ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Γυμναστήριο ΙΣΟΡΡΟΠΟΝ

Κωνσταντοπούλου: Οι δανειστές τηλεφωνιόντουσαν με τον κ. Παυλόπουλο και με τον κ. Τσίπρα για να διοργανώσουν εκλογές

Νέα επίθεση εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή σκέφτηκε να κρατηθεί μακριά από την πολιτική.



Σε συνέντευξή της, η οποία θα προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο, η τέως πρόεδρος της Βουλής είπε:
Ο αυταρχισμός είναι κάτι το οποίο απεχθάνομαι γιατί το έχω υποστεί. Και ο Αλέξης Τσίπρας φυσικά, επειδή ανέλαβε έναντι των δανειστών να διαλύσει και να εκκαθαρίσει το κόμμα του και τη βουλή προκειμένου να εφαρμόσει αυτά τα οποία υπέγραψε, θα κριθεί.Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, 
η κυρία Κωνσταντοπούλου αναφέρει:
Τηλεφωνιόντουσαν με τον κ. Παυλόπουλο και με τον κ. Τσίπρα για να διοργανώσουν εκλογές, 
τ
ην ώρα που η πρόεδρος της Βουλής και συνολικά το σώμα του κοινοβουλίου ήταν στο σκοτάδι»,
 ενώ επισήμανε ότι «υπήρξε μια περίοδος που ήμουν αποφασισμένη να κρατηθώ μακριά από την πολιτική θεωρώντας ότι είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία.
«Ούτε η ελληνική κυβέρνηση στήριξε την Κύπρο ούτε η κυπριακή κυβέρνηση στήριξε την 
Ελλάδα στις κρίσιμες συνεδριάσεις», τόνισε.



Ραχήλ Μακρή για Έλενα Κουντουρά:Μόνο στην μπανανία πουλούν σουβλάκια οι αριστούχοι της νομικής και οι Κουντουραδες γίνονται υπουργίνες.


Τί έλεγε πρίν ψηφίσει το μνημόνιο η Έλενα Κουντουρά

 Τι λέει σήμερα η Έλενα Κουντουρά

Έλληνες επιστήμονες... σουβλατζήδες στο Λονδίνο! 

Με την ανεργία να καλπάζει στην Ελλάδα χιλιάδες πτυχιούχοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. 
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε δύο Έλληνες επιστήμονες να εργάζονται σε εστιατόριο στην
 Αγγλία για να επιβιώσουν....

Πετσοκόβουν συντάξεις και μισθούς αλλά δίνουν υπερωρίες (2.703.807) ευρώ στην ΕΡΤ!

Kyriakos Melas
Την ώρα που σχεδιάζουν να πετσοκόψουν συντάξεις και μισθούς, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το δώρο στους 1900 εργαζόμενους της ΕΡΤ !! Φαύλοι και προκλητικοί ! 
" Ποσό 2.703.807 ευρώ θα δοθεί ως υπερωρίες στους... 1930 εργαζόμενους της ΕΡΤ για το 2015. Ή απόφαση ενεκρίθη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ"

Πρώτη φορά φασιστερά: τόσα χρόνια ξεσκίζουμε τη ΝΔ το ΛάΟΣ και τα Μαλαματένια Αβγά...


Πρώτη φορά φασιστερά: τόσα χρόνια ξεσκίζουμε τη ΝΔ το ΛάΟΣ και τα Μαλαματένια Αβγά, ένα βίντεο δεν μας έριξαν. Μας ήρθε από υπάλληλο ΣΥΡΙΖΑ. 
ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ

,,,τελικά κλείσαμε το gamato


Μια γελοιογραφία που ο Στάθης πρέπει να σκιτσάρει ξανά... ΗΓΓΙΚΕΝ

 "Ρεσάλτο"


...με πρωταγωνιστή τον ...χαρούμενο Τσίπρα...
 

Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Πιερίας Αγ. Λαύρας 24, Κατερίνη 60100 τηλέφωνο : 2351032676, φαξ : 2351075497 Σωματείο Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Πιερίας Γ. Ολυμπίου 1, Κατερίνη 60100 τηλέφωνο & φαξ : 2351078736



