύναμη χώρα, η οποία έχει τοποθετηθεί σκόπιμα στη δίνη του κυκλώνα για σχεδόν έξι χρόνια – για μία δολοφονική ενέργεια της Γερμανίας, η οποία αναβιώνει το σκοτεινό παρελθόν της, απειλώντας για μία ακόμη φορά την ειρήνη στην ήπειρο μας.
Η ελληνική κυβέρνηση ευρίσκεται αναμφίβολα με την πλάτη στον τοίχο, ως αποτέλεσμα των τεραστίων λαθών, καθώς επίσης των εγκληματικών παραλείψεων εκ μέρους της – ενώ τόσο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όσο και οι Πολίτες, είναι υπεύθυνοι για τις συνθήκες διχόνοιας που έχουν δημιουργηθεί, όταν απαιτείται ομόνοια και ομοψυχία, όσο ποτέ στο παρελθόν.
Εν τούτοις, ο μεγάλος ένοχος είναι η Τρόικα υπό την αχόρταγη Γερμανία – η οποία επιμένει να απομυζεί τους πάντες με τη συνενοχή της ΕΚΤ (ανάλυση), χωρίς να ενδιαφέρεται για κανέναν. Δυστυχώς όμως, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται όπως ο ήρωας του Μπρεχτ, του M. Niemöller καλύτερα – ο οποίος αδιαφορούσε για τα εγκλήματα γύρω του, έως ότου έφτασε η σειρά του.
.

Επίλογος

Ο συνδυασμός της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής (λιτότητα)γέννησε ένα πρόγραμμα (μνημόνια), το οποίο εγγυάται την πλήρη απορρύθμιση μίας οικονομίας – ένα τερατούργημα, με την κυριολεκτική ερμηνεία της λέξης.
Στα πλαίσια αυτά, όταν ένα κράτος επιτυγχάνει δίδυμα πλεονάσματα (προϋπολογισμός, ισοζύγιο), παρά το ότι βυθίζεται στην ύφεση για να τα «καταφέρει», θεωρείται επιτυχημένο – με την επιτυχία να είναι συνώνυμη με την απόλυτη καταστροφή της χώρας, στην οποία ευημερούν μεν οι οικονομικοί δείκτες, όταν παράλληλα λεηλατείται και εξαθλιώνεται το 99% του πληθυσμού της.
Ίσως οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου να θεωρούν πως η Τρόικα θα περιορισθεί στα κρεματόρια που κατασκεύασε μεθοδικά στην Ελλάδα. Εάν πράγματι πιστεύουν κάτι τέτοιο, κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος – το οποίο δεν θα συνέβαινε, εάν μελετούσαν προσεκτικά την ιστορία, ειδικά τη γερμανική.
Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικά, εάν δεν πανικοβληθούν οι Πολίτες της – οι οποίοι είναι ίσως οι μοναδικοί που έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν με επιτυχία στις θηριώδεις προσπάθειες κατάλυσης της δημοκρατίας, με τη μετατροπή των ανθρώπων σε σκλάβους χρέους μίας ανόητης ελίτ, η οποία έχει χάσει το μέτρο, καθώς επίσης τον έλεγχο των πράξεων της.
.


Black-Strip
Vassilis Viliardos
Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΒιογραφικόΓια το πλήρες βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, πατήστε εδώ.
( e-mail: viliardos@analyst.gr )

Προδοτική συμπεριφορά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη: Κατά του ελληνικού αιτήματος στο Eurogroup για παράταση του προγράμματος τάχθηκε η Λευκωσία