Κατερίνη, 19 Οκτωβρίου 2015

Προς :  κ. Κατρούγκαλος Γεώργιος, Υπουργός Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης
            κ. Ξανθός Ανδρέας, Υπουργός Υγείας
 κ. Κοντός Δημήτριος, Διοικητής ΕΟΠΥΥ
Κοινοποίηση :  Βουλευτές Ν. Πιερίας
                        Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
3η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
                        Υπεύθυνη Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κατερίνης
                        Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος Ι.Κ.Α. & επικουρικών ταμείων μισθωτών
                        Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε.
                        μ.μ.ε.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
            ως Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.  Ν. Πιερίας, θα θέλαμε να σας θέσουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει στο ΠΕΔΥ με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των οδοντοτεχνιτών εργαστηρίων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ.
            Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από την εφαρμογή της απόφασης είναι πολλαπλάσια καθώς συνάδελφοί μας μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τα συμβεβλημένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ για την κατασκευή ή επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας τους, ενώ και εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μήνες για την επίσκεψή τους στο αρμόδιο εργαστήριο του ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης για να γίνει ο προγραμματισμός για την έναρξη εργασιών. Πολλοί δε εξ αυτών δεν έχουν καν την δυνατότητα μετακίνησής τους στη Θεσσαλονίκη είτε εξαιτίας των λοιπών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν είτε για οικονομικούς λόγους ενώ η επίσκεψη σε ιδιωτικό οδοντοτεχνικό εργαστήριο και η αποκατάσταση ή χορήγηση τεχνικής οδοντοστοιχίας εξ ιδίων πόρων είναι κυριολεκτικά εκτός συζητήσεως.
Επίσης, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Συμβάσεων της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΕΟΠΠΥ στις 1/10/2015 ανακοινώθηκε η παράταση έως την 31/12/2015 της ισχύος των Συμβάσεων Παρόχων Υγείας που έληγαν έως τις 30/9/2015 χωρίς όμως σ’ αυτές να περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια.
            Σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας για την ταλαιπωρία που θα πρέπει να υποβάλλονται τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο και άμεσα : είτε να υπογράψετε την ανανέωση ή την υπογραφή νέων συμβάσεων των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων στην περιοχή μας είτε αυτά να συμπεριληφθούν στην παράταση ισχύος των συμβάσεων Παρόχων Υγείας (όπως μικροβιολογικά εργαστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κλπ.) έτσι ώστε πραγματικά οι ασφαλισμένοι να χρίζουν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και ίσης μεταχείρισης έναντι ασφαλισμένων άλλων Νομών όπου υπάρχουν και λειτουργούν οδοντοτεχνικά εργαστήρια στις Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ.
Κλείνοντας, σας αναφέρουμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας με την κατάθεση προτάσεων και λύσεων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο ΠΕΔΥ από το οποίο δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα πλην της τρομερής ελλείψεως ιατρικού προσωπικού έναντι παλαιοτέρων ετών.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση,
Για τα Διοικητικά Συμβούλια

του Σωματείου Συνταξιούχων
Ι.Κ.Α. Ν. Πιερίας
Ο Πρόεδρος


 Τσιώτσιος Θεόδωρος
του Σωματείου Συνταξιούχων
Ο.Α.Ε.Ε. Ν. Πιερίας
Ο Πρόεδρος


Κουτσής Δημήτριος


Τσίπρα Στην ΙΣΠΑΝΙΑ ο Γενικός Εισαγγελέας Ζήτησε Την Έρευνα Για ΑΠΑΤΗ Της Volkswagen. Εντολή Στους «Δικούς»...


Εθιμοτυπική επίσκεψη σχολείων στο Δημαρχείο Κατερίνης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕRASMUS PLUS





Πρόβλεψη – σοκ για το μέλλον της Ελλάδος!

ellas1-600x338Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το μέλλον της Ελλάδος.
Η χώρα μας αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα τα επόμενα 50 χρόνια.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα μέχρι το 2080 η Ελλάδα θα καταγράψει μια τρομακτική μείωση πληθυσμού. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί στα 7,7 εκατομμύρια!
Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τα στατιστικά των γεννήσεων και των θανάτων από το 2011 και μετά, αλλά ……..
και με βάση τη μαζική μετανάστευση νέων και οικογενειών στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος δημογραφικής κατάρρευσης.
Η μελέτη της Eurostat εκτιμά τη διαμόρφωση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών έως το 2080 και την έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.
Ο χάρτης της μελέτης αποκαλύπτει πως ο μεγαλύτερος αριθμός πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένος στη Γαλλία και την Βρετανία, με τον αριθμό των πολιτών να φτάνει τα 78,84 εκατομμύρια και 85,14 εκατομμύρια αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη σήμερα οικονομία της Ευρώπης, θα έχει πληθυσμό 65,37 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Να σημειώσουμε ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου 2015 το ισοζύγιο συνεχίζει να είναι αρνητικό, με τους θανάτους περίπου στις 26.000 και τις γεννήσεις στις 15.500, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
πηγη

ΦΥΤΕΥΣΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ






ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ESM !! ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑ…(ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ «ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ» Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ)

Βόμβα από ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέοςΝέες εκρήξεις πυροδοτεί ο ESM αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel, σύμφωνα με το Bloomberg. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και,……
βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
Δεδομένων τούτων, η προοπτική των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Διαφορετικά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.
«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Τέρμα στο φθηνό ρευστό 
Το χαμηλό επιτόκιο επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ρευστό όταν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και, μέχρι στιγμής, τα χαμηλά κόστη δανεισμού αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή μεταχείριση. Τα τρέχοντα επιτόκια του ESM είναι ακόμα χαμηλότερα από την τιμή που πληρώνει για να δανειστεί στις μακροπρόθεσμες αγορές
Tο κόστος των δανείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό σήμερα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ωθήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η αρχική σύνθεση του χρέους που χρησιμοποιεί ο ΕSM να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης, είχε «κλίση» προς το βραχυπρόθεσμο χρέος. Όπως τα περισσότερα από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης, το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας άρχισε με μια βαριά εφάπαξ πληρωμή – μια εκταμίευση 26 δισ ευρώ. Ο ESM χρησιμοποίησε ένα μείγμα πωλήσεων ομολόγων για να αντλήσει τα χρήματα και εξέδωσε επίσης ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το κόστος μπορεί να αλλάξει
Το βραχυπρόθεσμο χρέος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μετακυλιθεί σε ένα μείγμα πιο μακροπρόθεσμου χρέους. Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα και έτσι να αυξηθεί και το κόστος δανεισμού του ESM.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για το θάνατο του πρώην δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Δημητρίου Γκελντή


Σήμερα στις 21 Οκτωβρίου 2015 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.50 συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το

Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ύστερα από την έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και είπε πως έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του πρώην δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Δημητρίου Γκελντή. Τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν ομόφωνα το κατεπείγον της συνεδρίασης και ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στο δήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος σχετικού με το παραπάνω θλιβερό γεγονός.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. να αποφασίσει σχετικά.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τα παραπάνω και τις διατάξεις των άρθρων 65, 94 και 95 του Ν.3852/2010,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια των δημοτικών συμβούλων του Δήμου μας στους συγγενείς του εκλιπόντος πρώην δημοτικού συμβούλου Δημητρίου Γκελντή.

Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στη νεκρώσιμη ακολουθία.

Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος.

Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.



Εξουσιοδοτεί τον κ. δήμαρχο για τα περαιτέρω,



Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 562/2015

Καμιά φορά φεύγουν και οι αριστεροί με ελικόπτερο

του  Λεωνίδα Βατικιώτη
Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής δείχνει ότι εκεί όπου πηγαίνει το ΔΝΤ να επιβάλει τα προγράμματά του οι αριστεροί πρωθυπουργοί είναι αυτοί που φεύγουν με ελικόπτερο αν, αφού εκλεγούν για να βάλουν τέλος στη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, καταλήγουν να τις εφαρμόζουν. Η Ελλάδα δεν είναι Λατινική Αμερική, αλλά τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να αποδειχτούν εξίσου αναλώσιμοι.
Προφανώς η ιστορία δεν κάνει κύκλους, ούτε επαναλαμβάνεται. Υπάρχουν όμως ομοιότητες που μόνο τυχαίες δεν είναι.
Στον Ισημερινό η ριζική αλλαγή που συμβόλιζε ο Αλφρέντο Παλάσιο, ο οποίος κυβέρνησε από τον Απρίλιο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, σε σχέση με τον προκάτοχό του Λούτσιο ………
Γκουτιέρες, συμπυκνώνεται σε μια φωτογραφία στην οποία ο Παλάσιο φοράει λευκή ιατρική ποδιά (εδώ οι συμβολισμοί πρέπει να ερμηνευτούν στο ειδικό πλαίσιο μιας φτωχής, αναπτυσσόμενης χώρας), ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Γκουτιέρες φορώντας στρατιωτική στολή.
Ο καρδιολόγος Παλάσιο, υπουργός Υγείας τη δεκαετία του ’90 και με διεθνή καριέρα στην καρδιοχειρουργική, ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα υποσχόμενος γενναίες επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα. Τον αντίλογο που κάθε φορά διατυπωνόταν, ότι αυτές οι υποσχέσεις έρχονταν σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Ισημερινός στο πλαίσιο της επιτήρησης από το ΔΝΤ, τις προσπερνούσε διά της σιωπής. Μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποδείχθηκε ότι όλες εκείνες οι φιλολαϊκές υποσχέσεις, που του χάρισαν το χαρακτηρισμό «λαϊκιστής» από τη δεξιά αντιπολίτευση, απλώς αδυνατούσαν να εφαρμοστούν εφόσον προτεραιότητα είχαν οι δεσμεύσεις στο ΔΝΤ. Έτσι ο γιατρός, που ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχαιρε αποδοχής άνω του 62%, διέψευσε τις ελπίδες και τάχιστα μεταμορφώθηκε σε όργανο των πιστωτών, ανακοινώνοντας περικοπές και αιματοκυλώντας διαδηλώσεις. Μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει νύχτα από το προεδρικό μέγαρο δίνοντας τη θέση του στον Ραφαέλ Κορέα…
Στη Βολιβία ο Εδουάρδο Ροντρίγκες μπορεί να κυβέρνησε από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, οπότε κέρδισε τις εκλογές ο Έβο Μοράλες, ωστόσο τα αρχικά σχέδια τον ήθελαν να αποτελεί εναλλακτική λύση, εκτονώνοντας την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα. Δηλαδή, προοριζόταν να είναι κάτι περισσότερο από μεταβατικός πρόεδρος για να μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσε ο προκάτοχός του Κάρλος Μέσα, διαχειριζόμενος όμως τον λαϊκό παράγοντα. Πρόεδρος άλλωστε του Ανωτάτου Δικαστηρίου και γεννημένος στην Κοτσαμπάμπα, κάλλιστα μπορούσε να εμφανιστεί ως η ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος πλήρους υποτέλειας στους ξένους ιδιοκτήτες του κλάδου της ενέργειας.
Τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά, καθώς η πλήρης συμμόρφωσή του Ροντρίγκες με τις πολιτικές εντολές που εκπορεύονταν από τη Σάντα Κρους, όπου έχει την έδρα της η αμερικανόδουλη ελίτ των γαιοκτημόνων, αλλά και η απόλυτη υποταγή του στα αμερικανικά σχέδια, με αποκορύφωμα την υφαρπαγή βολιβιανών πυραύλων από τις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2005, πρόσθεσε και τον ίδιο στη μακρά σειρά των ανυπόληπτων προέδρων της Βολιβίας που η θητεία τους στο Παλάσιο Κεμάδο, όπως λέγεται το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας, ταυτίστηκε με βία εναντίον διαδηλωτών, σκάνδαλα και υποτέλεια στον ξένο παράγοντα. Το σημαντικότερο δε είναι ότι ούτε κι αυτός κατάφερε να εκτονώσει τη λαϊκή οργή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Στην Αργεντινή ο Φερνάρντο ντε λα Ρουα, σύμβολο των ελίκοπτερο-μεταφερόμενων πρωθυπουργών, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αριστερού… διά πάσα χρήση. Κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 1999, διαδεχόμενος τον Κάρλος Μένεμ, ο οποίος επί μία δεκαετία εφάρμοσε το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα στη Νότια Αμερική, μετά τη Χιλή του φασίστα Πινοτσέτ. Ο Φερνάντο ντε λα Ρούα ήταν, σε συμβολικό επίπεδο πάντα, η αναίρεση του Μένεμ. Το κόμμα του, η Ριζοσπαστική Πολιτική Ένωση, από την οποία προερχόταν και ο Ραοόλ Αλφονσίν (με τον οποίο, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σχηματίσει τη δεκαετία του ’80 την «Πρωτοβουλία των 6»), επί χούντας ήταν στην παρανομία, ανήκε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ στο προεκλογικό του πρόγραμμα υποσχόταν ακόμη και σοσιαλισμό.
Τους πρώτους μήνες της εκλογής του ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς των δασκάλων και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά, η μακρά περίοδο χάριτος που προμήνυαν τα πολύ ψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, που ξεπερνούσαν ακόμη και το 70%, δεν κράτησε πολύ. Η πολιτική κρίση, που εκφράστηκε με την παραίτηση του αντιπροέδρου του Κάρλος Αλβάρες, είχε αρχίσει να οδηγεί σε αποσύνθεση την κυβέρνηση ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Έναν ακόμη χρόνο μετά ο «αριστερός» Φερνάρντο ντε λα Ρούα δραπέτευε με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο, αφήνοντας πίσω του 22 νεκρούς και 200 τραυματίες.