Μετά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη κατά της Ελλάδας κια της τακτικής της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και την ανεκδιήγητη δήλωση«Πρέπει να κόψουμε τοn ομφάλιο λώρο με τις μητέρες-πατρίδες» του Κύπριου προέδρου Νίκου Ανασταδιάδη προ ημερών, σήμερα στο Eurogroup η κυπριακή κυβέρνηση προκάλεσε νέο επεισόδο κατά της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα αρνήθηκε να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος της δανειακής σύμβασης, τάχθηκε υπερ των θέσεων των σκληρών της ευρωζώνης κατά της Ελλάδας και στο τέλος μίλησαν «ύπουλα» για «ανάγκη να βρεθεί λύση για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του………..
……….
ευρώ», κάτι που φυσικά δεν τίθεται ως θέμα από κανέναν πέρα από τα γνωστά κόμματα-συνεργάτες (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΔΟΚ) των δανειστών στην Ελλάδα.
Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδας υπονομεύει την παραμονή της στο ευρώ και άρα είναι «ανάγκη να βρεθεί λύση για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ»!
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πισώπλατο κτύπημα στην μητέρα-Ελλάδα από την κυπριακή κυβέρνηση και με το θέμα αυτό θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η Αθήνα μόλις λήξει η αναταραχή.
Και πρέπει να πάρει κι ένα καλό μάθημα η Λευκωσία...
Επειδή η στάση της κυβέρνησης Ανασταδιάδη, ειδικά σήμερα, λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί ως «προδοτική», αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διαρροή (αφού είχαν το θράσος να υπογράψουν τα αντίθετα από αυτά που ζητούσε η Ελλάδα), στην οποία υποστήριζαν ότι «Πρόκειται για μια περιγραφική ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – θεσμών και στην ανακοίνωση αναφέρεται η θέση των θεσμών ότι η Ελλάδα διέκοψε τη διαπραγμάτευση»!
Και εν συνεχεία είχε το θράσος ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης να δηλώσει ότι «Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδης»!
Χρειάζονται πραγματικά ένα καλό μάθημα, γιατί όχι απλώς έχουν μτεαβληθεί σε τσιράκια του Σόιμπλε, αλλά υπονομεύεουν στο  ενιαίο και αδιαίρετο του Ελληνισμού.
Και όπως αναφέρουν πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύντομα θα το έχουν αυτό το μάθημα...
Νωρίτερα υπήρξαν αντιδράσεις από το Kίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στη σύνοδο του Εurogroup, στην οποία συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, και στην επίσημη δήλωση που ακολούθησε «με τη σύμφωνο γνώμη των 18 Υπουργών Οικονομικών και χωρίς τη συμφωνία του Έλληνα Υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη»
Σε σχετικό τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σημειώνεται ότι προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση που τήρησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κατά τη σύνοδο του Εurogroup.
Η ΕΔΕΚ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να διευκρινίσει κατά πόσον:
«-Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης συμφωνεί με την επίσημη δήλωση των 18 υπουργών Οικονομικών του Εurogroup;
-Εάν συμφωνεί, η στάση του ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ήταν αυτόβουλη ενέργεια;».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Δεν σε φοβάμαι»! Το συγκινητικό βίντεο για την Ελλάδα που κάνει το γύρο του κόσμου! (ΒΙΝΤΕΟ)

foto

Το βίντεο για την Ελλάδα, που έχει προβληθεί …σε 148 χώρες με βάση τα στατιστικά του Youtube, και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω των όσων ζούμε αυτές τις ημέρες.
Τίτλος του τραγουδιού που ερμηνεύει η Μελίνα Ασλανίδου “Με την Ελλάδα εγώ ξυπνάω και κοιμάμαι”, αν και η φράση που μάλλον “μένει” από το τραγούδι είναι το “δεν σε φοβάμαι”.


ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ – Τι θα συμβεί με τα δάνεια, τις καταθέσεις και…τα μετρητά σε περίπτωση Ελληνικής Χρεοκοπίας;;