Ενδεχομένως κάποιος να αντιτείνει ότι οι διαφορές του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι περισσότερες από τις ομοιότητες με τα πολιτικά συστήματα της Λατινικής Αμερικής, όπου συντελέστηκε η ελπιδοφόρα άνοδος και η ταπεινωτική και ταχύτατη πτώση των τριών κατ’ όνομα αριστερών προέδρων στους οποίους αναφερθήκαμε. Επομένως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επαναληφθούν στην Ελλάδα οι σκηνές λαϊκής αγανάκτησης και μαζικού ξεσηκωμού που είδαμε στο Μπουένος Άιρες με το Αργεντινάσο, τον Δεκέμβριο του 2001, ή στην Κοτσαμπάμα της Βολιβίας, στο πλαίσιο των αγώνων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Εκ πρώτης όψεως όντως οι διαφορές είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες. Η ελληνική Βουλή έχει κατά κανόνα περισσότερα χρόνια αδιατάρακτου βίου σε σχέση με τη μέση λατινοαμερικάνικη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γηραιά “Ήπειρο θωρακίζει θεσμικά κάθε κυβέρνηση, εάν κι εφόσον υπηρετεί την πολιτική της, επιβάλλοντας έτσι τη νομιμοποίησή της κι έχοντας στην πράξη μετατραπεί σε υπερκράτος. Στη Λατινική Αμερική, αντίθετα, τα πολιτικά συστήματα αποδεικνύονται ευάλωτα στις ασύμμετρες και ενίοτε αμφίπλευρες πιέσεις και -μιλώντας για την τελευταία δεκαετία- πιο δεκτικά στις πιέσεις του «πεζοδρομίου». Η δε Ουάσινγκτον, παρότι έχει στο βιογραφικό της στρατιωτικά πραξικοπήματα, εισβολές και απόπειρες δολοφονίας εκλεγμένων ηγετών, αποδείχθηκε λιγότερο «σκληρή για να πεθάνει» πολιτικά σε σύγκριση με το Βερολίνο, τo οποίο έχει φροντίσει να περιβάλει με συνταγματικό μανδύα ακόμη και τα μέσα της πιο ωμής πολιτικής παρέμβασης στο εσωτερικό άλλων χωρών. Με άλλα λόγια, η CIA αποδείχθηκε λιγότερο αποτελεσματική από το ευρώ.
Περισσότερες οι ομοιότητες…
Με μια δεύτερη ματιά, όμως, ακόμη και αυτές οι ουσιώδεις διαφορές ωχριούν μπροστά στη σημαντικότερη ομοιότητα: την υποκείμενη συνάφεια μεταξύ των προγραμμάτων λιτότητας, όπως αυτά εφαρμόστηκαν στην αμερικανική υποήπειρο, πειραματικά στην αρχή και καθολικά στη συνέχεια, και των μνημονίων που εφαρμόζονται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα, με ένα ανελέητο, συνεχές πολιτικό σφυροκόπημα που προκαλεί αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις στο πολιτικό σύστημα.
Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή δημοσιογραφική υπερβολή – το μέγεθος της «προσαρμογής» στην Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με την «προσαρμογή» που επιβλήθηκε στη Λατινική Αμερική. Αρκεί να αναλογιστούμε τον τριπλασιασμό σχεδόν της ανεργίας, από το 9%-10% στο 27% και τη μέση πτώση των εισοδημάτων κατά 40%! Πρόκειται για επιδόσεις που θεωρούνταν αδιανόητες για την Ευρώπη και το περίφημο «κοινωνικό κεκτημένο» της και αφορούν μέτρα που ακόμη και τώρα σε καμία άλλη χώρα της ηπείρου -ούτε και σε αυτές που πέρασαν από μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος- δεν έχουν επιβληθεί. Επομένως, οι συγκρίσεις επιτρέπονται και δεν αποτελούν αυθαιρεσία…
Τη δική τους επιβεβαίωση στο σενάριο να φύγει νύχτα ο Τσίπρας, αφού αποδειχθεί λίαν συντόμως τι μεγάλος πολιτικός απατεώνας είναι, δίνουν και τα πολιτικά σενάρια που υφαίνει εν κρυπτώ το ίδιο το Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστική η βολιδοσκόπηση προς το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, την επομένη κιόλας των εκλογών, κι ενώ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχημάτιζαν άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και φαινομενικά δεν είχαν ανάγκη καμία άλλη κυβερνητική συμμαχία.
Με αυτήν τη βολιδοσκόπηση επί της ουσίας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε από τώρα να έχει το δικό της σχέδιο β για την περίπτωση που είτε η ομάδα των «53» είτε άλλη ομάδα διαφωνούντων από τις πολλές που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται θα αρχίσει να προκαλεί ρωγμές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικοί εσωκομματικοί κλυδωνισμοί θα αρχίσουν να μεταφέρονται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Επιπλέον, οι γέφυρες προς τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι) που κρατάει ανοιχτές ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν στην επιφάνεια τη βαθιά του ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη μέρα, για την ακρίβεια, που θα αρχίσει να ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μπροστά στο υπαρξιακό δίλημμα που βρέθηκαν την προηγούμενη πενταετία δεκάδες πασόκοι και δεξιοί συνάδελφοί τους: να σηκώσουν το χέρι και να ψηφίσουν,κινδυνεύοντας να τρώνε ξύλο από τους περαστικούς, ή να δηλώσουν παρόντες ή ακόμη και να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας, χάνοντας τα διόλου ευκαταφρόνητα υλικά προνόμια που εξασφαλίζει η βουλευτική έδρα…
Συμπερασματικά, το πείραμα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καινούργιο. Κάθε φορά που τα ενδεδειγμένα μέσα εξαντλούνται, δηλαδή τα αμιγώς αστικά κόμματα που κάνουν την αρχή, καταρρέουν από το τεράστιο πολιτικό κόστος που επισείει η εφαρμογή ίων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα κάστανα από τη φωτιά καλούνται να βγάλουν κόμματα που αναφέρονται στην Αριστερά και υπερέβησαν το εκλογικό περιθώριο αντιπροσωπεύοντας τα συμφέροντα όσων επλήγησαν από την κρίση. Αυτό ακριβώς που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόγραμμα το οποίο ξεχείλιζε από αντιφάσεις, λογικά κενά και υποσχόταν το τέλος της λιτότητας. Μέχρι που και αυτά τα κόμματα να αποδειχθούν αναλώσιμα από μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλες περικοπές στις συντάξεις. Ας μη χαίρονται επομένως στο Μαξίμου για την επιτυχία τους. Γρήγορα κι ο Τσίπρας θα έχει την τύχη που είχαν κι άλλες μαριονέτες της Αριστεράς…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ



ΑΘΗΝΑ 21/10/2015
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζει την άγρια φοροληστεία της αγροτιάς και την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, που είχε απομείνει, με συνέπεια ν’ αυξηθούν ραγδαία οι ανασφάλιστοι στον ΟΓΑ, από το 40% που είναι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στόχος αυτής της σκληρότητας και βαναυσότητας είναι οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Η φοροαφαίμαξη είναι συνέχεια της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% για αγροτικά εφόδια, σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της αγροτικής λαϊκής οικογένειας με την αύξηση στο κόστος παραγωγής.
Η κυβέρνηση άμεσα προωθεί μέτρα φωτιά:
·        Φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων
·        Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%
·        Έως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, ενώ συζητείται και η διάλυση του ΟΓΑ.
Τα μέτρα αυτά είναι στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετεί το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ.
Η υποκρισία για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, που επικαλούνται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κλπ, επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που έχει τα κλειδιά τη οικονομίας και της εξουσίας, μπορεί να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Η διαπραγμάτευση και τα όποια «ισοδύναμα» ή «έξυπνα» μέτρα της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων για φοροελαφρύνσεις θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν, όπως και η αγροτιά, καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση.
 Τα μέτρα αυτά θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, τον έλεγχο του τραπεζικού, βιομηχανικού και εμπορικού κεφαλαίου στην παραγωγή και διακίνηση των διατροφικών προϊόντων και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία και άλλους, χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση είναι δίκαιη η αγανάκτηση, η οργή και ο αγωνιστικός αναβρασμός της αγροτιάς, απέναντι στη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία κλπ.
Είναι μονόδρομος η κοινή δράση του φτωχού αγρότη, του μισθωτού εργαζόμενου, του επαγγελματοβιοτέχνη, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.
Αγώνας τώρα για:
  • Αφορολόγητο εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων
  • Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης.
  • Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ..ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!! Κατρούγκαλος στο Newpost: Δεν έχουμε προβλέψει τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έχουν δάνεια