draxmi-euro-2

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ένα ερώτημα βασανίζει τους Έλληνες: Τι θα συμβεί… στις οικονομικές μας δοσοληψίες, σε περίπτωση που η χώρα…χρεοκοπήσει;
Μέσω της απελευθέρωσης νέας βοήθειας προς την ελληνική οικονομία θα δοθεί η απαραίτητη ρευστότητα για να μην έρθουν …τα χειρότερα.
Απογευματινή  εφημερίδα -που παραδοσιακά στηρίζει το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης -αναφέρει σε ρεπορτάζ, με τι μορφή ερωταπαντήσεων, τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Αναλυτικότερα:
1) Τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit;
Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος είναι δεδομένη, και μάλιστα υπολογίζειται στο 30-50% τις πρώτες ώρες κι όλας. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τις συνθήκες που θα επικρατούν μετά από ένα τέτοιο γεγονός, τους όρους της αποχώρησης και τις πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.
2)Σε περίπτωση Grexit, το νέο νόμισμα θα συνδεθεί με άλλο ξένο ή θα διαπραγματεύεται ελεύθερα στην αγορά συναλλάγματος;
Το πρώτο σενάριο είναι και το πιθανότερο, κι αυτό για να αποφευχθεί η εκτόξευση του πληθωρισμού και η εκθετική υποτίμησή του. Αβγούμε απυτό το “δίχτυ βοήθειας” θα μπορούσε να είναι ένα άλλο νόμισμα, που θα βοηθούσε στη διατήρηση των επιτοκίων και θα έλεγχε την υποτίμηση.
3)Τι θα συμβεί στις καταθέσεις, αν βγούμε από το ευρώ;
Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Μια μαζική απόσυρση καταθέσεων θα έφερνε αναγκαστικά capital controls. Για να τηρηθούν οι ισορροπίες, καταθέσεις και δάνεια θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε ευρώ. Το Δημόσιο θα μπορούσε να πληρώνει μισθούς, συντάξεις κλπ. χρησιμοποιώντας το εθνικό νόμισμα, ενώ στις εξωτερικές συναλλαγές του θα πλήρωνε με ευρώ.
4) Θα μπορούμε να σηκώσουμε τις καταθέσεις μας;
Με περιορισμούς. Ήδη έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων. Αυτό θα ενεργοποιήσει μια σειρά από απαγορεύσεις, όπως περιορισμός στις αναλήψεις.
5) Θα αλλάξουν τα επιτόκια;
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις με βάση επιτόκια της τάξης του 15%, αφού αλλάζει το νόμισμα.
6) Τι θα συμβεί στα δάνεια;
Το δάνειο θα παραμείνει σε ευρώ, αλλά με τη μορφή συναλλάγματος. Με την αλλαγή της ισοτιμίας, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν περισσότερα.
7) Πόσο πιο ακριβό θα είναι το δάνειο, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;
Μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να καταστήσει πολλά δάνεια αδύνατον να αποπληρωθούν.
8) Τι θα γίνει με το ρευστό που έχουμε στα χέρια μας;
Θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία νομισμάτων για λίγο καιρό. Μέχρι να προσκομιστούν τα χαρτονομίσματα στις τράπεζες και να αλλαχθούν με το νέο εθνικό νόμισμα.
Γραφήματα: Πόσα θα χάσουν οι δανειστές αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα
Ο χρόνος τελειώνει και σε περίπτωση που οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν για την Ελλάδα και δεν υπάρξει χρηματοδότηση τότε θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian μια τέτοια εξέλιξη δε θα σημαίνει και την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αυτό όμως που θα συμβεί και στις δυο πλευρές θα είναι να κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν. Στους υπολογισμούς που γίνονται δε πρέπει να εξεταστεί μόνο το μέγεθος του Ελληνικού χρέους αλλά και οι πιθανή μετάδοση του πανικού στις αγορές και η εξάπλωση σε άλλες χώρες.
Στο τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.
FT: Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού
Με πούρα και σαμπάνιες προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες της η εύπορη ελίτ της Ελλάδας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο «Affluent Greeks fret as they teeter on the edge» (Οι πλούσιοι Έλληνες ανησυχούν καθώς ταλαντεύονται στο χείλος του γκρεμού).
«Ένα πρόσφατο βράδυ στο ξενοδοχείο Σεμίραμις στα εύπορα βόρεια προάστια της Αθήνας, βατόμουρα επέπλεαν στη σαμπάνια και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν πούρα δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης προσπαθούσε να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» αναφέρεται στο κείμενο.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη, εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες και συμπληρώνεται ότι «επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και socialites μιλούσαν χαμηλόφωνα σχετικά με το πότε οι τράπεζες μπορεί να κλείσουν ή να επιβάλουν περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, έριχναν θυμωμένα “καρφιά” εναντίον μιας κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για επιδείνωση της κρίσης και εξέφραζαν μία απελπισμένη, παραπαίουσα αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορεί να σπεύσουν σε διάσωσή τους».
Τουλάχιστον από τον εμφύλιο και μετά, η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει σαφείς διαχωρισμούς μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς. «Η οικονομική κατάντια τώρα ξανανοίγει παλιές πληγές που είχαν αποθεραπευτεί με το πέρασμα των γενεών. Για τους πλούσιους, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη.
Το κοινό νόμισμα έκανε ευκολότερο για αυτούς να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και να αγοράζουν περιουσία και πολυτελή αγαθά από αλλού στην Ευρώπη. Επίσης, ξεχώρισε την Ελλάδα από τους φτωχούς γείτονές της στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας τη θέση ςτης στο κέντρο μιας ακμάζουσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, άλλοι Έλληνες- ειδικά υποστηρικτές του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα – όλο και πιο πολύ εξισώνουν τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα με τρομερές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και κοινωνική ανισότητα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο συγκεκριμένο πάρτι των βορείων προαστίων, αρκετοί διαπίστωναν ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν πως δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο, με μια πιθανή πτώχευση. Όπως συμπληρώνεται, οι φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν κάνει πολλούς πλούσιους Έλληνες να βγάλουν τον μεγαλύτερο όγκο της προσωπικής τους περιουσίας στο εξωτερικό ή να μαζέψουν μεγάλα ποσά σε μετρητά στο σπίτι τους.
«Ο καθένας έχει το σχέδιό του» δήλωσε στους FT ο Δημήτρης Παρασκευάς, που έχει δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι έχουν βγάλει τα λεφτά τους από τις τράπεζες και έχουν κάνει κάτι με αυτά…έχω έναν φίλο που έχει πετύχει, αγόρασε μετοχές. Άλλοι αγοράζουν τρόφιμα». «Αν επιβληθούν μηχανισμοί ελέγχου ροής κεφαλαίων, θα είναι εφιάλτης» πρόσθεσε.