Κατρούγκαλος στο Newpost: Δεν έχουμε προβλέψει τι θα γίνει με τους συνταξιούχους που έχουν δάνειαΤο θέμα των μειώσεων των συντάξεων και τωνδανείων τωνσυνταξιούχων ανοίγει τοNewpost.
Ο Τάκης Χατζής απευθύνθηκε προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον ρώτησε σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων και τα δάνεια των συνταξιούχων  και το αν υπάρχει πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των δόσεων.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ερώτηση καθώς αυτή ηπαράμετρος δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε έχει εξεταστεί και προβλεφθεί.
Όπως τόνισε μάλιστα, θα επικοινωνήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να δουν τα περιθώρια παρέμβασηςπου ………
υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια που δίνονταν στο παρελθόν, και που κυρίως ταστεγαστικάήταν 30ετούς διάρκειας, ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τη μισθοδοσία και το εισόδημα των δανειοληπτών.
Οι δόσεις των δανείων διαμορφώνονταν με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των μειώσεων τωνσυντάξεων.
Επιπλέον οι μειώσεις των συντάξεων όσων έχουν δάνεια, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες.

Ενημερωτικό Μήνυμα για την Συλλογή Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τους Πρόσφυγες


Ο μικρός Αλέξης και ο μεγάλος Πάνος στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών

Η «Ψωροκώσταινα» ξετρύπωσε και σας παρουσιάζει όλους τους νέους φίλους που έκανε ο μικρός Αλέξης στο πρόσφατο ταξείδι τους στις Η.Π.Α. Ας τους καλωσορίσουμε… Amerika900b-e1445261053313

Κι όμως… Κάποιοι τελικά θα κρεμαστούν ανάποδα Καραγκιοζάκο

Αποκαλύπτουμε το ΦΕΚ 2289/15-10-2015 που δημοσιεύτηκε η απόφαση με αρ. 148/10/5.10.2015 με την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και βάζει τέλος στην παραπλάνηση της κυβερνητικής επικοινωνιακής διαχείρισης… 
12079086_10206077193541424_5124403110670779813_n
Τελευταία «ευκαιρία» η… 15η Δεκεμβρίου. Μετά όσοι δεν έχουν παρουσιαστεί στις τράπεζες θα χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι και μέσα σε 30 μέρες θα…
κινηθούν οι διαδικασίες. Πλειστηριασμών και καταθέσεων. Έτσι απλά … Με βάση το νέο κώδικα υποχρεώνεται ο δανειολήπτης για να περισώσει το σπίτι του να υπαχθεί σε ρύθμιση και να καταβάλλει την δόση που θα οριστεί, είτε από την τράπεζα είτε από το δικαστήριο, διαφορετικά χωρίς καμία άλλη αναβολή θα γίνεται ο πλειστηριασμός.
12118932_10206090451712870_4855766833302343105_n
Ιδού και το ΦΕΚ της «αριστερής» ντροπής…
unnamed
unnamed (1)
ελληνικο φορουμ

Η αριστερή δικτατορία!

H πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έμμεσα, από τις ξένες δυνάμεις, θυμίζει την εποχή της κατοχής από τους ναζί – όπου είχαν εγκαταστήσει μία δικής τους επιλογής επίορκη κυβέρνηση, λεηλατώντας ανεμπόδιστοι τα πλούτη της χώρας
«Η κυριολεκτικά εφιαλτική σιωπή των Ελλήνων, η οποία φυσικά θεωρείται ως έγκριση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με το γνωστό πείραμα – όπου τοποθετείται ένας βάτραχος σε χλιαρό νερό, ανεβάζει σταδιακά ο θύτης του τη θερμοκρασία, προσέχοντας να τη συνηθίσει, έως ότου τελικά ο βάτραχος καίγεται, χωρίς καν να το καταλάβει» (ΒΒ).
Άποψη:………

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το παράδειγμα με τις δύο αγελάδες, το οποίο επεξηγεί τα διάφορα οικονομικά και πολιτικά συστήματα, με έναν αρκετά ιδιόρρυθμο, παραστατικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτό, σοσιαλισμός σημαίνει ότι έχει κάποιος δύο αγελάδες, οπότε του δίνεται η εντολή, εάν δεν το κάνει μόνος του, να δώσει τη μία στο γείτονα του.
Στην περίπτωση του εφαρμοσμένου σοβιετικού κομμουνισμού η κυβέρνηση, η κομματική «νομενκλατούρα» καλύτερα, του έπαιρνε και τις δύο αγελάδες, δίνοντας του λίγο γάλα. Από την άλλη πλευρά, στα φασιστικά συστήματα, ο εκάστοτε δικτάτορας κατάσχει τις δύο αγελάδες, πυροβολώντας όποιον φέρει αντίρρηση.
Όσον αφορά το νεοφιλελευθερισμό, με τη δεξιά ή με τη σύγχρονη αριστερή του «παραλλαγή», η κυβέρνηση κατάσχει τις δύο αγελάδες αφού προηγουμένως υπερχρεώσει τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας τες στην οικονομική ελίτ, διεθνή ή ξένη – παρέχοντας στο λαό μία ελάχιστη ποσότητα γάλατος, με δίκαιο και ηθικό δελτίο.
Τέλος στο ναζισμό, τον οποίο έχουν αποκηρύξει έξυπνα οι Γερμανοί, προσπαθώντας να πείσουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τους ίδιους, αλλά με κάποιους άλλους, εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, τους ναζί, ισχύει κάτι ανάλογο με το φασισμό.
Με τι διαφορά όμως πως οι αγελάδες τότε ανήκαν κυρίως στους Εβραίους που δεν πυροβολήθηκαν, αλλά δολοφονήθηκαν μαζικά στα κρεματόρια – ενώ ληστεύθηκαν οι αγελάδες δεκάδων άλλων λαών, με τα κλεμμένα να χρησιμοποιούνται κρυφά για να δημιουργήσουν το μεταπολεμικό γερμανικό «οικονομικό θαύμα», σε συνδυασμό με τη διαγραφή χρεών του 1953.
Στο σοσιαλισμό της Βενεζουέλας τώρα (πηγή), ο πρόεδρος της χώρας εισήγαγε ένα νόμο το 2001, με τον οποίο δρομολόγησε την αναδιανομή της γης – επειδή, κατά τον ίδιο, ήταν ανήθικο για κάθε μεμονωμένο πρόσωπο ή εταιρεία να κατέχει μεγάλες εκτάσεις. Αμέσως μετά η κυβέρνηση άρχισε να κατάσχει τις περιουσίες των πολιτών ενώ, όποιος αντιστεκόταν, οδηγούταν στη φυλακή – μία πολιτική που βρισκόταν κάπου μεταξύ του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
Ο συγκεκριμένος όμως νόμος είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο της εκτροφής βοοειδών – επειδή, για να είναι κερδοφόρα μία επιχείρηση αυτού του είδους, απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις γης, οι οποίες έπαψαν να υπάρχουν. Με λίγα λόγια, όταν άρχισαν οι κατασχέσεις γης, η παραγωγή βοείου κρέατος στηΒενεζουέλα κατέρρευσε – οπότε η χώρα, από αυτάρκης στη συγκεκριμένη παραγωγή το 1998, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως.
Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη, αφού το νόμισμα της σήμερα ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώνονται δραματικά, ενώ αδυνατεί να εισάγει προϊόντα πρώτης ανάγκης, άρα και βοδινό κρέας – παρά το ότι έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως (εικόνα).
ΟΠΕΚ, το μερίδιο των αποθεμάτων πετρελαίου του οργανισμού στο κόσμο (ανοικτό γαλάζιο χρώμα, στη 1η πίτα) και το μερίδιο των χωρών που δεν είναι μέλη του οργανισμού (σκούρο γαλάζιο χρώμα, στη 1η πίτα). Η 2η πίτα παρουσιάζει τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ με τα αντίστοιχα αποθέματά τους, ενώ ο κάτω πίνακας τη ποσότητα των αποθεμάτων (γαλάζιο χρώμα) και το ποσοστό εκ του συνόλου των αποθεμάτων (κόκκινο χρώμα).
Συνεχίζοντας, οι εισαγωγές βοδινού έχουν μειωθεί κατά 80% σχετικά με το 2014, αφού οι τιμές του υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους εκ μέρους της κυβέρνησης – οπότε οι ελλείψεις είναι μεγάλες, διευρυνόμενες σε πολλά άλλα προϊόντα, με τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ να είναι σχεδόν άδεια.
Βενεζουέλα – στρατιώτες φυλάνε σούπερ μάρκετ με στόχο οι καταναλωτές να αγοράζουν συγκεριμένο αριθμό τροφίμων και να αποφευχθεί τυχόν απόπειρα λεηλασίας.
Από το παράδειγμα της Βενεζουέλας, τον πρώην πρόεδρο της οποίας θαυμάζει ο πρωθυπουργός μας, συμπεραίνει κανείς πως η ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από κεντρικά κατευθυνόμενες οικονομίες – με ελέγχους τιμών δηλαδή από την κυβέρνηση, με δικτατορικές πολιτικές αναδιανομής ή με γραφειοκρατικές ρυθμίσεις.
Ως εκ τούτου, οι αριστερές δικτατορίες, είτε με σοσιαλιστικό, είτε με κομμουνιστικό μανδύα, είναι καταδικασμένες στην αποτυχία – οπότε δεν έχει κανένα λόγο να τις μιμείται κανείς ιδεαλιστικά, ισχυριζόμενος πως είναι κοινωνικά δίκαιες και ηθικές.
Η Ελλάδα
Περαιτέρω, διαπιστώνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία προσπάθεια υιοθέτησης τέτοιων καθεστώτων, με την ειδοποιό διαφορά όμως ότι, οι αγελάδες θα κατάσχονται από τους δανειστές της χώρας, ενώ οι Έλληνες θα επιτρέπεται ίσως να πίνουν λίγο από το γάλα τους – όταν η κυβέρνηση περιορίζεται στο να υπογράφει τις εντολές τους, δρομολογώντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νόμους που θα οδηγήσουν τους περισσότερους στη φυλακή.
Ειδικότερα, αφού μετά την εφαρμογή των μνημονίων μειώθηκαν ραγδαία οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα, οι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις καταδικάστηκαν στη χρεοκοπία,οι περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους – με τα δάνεια τους απέναντι στις τράπεζες, με τα χρέη τους στο κράτος που αυξάνονται από την επιβολή υπερβολικών φόρων, με τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κοκ.
Εν τούτοις η κυβέρνηση, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν αυτές τις συνθήκες, ψηφίζει μέτρα «καταστολής της ασυνέπειας», τα οποία θα οδηγήσουν σε μαζικές κατασχέσεις κατοικιών, σε εκτεταμένες ποινικές διώξεις, σε φυλακίσεις κοκ. – δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, το οποίο φυσικά δεν είναι ότι καλύτερο για το μέλλον της χώρας, ενώ μάλλον δεν εγγυάται την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή υιοθετεί συνεχώς περισσότερες φορολογικές διατάξεις, σε μία έκταση που αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν ακόμη και οι πιο έμπειροι λογιστές – με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Έλληνες να καθίσταται «de facto και de Jura» φοροφυγάδες, οπότε «εν δυνάμει» υποψήφιοι κατασχέσεων και φυλακίσεων.
Ειδικά οι επιχειρήσεις, οι λίγες που απέμειναν μετά τον Αρμαγεδδώνα που προηγήθηκε, έχουν σε τέτοιο βαθμό τρομοκρατηθεί, ώστε να αναζητούν εναγωνίως τρόπους είτε να κλείσουν, είτε να δραπετεύσουν από τη χώρα – αφού είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν πιεζόμενες ταυτόχρονα από την εφορία, από τους νέους νόμους, από τις τράπεζες, από τους προμηθευτές, από τους πελάτες τους κοκ.
Συνεχίζοντας, η ιδιότυπη αυτή αριστερή δικτατορία που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έμμεσα, από τις ξένες δυνάμεις, θυμίζει όλο και περισσότερο την εποχή της κατοχής από τους ναζί – όπου είχαν εγκαταστήσει μία δικής τους επιλογής επίορκη κυβέρνηση, λεηλατώντας τα πλούτη της χώρας, τα οποία ακόμη αρνούνται να εξοφλήσουν.
Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κακές προθέσεις, ενώ δεν συγκρίνεται καθόλου με τη συγκεκριμένη του σκοτεινού παρελθόντος. Αντίθετα, έχω την άποψη πως θέλει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τη χώρα της, χωρίς δυστυχώς να συνειδητοποιεί την παγίδα, στην οποία έχει οδηγηθεί – κάτι που όμως δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με τη νοημοσύνη της, αφού είναι αδύνατον να τα καταφέρει η χώρα, κάτω από τις παραπάνω συνθήκες.
Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση την οδήγησε πρόσφατα στην «de facto» έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων (είναι ασύμβατοι με το ευρωπαϊκό δίκαιο) – αφού προηγουμένως χρεοκόπησε ξανά τις τράπεζες, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος με τα 25 δις € που θα χρειαστούν για την κεφαλαιοποίηση τους.
Εύλογα λοιπόν προβλέπεται η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, εν πρώτοις για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα διευκολύνει τη λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας – κάτι που θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα στο δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη χρεοκοπία της εξαθλιωμένης τότε χώρας.
Όσον αφορά δε την εδαφική μας ακεραιότητα, δημιουργούνται ήδη οι πρώτες γκρίζες συνθήκες στο Αιγαίο, με αφορμή τα κύματα των μεταναστών που κατευθύνονται στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που υφίσταται η καγκελάριος από την κοινή γνώμη τηςδιεφθαρμένης χώρας της – ενώ όλα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Επίλογος
Η μεγαλύτερη απορία μου, ενώ φυσικά δεν είμαι ο μόνος που την έχει, είναι γιατί δεν αντιδρούν οι Έλληνες, παρά το ότι βιώνουν μία τρομακτική επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο, στις δημοκρατικές τους ελευθερίες, στον πλούτο της χώρας τους κοκ. – ειδικά όταν δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να βλέπει κάποιες μελλοντικές προοπτικές για τον ίδιο, για τα παιδιά του ή για τα παιδιά των παιδιών του.
Υπάρχουν φυσικά κάποιες ερμηνείες, όπως η χειραγώγηση τους από τα ΜΜΕ (άρθρο), το παράδειγμα του βατράχου, οι επιβαρύνσεις τους με τόσα καθημερινά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να σκεφθούν το παρόν, πόσο μάλλον το μέλλον, η ελπίδα τους στη νέα κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη πεθάνει, η συνέχιση των υποσχέσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού παρά το ότι δεν τήρησε ποτέ καμία, η βοήθεια που τελικά θα τους προσφέρει η Ευρωζώνη, η δειλία τους, η «μαλθακότητα» τους μετά από αρκετά χρόνια ευημερίας, η ενοχοποίηση και του εαυτού τους για το κατάντημα της χώρας τους, η επιλογή του βολικού καναπέ επειδή θέλουν την ησυχία τους κοκ.
Εν τούτοις, οι ερμηνείες αυτές δεν πείθουν, αφού η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται πλέον ραγδαία ενώ,ακόμη και αν αδιαφορεί κανείς για τον εαυτό του, είναι αδύνατον να αδιαφορεί για την πατρίδα του και τα παιδιά του. Επομένως, κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθεί η σωστή επεξήγηση της «συλλογικής αποχαύνωσης» που διαπιστώνεται, καθιστώντας την Ελλάδαντροπή της Ευρώπης – κάτι που δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να ανακαλύψω, παρά το ότι προσπαθώ.
Ιάκωβος Ιωάννου, για το Analyst.gr